| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-22 15:01:17
Temat: pate de campagne - poszukiwany przepisWitam,
poszukuje jak w tytule. W archiwum nic ciekawego nie znalazlam wiec pytam
szanownych grupowiczow i z gory dziekuje
Kamila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-22 19:41:05
Temat: Re: pate de campagne - poszukiwany przepisDans la news:1Pcpa.177096$UR.1699850@news.chello.at,
Kamila Adamowicz <k...@p...pl> a écrit:
> Witam,
>
> poszukuje jak w tytule. W archiwum nic ciekawego nie znalazlam wiec
> pytam szanownych grupowiczow i z gory dziekuje
W zasadzie pâté de campagne robi sie z chudej i tlustej wieprzowiny oraz
z podrobow.
Nie znalazlam przepisu "czystego" wiec tlumacze przepis z marmiton.org,
krory jest akurat z szynka (no ale to tysz wieprz :-). Nie wyprobowany :
100 g sloniny
750 g wieprzowiny
200 g surowego boczku
200 g szynki
Slonine pokroic w koste, inne miesa posiekac i porzadnie wyrobic dodajac
posiekana cebule i pietruszke (proporcje nie sa podane, czyli wg gustu).
Na koniec dodac 5 cl armagnac'u.
Wylozyc forme (w oryginale) zoladkiem wieprzowym, kladac naprzemiennie
mieso i slonine, nakryc "reszta" zoladka [osobiscie mysle, ze mozna sie
obyc bez zoladka i wysmarowac forme tluszczem]. Nakryc, przyspawac
pokrywke ciastem z maki i wody, piec w kapieli wodnej przez 3 godziny w
180° C.
Przed konsumpcja nalezy odczekac 2 dni ;-)
HTH
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |