Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv

Grupy

Szukaj w grupach

 

piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 39


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2007-08-26 12:18:24

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bożena pisze:
>> PS. Pewnie Gosi chodziło o jakąś gotową mieszankę przypraw.
>
> Najprawdopodobniej, i też z tego powodu bardzo chciałabym otrzymać dokładne
> szczegóły - w końcu mieszanka do chili con carne to daleko nie to samo co
> papryczka chili, a z przepisu Gosi wynika, że jest to to samo - najpierw "3
> łyżki chilli", a potem "posypać chilli (najlepiej 2 Łyżki chilli con carne i
> 1 łyżka czystego chilli)". Stąd tez moje pytanie o końcową ostrość. A i
> wogóle nie zapytałam, czy tego cukru to nie jest zbyt dużo? Mam nadzieję, że
> Gosia jeszcze zajrzy do tego wątku.

W zeszłym roku robiłam ogórki z bardzo podobnego przepisu (trochę inne
proporcje)wygrzebanego zresztą najprawdopodobniej na grupie. Nie były
ani za ostre, ani o dziwo za słodkie - po prostu do zalewy dajesz sam
ocet, nie dodajesz wody. Ja osobiście nie znoszę słodkawych ogórków i
np. do zwykłych konserwowych cukru nie daję prawie wcale.
Natomiast w/w ogórków nie powinien robić ktoś, komu przeszkadza zapach
czosnku, bo po otwarciu słoiczka jest on naprawdę bardzo, bardzo intensywny.
A tu przepis, z którego ja robiłam:

3 kg średniej wielkości ogórków
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chili
4 łyżki soli
1,5 szklanki 10% octu
40 dag cukru
8 łyżek oleju
duża czerwona papryka

Ogórkom odkroić "piętki", następnie pokroić je na 2 cm kawałki, zasypać
w misce solą, odstawić na 12 godz kilkukrotnie w międzyczasie mieszając.
Po 12 godz. Wylać sok i wymieszać ogórki wraz ze zmiażdżonym czosnkiem,
chili i pokrojoną dosyć drobno (ale bez przesady) papryką.
zrobić zalewę zagotowując ocet z cukrem, pod koniec dodać olej -
wystudzić do mocno ciepłego.
Ogórki razem z całą resztą poupychać do słoiczków 0,5 l, sok z miski
dodać do zalewy, wymieszać i zalewać ogórki w słoikach do 0,5 cm od
górnej krawędzi słoika. Nie pasteryzować.

Ania
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2007-08-26 18:00:20

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:faos0v$2be$1@news.onet.pl...
> Oglądałam swego czasu na kuchni tv, jak babeczka zrobiła piersi kurczaka, w
> panierce, chyba jogurcie i zapiekła w piekarniku. Danie to przygotowywała dla
> chłopca z nadwagą. Szukałam dzisiaj na ich stronie przepisu i za diabła nie
> mogę znależć;-(Jak myślicie, najpierw w jajku, potem w jogurcie, mące i bułce
> tartej?jaka powinna być kolejnosć?A, może ktoś oglądał i kojarzy te
> przepis?Proszę o pomoc, bo piersi już przygotowane i dumam nad kolejnością

No to mi się przypomniały moje walki z drobiem na grill.
Wszystkie próby kończyły się przesuszonym mięsem i raczej nie wzbudzały
entuzjazmu.
Aż trafił się przepis który próbuję odtworzyć z notatek (nie robiłem z 2 lata
więc nie ręczę że nie pokręciłem czegoś):

- piersi tniemy na kawałki tak z 3cm

- wkładamy na 24h do lodówki do marynaty:
- 500ml jogurtu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyzeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyzeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- parę razy przemieszać jak sobie leżą

Efekt był taki że po wrzuceniu na grill kurczaka ociekającego marynatą jogurt
ścinał się tworząc smakowitą panierkę która chyba też zapobiegała skurecznie
wysuszeniu mięsa.
Piecznie było bardzo krótkie, parę minut max.

Przepis zapewne pochodzi z sieci więc przepraszam jeżeli ktoś ma (c) na niego
:-)

TomekD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2007-08-28 20:03:45

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: "Bożena" <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"Gosia Plitmik" wrote in message news:faq4im$ssb$2@news.onet.pl...
>
> Oki, użyłam Kotanyi

Dzięki.

Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2007-08-28 20:08:25

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: "Bożena" <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"@nn" wrote in message news:farqpm$17a$1@inews.gazeta.pl...
>
> W zeszłym roku robiłam ogórki z bardzo podobnego przepisu (trochę inne
> proporcje)wygrzebanego zresztą najprawdopodobniej na grupie. Nie były ani
> za ostre, ani o dziwo za słodkie - po prostu do zalewy dajesz sam ocet,
> nie dodajesz wody.
<...>
> 3 kg średniej wielkości ogórków
> 1,5 główki czosnku
> 2 łyżeczki chili
> 4 łyżki soli
> 1,5 szklanki 10% octu
> 40 dag cukru
> 8 łyżek oleju
> duża czerwona papryka

Te ogórki bardziej jestem w stanie sobie wyobrazić :)
Chomikuję przepis. Jak znajdę jutro dobre ogórki, to zrobię na próbę.
Dzięki :)

Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2007-08-29 04:53:00

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 25 Sie, 12:44, Gosia Plitmik wrote:
> [...]
> ogórki sa bombowe, pikantne i proste w obsłudze :)
> [...]

Taka jesteś? Dopiero teraz podajesz przepis, kiedy mi się ogórki na
działce skończyły?
;)
No nic, będą na drugi rok... hihihihi...

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2007-08-29 05:08:47

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik pisze:

> nadają się do spożycia od razu, a mogą stać i rok :)

Genialne!
Dzięki serdeczne!
Wejdą na stałe do mojej kuchni, jak ciastka Kruszyny.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2007-08-29 05:33:23

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 25 Sie, 22:45, Gosia Plitmik wrote:
> [...]
> Piers w całości, nie w kawałkach, tem 200C. W jogurcie nie moczyłam długo.

200C?? 20 min?
Przecież w "cudzie" piersi zalewa się wrzątkiem i po 35 min są
jadalne;p
Jeśli @medea też piecze w takiej temp., to mogą zachodzić następujące
przypadki:
1. U którejś z Was jest zły czujnik temperatury w piekarniku - u
Ciebie rzeczywista temp. pieczenia jest wyższa, a u @medea - niższa.
2. Dałaś 200C z termoobiegiem?

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2007-08-29 09:35:44

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

BBjk pisze:

> Genialne!
> Dzięki serdeczne!
> Wejdą na stałe do mojej kuchni, jak ciastka Kruszyny.

Cieszę się, meluduje, że po paru dniach w słoikach siła czosnku
poraża;-)dla zwolenników mniejszej ilości proponuję jednak jedną główkę

--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2007-08-29 09:37:04

Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka pisze:

> 1. U którejś z Was jest zły czujnik temperatury w piekarniku - u
> Ciebie rzeczywista temp. pieczenia jest wyższa, a u @medea - niższa.
> 2. Dałaś 200C z termoobiegiem?

Bez termoobiegu. Pieczenie dół, góra. Rzeczywiście temperatura mogła
wpłynąć na suchość piersi;-)Zasugerowałam się Medea


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto drożdżowe z mięsem
ZEGNAM WAS
Wołowina po skandynawsku?
Cukier w winie - cały od razu czy w etapach
Technika robienia zupy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »