| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-07 07:30:47
Temat: papryka faszerowana - prosze o przepisUwielbiam papryke faszerowa, prosze o przepis - farsz, sos.
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-07 15:24:54
Temat: Re: papryka faszerowana - prosze o przepis
Sylwia wrote:
>
> Uwielbiam papryke faszerowa, prosze o przepis - farsz, sos.
> Sylwia
Ja lubie nadzienie miesno-ryzowe, ale najbardziej jako nadzienie lubie
pieczarki z podsmazona cebula, serem ricotta i swieza kolendra (plus
jajko, sol, pieprz, majeran - co kto lubi). Papryki przecinam tak, zeby
mialy czapeczki i tak pieke w srednim piecu, zakryte folia, okolo
godziny. Podaje na lisciach salaty.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-07 20:41:00
Temat: Re: papryka faszerowana - prosze o przepis
Użytkownik "Sylwia" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:anrddc$p89$1@news.tpi.pl...
> Uwielbiam papryke faszerowa, prosze o przepis - farsz, sos.
> Sylwia
Przypomniały mi się dwie wersje tego samego przysmaku przygotowane raz u
moich przyszłych teściów, a raz u moich rodziców. Różnice są niewielkie -
ilość składników i troszeczkę sposób przygotowania papryki.
I wersja (u teściów :> )
4 papryki czerwone
1/2 szklanki ryżu
35-40 dkg pieczarek
35-40 dkg mięsa mielonego
1-2 cebule
4 plasterki żółtego sera
Ryż uprażyć. mięso, cebulkę i pieczarki podsmażyć na patelni z małą iloścą
tłuszczu. Wymieszać ryż z masą pieczarkowo-mięsną, doprawić do smaku solą,
pieprzem i papryką. Odkroić wierzchy papryk i oczyścić je. Nafaszerować je
masą, na wierzchu ułożyć po plasterku sera. Zapiekać 25-30 minut w
piekarniku.
II wersja (u rodziców :> )
8 papryk żółtych
1 1/2 szlanki ryżu
1/2 kg pieczarek
50 dkg mięsa mielonego
2-3 cebul
8 plasterków żółtego sera
Przygotowanie tak jak poprzednio z tą różnicą, że paprykę po oczyszczeniu
włożyłam do osolonej wody i podgotowałam jakieś 15 minut. Potem po nałożeniu
farszu wkładałam je do piekarnika na 10-15 minut, żeby zagrzać całość i
roztopić ser.
Do farszu można dodać trochę tartego sera jak ktoś lubi.
Życzę smacznego
Pozdrawiam Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |