« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-21 17:33:02
Temat: piersi z kurczakaWitam grupowiczow,
mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
I szybko?
Zwykle kroje je w cienkie paski, troche trzymam w sosie sojowym i smaze
krotko na duzym ogniu, z odrobina oleju sezamowego.
Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
kilograma piersi?
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-21 17:42:02
Temat: Re: piersi z kurczaka
Użytkownik Iza <c...@o...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ace0c9$rrq$...@n...onet.pl...
> Witam grupowiczow,
> mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
> Zwykle kroje je w cienkie paski, troche trzymam w sosie sojowym i smaze
> krotko na duzym ogniu, z odrobina oleju sezamowego.
> Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
> kilograma piersi?
> Iza
>
>
nie cie mi się pisać, wkleję Ci linka do tego, co wcześniej wklepałam,
dobrze? To tylko kilka możliwości:
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=7
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 17:46:16
Temat: Re: piersi z kurczaka
Iza wrote:
>
> Witam grupowiczow,
> mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
> Zwykle kroje je w cienkie paski, troche trzymam w sosie sojowym i smaze
> krotko na duzym ogniu, z odrobina oleju sezamowego.
> Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
> kilograma piersi?
> Iza
Piersi usmazyc na zloto z jednej strony, przewrocic, posmarowac 1
lyzeczka pesto, przykryc plastrem sera i smazyc, az spod zloty i mieso w
najgrubszym miejscu nie jest surowe. podac natychmiast, z makaronem lub
ryzem (lepsze, gdy robione tak na grillu).
Piersi podsmazyc na zloto, przelozyc do naczynia zaroodpornego, pokryc
zesmazona cebula, zalac pol na pol smietana i mocnym rosolem plus sol,
pieprz i ziola prowansalskie zmiazdzone w mozdzierzu. Piec odkryte 30 minut.
Piersi naciac jak kieszen, nadziac suszonymi sliwkami lub rodzynkami,
natrzec mieszanka ziol, pieprzu i soli i obsmazyc na oleju. Podlac
rosolem, dusic pod przykryciem az miekkie.
Piersi "ugotowac" na parze w malej ilosci rosolu na patelni pod
przykryciem. Zaciagnac sos biala zasmazka, dodac koperku, podawac z ryzem.
Piersi mocno natrzec majerankiem i pieprzem. Obsmazyc na zloto, otoczyc
kawalkami kwasnych jablek, podlac rosolem i dusic, az miekkie.
na razie wiecej grzechow nie pamietam.
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 17:48:04
Temat: Re: piersi z kurczaka
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Piersi usmazyc na zloto
itd...
Ty to jesteś, na wszystko znasz przepisy, już się nie mogę doczekać otwarcia
strony z przepisami i zdjęciami :-)))
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 18:11:28
Temat: Re: piersi z kurczaka
Użytkownik "Iza" <c...@o...net.pl> napisał w wiadomości
news:ace0c9$rrq$1@news.onet.pl...
> Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
> kilograma piersi?
Blyskawiczne?? - jakakolwiek mieszanka warzywna mrozona - z ryzem i wbrew
pozorom smakuje zazwyczaj rewelacyjnie.
A ja ostatnio robie najprostsza rzecz a bardzo smaczna - podsmazony kurczak
i duzo podduszonych pieczarek pokrojonych w wieksze kawalki - do tego sos
smietanowy i kopytka - pychota.
A jeszcze moze byc potrawka meksykanska - czyli tenze kurczak, cebula,
papryka - zielona i czerowna, pomidor, kukurydza z puszku, czerowna fasola.
Wrzucam na patelnie w takiej kolejnosci a podaje z ryzem.
A jak chcesz piersi w calosci to mozesz w nie zawinac poddusozne pieczarki z
natka i cebula i zrobic cos ala roladki.
--
Catalina, Warszawa
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 19:57:33
Temat: Re: piersi z kurczaka
Catalina wrote:
> A jak chcesz piersi w calosci to mozesz w nie zawinac poddusozne pieczarki z
> natka i cebula i zrobic cos ala roladki.
Jeszcze mi sie przypomnialo inne danie:
Piersi kurze
1 por
1 lyzka ziol, startych w mozdzierzu (szalwia, majeran, prowansalskie,
tymianek, oregano)
1 lyzka miodu
1 lyzeczka musztardy
sol, pieprz i kayenna do smaku
1/2 szklanki goracego rosolu
Ziola, sol, pieprze, musztarde i miod wymieszac dokladnie.
Pokroic piersi w grube paski jak palec.Ukroic kawalek pora tej samej
dlugosci, przeciac jeden bok wzdluz i rozwarstwic na pojedyncze rurki.
Mieso wymieszac z mieszanka ziolowo-miodowo-musztardowa. Kazdy kawalek
miesa wsunac w osobna rurke porowa, i ulozyc w naczyniu zaroodpornym
posmarowanym maslem. Przykryc. Wstawic do goracego pieca, po 10 minutach
podlac goracym rosolem, piec nastepne 10-15 minut i sprawdzic, czy mieso
nie jest surowe. Podac z ryzem.
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 20:21:27
Temat: Re: piersi z kurczakaDzieki wielkie wszystkich, Wasze propozycje zainspirowaly mnie wielce.
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 04:09:01
Temat: Re: piersi z kurczakaMagdalena Bassett wrote:
>
> Jeszcze mi sie przypomnialo inne danie:
> Ziola, sol, pieprze, musztarde i miod wymieszac dokladnie.
> Pokroic piersi w grube paski jak palec.Ukroic kawalek pora tej samej
> dlugosci, przeciac jeden bok wzdluz i rozwarstwic na pojedyncze rurki.
> Mieso wymieszac z mieszanka ziolowo-miodowo-musztardowa. Kazdy kawalek
> miesa wsunac w osobna rurke porowa, i ulozyc w naczyniu zaroodpornym
> posmarowanym maslem. Przykryc. Wstawic do goracego pieca, po 10
> minutach podlac goracym rosolem, piec nastepne 10-15 minut i
> sprawdzic, czy mieso nie jest surowe. Podac z ryzem.
Przyznam, ze zabrzmialo to niezwykle interesujaco. Jak sprobuje, napisze.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 05:13:29
Temat: Re: piersi z kurczaka
Użytkownik Iza <c...@o...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ace0c9$rrq$...@n...onet.pl...
> Witam grupowiczow,
> mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
> Iza
Dorzucam jeszcze jeden przepis - prosty jak drut .W knajpie w jakims
zajezdzie nazywalo sie to schab po kasztelansku...ladnie brzmi:)
Plasterek kotleta schabowego a jeszcze lepiej piersi z kurczaka (trzeba
ja troche rozbic)
posypujemy vegeta(lub sola jak kto woli) i sypiemy bez ograniczen z dwoch
stron majeranek- az prawie nie widac koloru miesa.
Rzucamy toto na rozgrzana patelnie z olejem i smazymy z obu stron do
bardzo lekkiego zrumienienia. Trwa to naprawde chwile- jak za dlugo-
kasztelan staje sie suchy- trzeba wyczuc moment. A majerankowy tluszczyk ze
smazenia zgarniamy z patelni chlebkiem:)))
robie jeszcze z grubiej krojonymi pieczarkami , piers w kostke , calosc
podsmazyc ,dodac vegety, troche wody i pojemnik smietany- doprawic m.in.
tymiankiem , grzybki lubia tymianek, No i daje to na ryz .
Jest jeszcze jedno danie , dla mnie juz kultowe na piers - kurczak po
koreansku. wymaga troche skladnikow( brzoskwinie z puszki i pory) ale robi
sie krocej niz gotuje sie ryz ...robie je na specjalne okazje .
KURCZAK PO KOREANSKU - pycha
Skladniki dla 3-4 osób:
40 dag piersi z kurczaka,
40 dag porow(czyli dwa bardzo duze pory- biala czesc),
2 czerwone straczki chili- zamiennie chili w proszku,
2 lyzki oleju,
sol,
slodka papryka w proszku,
1 opakowanie smietany kremowki (200 ml)- ja dawalam 36%,
1 puszka brzoskwin (425 ml)- ja dodaje pol puszki , (mozna wymiennie
morele )
2 lyzeczki maki ziemniaczanej),
2 lyzki soku z cytryny, plastry cytryny do przybrania.
Filety z kurczaka umyc, osaczyc i pokroic na male kawalki. Pory oczyscic,
umyc i pokroic w plasterki. Jeden straczek chili pokroic wzdluz,usunac
pestki i drobno posiekac.
Olej rozgrzac, podsmazyc na nim mieso. Dodac posiekana chili, krótko
smazyc. Doprawic sola i slodka papryka.
Pory polaczyc z produktami na patelni i krotko smazyc. Dodac 1/4
litra wody i smietane. Gotowac na duzym ogniu okolo 5 minut. Brzoskwinie
osaczyc,
zebrac sok, owoce pokroic w kostke. Rozrobiona odrobina wody
make ziemniaczana dodac na patelnie, zagotowac. Zagrzac w tym owoce.
Wszystko jeszcze raz posolic, przyprawic do smaku sokiem z brzoskwin i
cytryny.
Podawac z plasterkami cytryny i posiekana chili. Podawac z dodatkiem
sypkiego ryzu lub ze swieza bagietka.
Chili w proszku( zamiast w strakach) dodaje zwykle podkoniec smazenia
(uwaga-nie przesadzic z chili) . Zamiast 1/4 litra wody mozna dodac wode i
sok z brzoskwin .
Ryz gotuje sie 20 min. a to danie gora 10 min. Wiec najpierw wstawiamy ryz a
potem do patelni.Wczesniej tylko kroje w kostke kurczaka i brzoskwinie
oraz pora bialego w plasterki. Podaje tak jak gulasz: ryz na talerz - duzo i
na wierzch wykladam to z patelni.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 09:27:30
Temat: Re: piersi z kurczakaIza napisał(a):
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
Oto moj sprawdzony przepis na szybkie piersi z kurczaka, ktore robi sie
tyle czasu ile gotuje sie ryz w torebkach;-). Biore 2-3 piersi kroje je na
male kawaleczki podsmazam na masle, jak sa juz lekko podsmazone dodaje
jablko pokrojone w drobna kostke i pod przykryciem dusze... do tego dodaje
duzo bazylii, sole, posypuje pieprzem i dodaje 3-4 lyzki smietany i mam
jedzonko gotowe, oczywiscie jem z ryzem, ktory w czasie przygotowywania
piersi w jablkach mi sie ugotowal:-)
pozdrawiam
Beata M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |