Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.tkmedia.pl!news.trz
ebnica.net!news.k.pl!news.biskupin.wroc.pl!not-for-mail
From: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: papryka faszerowana - prosze o przepis
Date: Mon, 7 Oct 2002 22:41:00 +0200
Organization: Siec Komputerowa Biskupin -- http://www.biskupin.wroc.pl
Lines: 48
Message-ID: <ansrim$g4$1@opat.biskupin.wroc.pl>
References: <anrddc$p89$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: slawicki.i.biskupin.wroc.pl
X-Trace: opat.biskupin.wroc.pl 1034023318 516 10.6.18.59 (7 Oct 2002 20:41:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@b...wroc.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Oct 2002 20:41:58 +0000 (UTC)
X-Notice3: Wiadomosc zostala wyslana przy uzyciu serwera news Sieci Komputerowej
Biskupin
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128631
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sylwia" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:anrddc$p89$1@news.tpi.pl...
> Uwielbiam papryke faszerowa, prosze o przepis - farsz, sos.
> Sylwia
Przypomniały mi się dwie wersje tego samego przysmaku przygotowane raz u
moich przyszłych teściów, a raz u moich rodziców. Różnice są niewielkie -
ilość składników i troszeczkę sposób przygotowania papryki.
I wersja (u teściów :> )
4 papryki czerwone
1/2 szklanki ryżu
35-40 dkg pieczarek
35-40 dkg mięsa mielonego
1-2 cebule
4 plasterki żółtego sera
Ryż uprażyć. mięso, cebulkę i pieczarki podsmażyć na patelni z małą iloścą
tłuszczu. Wymieszać ryż z masą pieczarkowo-mięsną, doprawić do smaku solą,
pieprzem i papryką. Odkroić wierzchy papryk i oczyścić je. Nafaszerować je
masą, na wierzchu ułożyć po plasterku sera. Zapiekać 25-30 minut w
piekarniku.
II wersja (u rodziców :> )
8 papryk żółtych
1 1/2 szlanki ryżu
1/2 kg pieczarek
50 dkg mięsa mielonego
2-3 cebul
8 plasterków żółtego sera
Przygotowanie tak jak poprzednio z tą różnicą, że paprykę po oczyszczeniu
włożyłam do osolonej wody i podgotowałam jakieś 15 minut. Potem po nałożeniu
farszu wkładałam je do piekarnika na 10-15 minut, żeby zagrzać całość i
roztopić ser.
Do farszu można dodać trochę tartego sera jak ktoś lubi.
Życzę smacznego
Pozdrawiam Vicky S.
|