Data: 2008-08-23 09:20:49
Temat: Re: papryka
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lotos" <k...@o...eu> napisał w wiadomości
news:g8k8lr$m6d$1@news.onet.pl...
> Proponuję znaleźć w googlach przepis na lutenicę ( bułgarska pasta
> paprykowo - pomidorowo - czosnkowa) - jest super i po zawekowaniu może
> stać nawet dwa lata - jak nie znajdziesz to służę przepisem.
Sos ostry pomidorowo-czosnkowy prosto z Kazachstanu (żguczka)
1 kilogram dojrzałych pomidorów
1 główkę czosnku
1 dużą łyżkę soli
2 papryki zielone (lub jedną zieloną i jedną czerwoną lub żółtą)
na czubek łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 świeżą ostrą paprykę.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Czosnek obierz ze skórek.
Wszystko razem zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dosól do smaku.
Gotowy sos przekłada się do słoiczków. Nie gotuje się go ani
nie pasteryzuje. Przechowuje się go w lodówce. Można używać
do wszystkiego jako przyprawy.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|