Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia piersi z kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

piersi z kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-21 17:33:02

Temat: piersi z kurczaka
Od: "Iza" <c...@o...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam grupowiczow,
mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
I szybko?
Zwykle kroje je w cienkie paski, troche trzymam w sosie sojowym i smaze
krotko na duzym ogniu, z odrobina oleju sezamowego.
Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
kilograma piersi?
Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-21 17:42:02

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Iza <c...@o...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ace0c9$rrq$...@n...onet.pl...
> Witam grupowiczow,
> mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
> Zwykle kroje je w cienkie paski, troche trzymam w sosie sojowym i smaze
> krotko na duzym ogniu, z odrobina oleju sezamowego.
> Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
> kilograma piersi?
> Iza
>
>

nie cie mi się pisać, wkleję Ci linka do tego, co wcześniej wklepałam,
dobrze? To tylko kilka możliwości:
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=7

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 17:46:16

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Iza wrote:
>
> Witam grupowiczow,
> mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
> Zwykle kroje je w cienkie paski, troche trzymam w sosie sojowym i smaze
> krotko na duzym ogniu, z odrobina oleju sezamowego.
> Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
> kilograma piersi?
> Iza


Piersi usmazyc na zloto z jednej strony, przewrocic, posmarowac 1
lyzeczka pesto, przykryc plastrem sera i smazyc, az spod zloty i mieso w
najgrubszym miejscu nie jest surowe. podac natychmiast, z makaronem lub
ryzem (lepsze, gdy robione tak na grillu).

Piersi podsmazyc na zloto, przelozyc do naczynia zaroodpornego, pokryc
zesmazona cebula, zalac pol na pol smietana i mocnym rosolem plus sol,
pieprz i ziola prowansalskie zmiazdzone w mozdzierzu. Piec odkryte 30 minut.

Piersi naciac jak kieszen, nadziac suszonymi sliwkami lub rodzynkami,
natrzec mieszanka ziol, pieprzu i soli i obsmazyc na oleju. Podlac
rosolem, dusic pod przykryciem az miekkie.

Piersi "ugotowac" na parze w malej ilosci rosolu na patelni pod
przykryciem. Zaciagnac sos biala zasmazka, dodac koperku, podawac z ryzem.

Piersi mocno natrzec majerankiem i pieprzem. Obsmazyc na zloto, otoczyc
kawalkami kwasnych jablek, podlac rosolem i dusic, az miekkie.

na razie wiecej grzechow nie pamietam.

Magdalena Bassett
Kalifornia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 17:48:04

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Piersi usmazyc na zloto

itd...

Ty to jesteś, na wszystko znasz przepisy, już się nie mogę doczekać otwarcia
strony z przepisami i zdjęciami :-)))

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 18:11:28

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: "Catalina" <c...@j...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iza" <c...@o...net.pl> napisał w wiadomości
news:ace0c9$rrq$1@news.onet.pl...

> Moze macie jakies inne pomysly na szybkie i proste przyrzadzenie pol
> kilograma piersi?

Blyskawiczne?? - jakakolwiek mieszanka warzywna mrozona - z ryzem i wbrew
pozorom smakuje zazwyczaj rewelacyjnie.

A ja ostatnio robie najprostsza rzecz a bardzo smaczna - podsmazony kurczak
i duzo podduszonych pieczarek pokrojonych w wieksze kawalki - do tego sos
smietanowy i kopytka - pychota.

A jeszcze moze byc potrawka meksykanska - czyli tenze kurczak, cebula,
papryka - zielona i czerowna, pomidor, kukurydza z puszku, czerowna fasola.
Wrzucam na patelnie w takiej kolejnosci a podaje z ryzem.

A jak chcesz piersi w calosci to mozesz w nie zawinac poddusozne pieczarki z
natka i cebula i zrobic cos ala roladki.


--
Catalina, Warszawa
icq # 54287160


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 19:57:33

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Catalina wrote:
> A jak chcesz piersi w calosci to mozesz w nie zawinac poddusozne pieczarki z
> natka i cebula i zrobic cos ala roladki.


Jeszcze mi sie przypomnialo inne danie:
Piersi kurze
1 por
1 lyzka ziol, startych w mozdzierzu (szalwia, majeran, prowansalskie,
tymianek, oregano)
1 lyzka miodu
1 lyzeczka musztardy
sol, pieprz i kayenna do smaku
1/2 szklanki goracego rosolu

Ziola, sol, pieprze, musztarde i miod wymieszac dokladnie.
Pokroic piersi w grube paski jak palec.Ukroic kawalek pora tej samej
dlugosci, przeciac jeden bok wzdluz i rozwarstwic na pojedyncze rurki.
Mieso wymieszac z mieszanka ziolowo-miodowo-musztardowa. Kazdy kawalek
miesa wsunac w osobna rurke porowa, i ulozyc w naczyniu zaroodpornym
posmarowanym maslem. Przykryc. Wstawic do goracego pieca, po 10 minutach
podlac goracym rosolem, piec nastepne 10-15 minut i sprawdzic, czy mieso
nie jest surowe. Podac z ryzem.
Magdalena Bassett
Kalifornia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 20:21:27

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: "Iza" <c...@o...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki wielkie wszystkich, Wasze propozycje zainspirowaly mnie wielce.
Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 04:09:01

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett wrote:
>
> Jeszcze mi sie przypomnialo inne danie:

> Ziola, sol, pieprze, musztarde i miod wymieszac dokladnie.
> Pokroic piersi w grube paski jak palec.Ukroic kawalek pora tej samej
> dlugosci, przeciac jeden bok wzdluz i rozwarstwic na pojedyncze rurki.
> Mieso wymieszac z mieszanka ziolowo-miodowo-musztardowa. Kazdy kawalek
> miesa wsunac w osobna rurke porowa, i ulozyc w naczyniu zaroodpornym
> posmarowanym maslem. Przykryc. Wstawic do goracego pieca, po 10
> minutach podlac goracym rosolem, piec nastepne 10-15 minut i
> sprawdzic, czy mieso nie jest surowe. Podac z ryzem.

Przyznam, ze zabrzmialo to niezwykle interesujaco. Jak sprobuje, napisze.
barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 05:13:29

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Iza <c...@o...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ace0c9$rrq$...@n...onet.pl...
> Witam grupowiczow,
> mam pytanie do bardziej doswiadczonych,
> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?
> Iza

Dorzucam jeszcze jeden przepis - prosty jak drut .W knajpie w jakims
zajezdzie nazywalo sie to schab po kasztelansku...ladnie brzmi:)

Plasterek kotleta schabowego a jeszcze lepiej piersi z kurczaka (trzeba
ja troche rozbic)
posypujemy vegeta(lub sola jak kto woli) i sypiemy bez ograniczen z dwoch
stron majeranek- az prawie nie widac koloru miesa.
Rzucamy toto na rozgrzana patelnie z olejem i smazymy z obu stron do
bardzo lekkiego zrumienienia. Trwa to naprawde chwile- jak za dlugo-
kasztelan staje sie suchy- trzeba wyczuc moment. A majerankowy tluszczyk ze
smazenia zgarniamy z patelni chlebkiem:)))

robie jeszcze z grubiej krojonymi pieczarkami , piers w kostke , calosc
podsmazyc ,dodac vegety, troche wody i pojemnik smietany- doprawic m.in.
tymiankiem , grzybki lubia tymianek, No i daje to na ryz .

Jest jeszcze jedno danie , dla mnie juz kultowe na piers - kurczak po
koreansku. wymaga troche skladnikow( brzoskwinie z puszki i pory) ale robi
sie krocej niz gotuje sie ryz ...robie je na specjalne okazje .

KURCZAK PO KOREANSKU - pycha


Skladniki dla 3-4 osób:
40 dag piersi z kurczaka,
40 dag porow(czyli dwa bardzo duze pory- biala czesc),
2 czerwone straczki chili- zamiennie chili w proszku,
2 lyzki oleju,
sol,
slodka papryka w proszku,
1 opakowanie smietany kremowki (200 ml)- ja dawalam 36%,
1 puszka brzoskwin (425 ml)- ja dodaje pol puszki , (mozna wymiennie
morele )
2 lyzeczki maki ziemniaczanej),
2 lyzki soku z cytryny, plastry cytryny do przybrania.

Filety z kurczaka umyc, osaczyc i pokroic na male kawalki. Pory oczyscic,
umyc i pokroic w plasterki. Jeden straczek chili pokroic wzdluz,usunac
pestki i drobno posiekac.
Olej rozgrzac, podsmazyc na nim mieso. Dodac posiekana chili, krótko
smazyc. Doprawic sola i slodka papryka.
Pory polaczyc z produktami na patelni i krotko smazyc. Dodac 1/4
litra wody i smietane. Gotowac na duzym ogniu okolo 5 minut. Brzoskwinie
osaczyc,
zebrac sok, owoce pokroic w kostke. Rozrobiona odrobina wody
make ziemniaczana dodac na patelnie, zagotowac. Zagrzac w tym owoce.
Wszystko jeszcze raz posolic, przyprawic do smaku sokiem z brzoskwin i
cytryny.
Podawac z plasterkami cytryny i posiekana chili. Podawac z dodatkiem
sypkiego ryzu lub ze swieza bagietka.

Chili w proszku( zamiast w strakach) dodaje zwykle podkoniec smazenia
(uwaga-nie przesadzic z chili) . Zamiast 1/4 litra wody mozna dodac wode i
sok z brzoskwin .

Ryz gotuje sie 20 min. a to danie gora 10 min. Wiec najpierw wstawiamy ryz a
potem do patelni.Wczesniej tylko kroje w kostke kurczaka i brzoskwinie
oraz pora bialego w plasterki. Podaje tak jak gulasz: ryz na talerz - duzo i
na wierzch wykladam to z patelni.

Jola L-L






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 09:27:30

Temat: Re: piersi z kurczaka
Od: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Iza napisał(a):

> co mozna zrobic ciekawego z piersi kurczaka?
> I szybko?

Oto moj sprawdzony przepis na szybkie piersi z kurczaka, ktore robi sie
tyle czasu ile gotuje sie ryz w torebkach;-). Biore 2-3 piersi kroje je na
male kawaleczki podsmazam na masle, jak sa juz lekko podsmazone dodaje
jablko pokrojone w drobna kostke i pod przykryciem dusze... do tego dodaje
duzo bazylii, sole, posypuje pieprzem i dodaje 3-4 lyzki smietany i mam
jedzonko gotowe, oczywiscie jem z ryzem, ktory w czasie przygotowywania
piersi w jablkach mi sie ugotowal:-)
pozdrawiam
Beata M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sernik (P)
Papier ryżowy
Kurczak z ryżem (P)
Danie w 5 minut - Winiary
wkupne ;-))) - sledziki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »