« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2007-08-26 12:18:24
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tvBożena pisze:
>> PS. Pewnie Gosi chodziło o jakąś gotową mieszankę przypraw.
>
> Najprawdopodobniej, i też z tego powodu bardzo chciałabym otrzymać dokładne
> szczegóły - w końcu mieszanka do chili con carne to daleko nie to samo co
> papryczka chili, a z przepisu Gosi wynika, że jest to to samo - najpierw "3
> łyżki chilli", a potem "posypać chilli (najlepiej 2 Łyżki chilli con carne i
> 1 łyżka czystego chilli)". Stąd tez moje pytanie o końcową ostrość. A i
> wogóle nie zapytałam, czy tego cukru to nie jest zbyt dużo? Mam nadzieję, że
> Gosia jeszcze zajrzy do tego wątku.
W zeszłym roku robiłam ogórki z bardzo podobnego przepisu (trochę inne
proporcje)wygrzebanego zresztą najprawdopodobniej na grupie. Nie były
ani za ostre, ani o dziwo za słodkie - po prostu do zalewy dajesz sam
ocet, nie dodajesz wody. Ja osobiście nie znoszę słodkawych ogórków i
np. do zwykłych konserwowych cukru nie daję prawie wcale.
Natomiast w/w ogórków nie powinien robić ktoś, komu przeszkadza zapach
czosnku, bo po otwarciu słoiczka jest on naprawdę bardzo, bardzo intensywny.
A tu przepis, z którego ja robiłam:
3 kg średniej wielkości ogórków
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chili
4 łyżki soli
1,5 szklanki 10% octu
40 dag cukru
8 łyżek oleju
duża czerwona papryka
Ogórkom odkroić "piętki", następnie pokroić je na 2 cm kawałki, zasypać
w misce solą, odstawić na 12 godz kilkukrotnie w międzyczasie mieszając.
Po 12 godz. Wylać sok i wymieszać ogórki wraz ze zmiażdżonym czosnkiem,
chili i pokrojoną dosyć drobno (ale bez przesady) papryką.
zrobić zalewę zagotowując ocet z cukrem, pod koniec dodać olej -
wystudzić do mocno ciepłego.
Ogórki razem z całą resztą poupychać do słoiczków 0,5 l, sok z miski
dodać do zalewy, wymieszać i zalewać ogórki w słoikach do 0,5 cm od
górnej krawędzi słoika. Nie pasteryzować.
Ania
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2007-08-26 18:00:20
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:faos0v$2be$1@news.onet.pl...
> Oglądałam swego czasu na kuchni tv, jak babeczka zrobiła piersi kurczaka, w
> panierce, chyba jogurcie i zapiekła w piekarniku. Danie to przygotowywała dla
> chłopca z nadwagą. Szukałam dzisiaj na ich stronie przepisu i za diabła nie
> mogę znależć;-(Jak myślicie, najpierw w jajku, potem w jogurcie, mące i bułce
> tartej?jaka powinna być kolejnosć?A, może ktoś oglądał i kojarzy te
> przepis?Proszę o pomoc, bo piersi już przygotowane i dumam nad kolejnością
No to mi się przypomniały moje walki z drobiem na grill.
Wszystkie próby kończyły się przesuszonym mięsem i raczej nie wzbudzały
entuzjazmu.
Aż trafił się przepis który próbuję odtworzyć z notatek (nie robiłem z 2 lata
więc nie ręczę że nie pokręciłem czegoś):
- piersi tniemy na kawałki tak z 3cm
- wkładamy na 24h do lodówki do marynaty:
- 500ml jogurtu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyzeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyzeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- parę razy przemieszać jak sobie leżą
Efekt był taki że po wrzuceniu na grill kurczaka ociekającego marynatą jogurt
ścinał się tworząc smakowitą panierkę która chyba też zapobiegała skurecznie
wysuszeniu mięsa.
Piecznie było bardzo krótkie, parę minut max.
Przepis zapewne pochodzi z sieci więc przepraszam jeżeli ktoś ma (c) na niego
:-)
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2007-08-28 20:03:45
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv"Gosia Plitmik" wrote in message news:faq4im$ssb$2@news.onet.pl...
>
> Oki, użyłam Kotanyi
Dzięki.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2007-08-28 20:08:25
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tv"@nn" wrote in message news:farqpm$17a$1@inews.gazeta.pl...
>
> W zeszłym roku robiłam ogórki z bardzo podobnego przepisu (trochę inne
> proporcje)wygrzebanego zresztą najprawdopodobniej na grupie. Nie były ani
> za ostre, ani o dziwo za słodkie - po prostu do zalewy dajesz sam ocet,
> nie dodajesz wody.
<...>
> 3 kg średniej wielkości ogórków
> 1,5 główki czosnku
> 2 łyżeczki chili
> 4 łyżki soli
> 1,5 szklanki 10% octu
> 40 dag cukru
> 8 łyżek oleju
> duża czerwona papryka
Te ogórki bardziej jestem w stanie sobie wyobrazić :)
Chomikuję przepis. Jak znajdę jutro dobre ogórki, to zrobię na próbę.
Dzięki :)
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2007-08-29 04:53:00
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tvOn 25 Sie, 12:44, Gosia Plitmik wrote:
> [...]
> ogórki sa bombowe, pikantne i proste w obsłudze :)
> [...]
Taka jesteś? Dopiero teraz podajesz przepis, kiedy mi się ogórki na
działce skończyły?
;)
No nic, będą na drugi rok... hihihihi...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2007-08-29 05:08:47
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tvGosia Plitmik pisze:
> nadają się do spożycia od razu, a mogą stać i rok :)
Genialne!
Dzięki serdeczne!
Wejdą na stałe do mojej kuchni, jak ciastka Kruszyny.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2007-08-29 05:33:23
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tvOn 25 Sie, 22:45, Gosia Plitmik wrote:
> [...]
> Piers w całości, nie w kawałkach, tem 200C. W jogurcie nie moczyłam długo.
200C?? 20 min?
Przecież w "cudzie" piersi zalewa się wrzątkiem i po 35 min są
jadalne;p
Jeśli @medea też piecze w takiej temp., to mogą zachodzić następujące
przypadki:
1. U którejś z Was jest zły czujnik temperatury w piekarniku - u
Ciebie rzeczywista temp. pieczenia jest wyższa, a u @medea - niższa.
2. Dałaś 200C z termoobiegiem?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2007-08-29 09:35:44
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tvBBjk pisze:
> Genialne!
> Dzięki serdeczne!
> Wejdą na stałe do mojej kuchni, jak ciastka Kruszyny.
Cieszę się, meluduje, że po paru dniach w słoikach siła czosnku
poraża;-)dla zwolenników mniejszej ilości proponuję jednak jedną główkę
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2007-08-29 09:37:04
Temat: Re: piersi kurczaka w panierce, kuchnia tvJaMyszka pisze:
> 1. U którejś z Was jest zły czujnik temperatury w piekarniku - u
> Ciebie rzeczywista temp. pieczenia jest wyższa, a u @medea - niższa.
> 2. Dałaś 200C z termoobiegiem?
Bez termoobiegu. Pieczenie dół, góra. Rzeczywiście temperatura mogła
wpłynąć na suchość piersi;-)Zasugerowałam się Medea
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |