« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-18 08:19:34
Temat: pierniczki na choinkeProszę o pomoc potrzebuje przepis na wypróbowane pierniczki na choinkę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-18 08:32:57
Temat: Re: pierniczki na choinkeUżytkownik BN <b...@t...debica.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Proszę o pomoc potrzebuje przepis na wypróbowane pierniczki na choinkę.
Ja zrobilam juz wczesniej pierniczki wg przepisu Mamy Ani ze strony:
http://ksiegakuchni.republika.pl/ramki.htm
Wyszly bardzo dobre, pachnace miodem, juz nie twarde tak jak byly tuz
po upieczeniu - po prostu pychota!
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 15:35:23
Temat: Re: pierniczki na choinkeLilla wrote:
> Ja zrobilam juz wczesniej pierniczki wg przepisu Mamy Ani ze strony:
> http://ksiegakuchni.republika.pl/ramki.htm
> Wyszly bardzo dobre, pachnace miodem, juz nie twarde tak jak byly tuz
> po upieczeniu - po prostu pychota!
Dzień dobry Lillu, może i mnie pomożesz? Przymierzam się do zrobienia
tych właśnie pierniczków, ale w przepisie stoi: "Potem piec (nawet 2-3
dni)." Czy naprawdę trzeba je piec TAK długo?! Mogłabyś opowiedzieć, jak
ty piekłaś?
Pozdrawiam,
ignorantka kuchenna Agnieszka
--
"Man is the only creature that refuses to be what he is."
-Albert Camus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 15:49:15
Temat: Re: pierniczki na choinkeUżytkownik nsb <n...@y...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> w przepisie stoi: "Potem piec (nawet 2-3 dni)."
> Czy naprawdę trzeba je piec TAK długo?! Mogłabyś opowiedzieć, jak
> ty piekłaś?
NIE, to nie jest koniecznosc, lecz jedynie zezwolenie na to, aby nie
piec wszystkich pierniczkow od razu... :)
Po prostu, jezeli komus brakuje czasu, to moze sobie rozlozyc pieczenie
na kilka dni i nic zlego nie stanie sie z ciastem.
Ja zrobilam ciasto jednego dnia, potem sobie lezakowalo w chlodzie
ze 2-3 dni, a gdy juz sie wzielam za pieczenie, to upieklam wszystkie
pierniczki od razu.
Moze jeszcze raz dokladniej napisze Ci jak robic ciasto:
Przesiac make, wlac do niej goracy miod z maslem i przyprawami,
potem lyzka wyrobic lekko ciasto.
Gdy masa przestygnie, dodac pozostale skladniki, czyli jajka i sode,
wyrobic dokladnie ciasto reka, az bedzie gladkie i odlozyc do chlodu,
zawijajac go w folie.
Nastepnego dnia juz mozna rozwalkowac ciasto dosc cienko (ok. 2 mm)
i wykrawac rozne figurki za pomoca foremek. Piec nalezy krotko, bo
tylko 8-10 min. (to zalezy od piekarnika)
> Pozdrawiam,
> ignorantka kuchenna Agnieszka
Nic to, najwazniejsze, ze masz dobre checi i odwage, aby zapytac :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 16:00:56
Temat: Re: pierniczki na choinke> Moze jeszcze raz dokladniej napisze Ci jak robic ciasto:
Dziękuję ci serdecznie! :)
Agnieszka
--
"Man is the only creature that refuses to be what he is."
-Albert Camus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 16:01:01
Temat: Re: pierniczki na choinke> Użytkownik BN <b...@t...debica.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisała:
> > Proszę o pomoc potrzebuje przepis na wypróbowane pierniczki na choinkę.
>
> Ja zrobilam juz wczesniej pierniczki wg przepisu Mamy Ani ze strony:
> http://ksiegakuchni.republika.pl/ramki.htm
> Wyszly bardzo dobre, pachnace miodem, juz nie twarde tak jak byly tuz
> po upieczeniu - po prostu pychota!
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
A ile czasu potrzeba, zeby zmiekly (czytaj: jesli zrobie je dzisiaj kiedy
mozna je jesc, na Swieta?)?
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 07:47:22
Temat: Re: pierniczki na choinkeUżytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> A ile czasu potrzeba, zeby zmiekly (czytaj: jesli zrobie je dzisiaj kiedy
> mozna je jesc, na Swieta?)?
Jesc mozna ich zawsze. To, ze sa troche twarde nie jest zadna przeszkoda.
A najlepiej podobno smakuja po kilku miesiacach lezakowania ;-)
To, czy nieco zmiekna, zalezy od warunkow przechowywania.
Moje pierniczki zrobily sie nieco bardziej miekkie tak gdzies po tygodniu,
ale u mnie w mieszkaniu jest raczej wilgotne powietrze i przechowywalam
ich w torbie papierowej.
Prawidlowo nalezy je przechowywac przez caly czas w metalowym pudelku
i odpowiednio wczesniej np. wieczorem wyjac porcje, ktora ma byc zjedzona
nastepnego dnia (przez noc powinny zmieknac pod wplywem wilgoci z powietrza).
Podobno pierniczki zmiekna rowniez szybciej, gdy sie je wlozy na troche do
woreczka foliowego lub gdy zrobi sie na nich polewe czekoladowa.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |