Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pijany izydor Waldka-ktoś już robił?

Grupy

Szukaj w grupach

 

pijany izydor Waldka-ktoś już robił?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-20 05:45:05

Temat: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Znalazłam w archiwum przepis na pijanego izydora. Czy ktos już miał przyjemność
robić to ciasto? Prosze o opinie.
Jeżeli ktoś z Was ma inny przepis i na dodatek wypróbowany to proszę o podanie.
Będe bardzo wdzięczna.
pozdrawiam
pusiak

Pijany Izydor
Ciasto
------
4 jaja
15 dkg cukru
20 dkg masła
15 dkg orzechów włoskich
5 dkg mąki
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dżem morelowy


Opita masa
---------
30 dkg orzechów włoskich
0,25l wódki
0,25l rumu

Masa czekoladowa
----------------
3 jajka
15 dkg cukru
20 dkg masła
10 dkg czekolady
2 łyżki kakao

czekolada na polewę i do dekoracji

Placek:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao, zmielone orzechy,
przesianą mąkę z sodą i ponownie utrzeć
Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem.
Upiec placek - wystudzony posmarować powidłem.


Opita masa:
Zmielone orzechy wymieszać z alkoholami i wyłożyć na placek.

Masa czekoladowa:
Jajka z cukrem ubić na parze.
Masło utrzeć z cukrem i kakao, dodać roztopioną czekoladę (chyba 2 łyżki)
Połączyć z ubitymi jajami.
Masę wyłożyć na wierzch placka.

Całość polać czekoladą i ozdobić resztką masy czekoladowej.

W przepisie mogą być drobne niescisłości, gdyż zapisując oglądałem dwa
kanały jednocześnie.

waldek

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-05-20 07:39:59

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "R.i.P." <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witaj
Ja pieklem Izydora z przepisu:

Składniki
Ciasto:
5 jajek
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
10 dag orzechów włoskich zmielonych
5 dag mąki
1/2 łyżeczki sody

Masa I:
20 dag orzechów włoskich zmielonych
1/2 szklanki wódki
1/2 szklanki rumu

Masa II:
3 jajka
10 dag cukru
20 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
2 łyżki kakao
kieliszek spirytusu

dżem np. morelowy, śliwkowy

Ciasto:
1. Ubić pianę z białek
2. Ukręcić masło, dodać cukier, żółtka - ukręcić
3. Sodę wymieszać z mąką i kakao, dodać do masła
4. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać

Wlać do wąskiej blaszki długości ok. 30-35 cm i wstawić do pieca
nagrzanego do 200 st. C. na 20-30 min.

Masa I:
Wszystkie składniki dokładnie ukręcić

Masa II:
Jajka ubić na parze (ok. 10-15 min.). Wystudzić
Masło ukręcić.
Do masła wkręcić jajka
Dodać kakao i gorzką czekoladę, rozpuszczoną i wystudzoną oraz spirytus

Wierzch ciasta posmarować dżemem, na to masa orzechowa, na to krem.
Całość polać czekoladą.

Nie pamietam czy to jest przepis kogos z tej grupy czy znaleziony gdzies
w internecie. Te przepisy roznia sie chyba jedynie iloscia skladnikow w
masie 1. Wydaje mi sie ze Twoj przepis bedzie lepszy bo co prawda moj
Izydor mial kopa ale co do smaku to byl za mocno "procentowy". Ja po
zmieleniu orzechow i dodaniu wodki oraz rumu (rumu mniej dodalem niz w
przepisie) zostawilem orzechy na jakis czas zeby "naciagnely", raczej
nie radzilbym klasc orzechow zaraz po wymieszaniu z alkoholem. Tak na
marginesie ciasto nie zachwycilo mnie smakiem ;)
Pozdrawiam,
Piechur.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-05-20 11:22:17

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> Masa I:
> 20 dag orzechów włoskich zmielonych
> 1/2 szklanki wódki
> 1/2 szklanki rumu



> Pozdrawiam,
> Piechur.
Robiłam w zeszłym roku to ciasto.Pamietam, że goście chwalili.
Dla mnie jednak ta pierwsza masa była za mocna. Od tamtej pory nie mogę patrzeć
na rum :-)
Orzechy są lepszymi "pijusami" ode mnie :-)) .
Warto przed przystapieniem do pieczenia, zrobić próbę generalną, np 2 dag
mielonych orzechów potraktować (proporcjonalnie) alkoholem i posmakować.
Pozdr.Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-05-21 09:00:32

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam izydora z przepisu Waldka. Na razie na upieczone ciasto wylałam mase
orzechową. Mocno płynna ta masa no i teraz boje sie, że ciasto nie wpije tego
rumu z wódką. Zwłaszcza, że ciasto pokryłam najpierw warstwą powideł. Cholera-
jak sie nie uda to bedzie kanał. Mama zażyczyła sobie na jutro na impreze
imieninową. Stoje na tym ciastem teraz i się modle żeby wpłynąl ten alkohol w to
ciasto.
Jak myślicie- wsiąknie czy nie? To jednak 0,5 litra płynu.

pusiak


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-05-21 09:47:23

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zrobiłam izydora z przepisu Waldka. Na razie na upieczone ciasto wylałam mase
> orzechową. Mocno płynna ta masa no i teraz boje sie, że ciasto nie wpije tego
> rumu z wódką. Zwłaszcza, że ciasto pokryłam najpierw warstwą powideł. Cholera-
> jak sie nie uda to bedzie kanał.

> pusiak
>
> Uda się, na pewno się uda! Przecież tych powideł nie dałaś dużo (chyba) tylko
posmarowałaś biszkopt. Ja pamietam, że po zalaniu orzechów odczekałam troszkę,
tak by alkohol wsiąknął w orzechy. A na ucho Ci powiem, że nawet jeśli trochę
wypłynie na boki, to ciasto na tym nie straci:-) . Oczywiście dodałaś prawdziwy
rum?
Pozdrawiam Areta
Ps. Ja obecnie gustuję w orzechówce gorzkiej lub cherry cordial :-)))



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-05-21 09:56:11

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Uda się, na pewno się uda! Przecież tych powideł nie dałaś dużo (chyba) tylko
> posmarowałaś biszkopt. Ja pamietam, że po zalaniu orzechów odczekałam troszkę,
> tak by alkohol wsiąknął w orzechy. A na ucho Ci powiem, że nawet jeśli trochę
> wypłynie na boki, to ciasto na tym nie straci:-) . Oczywiście dodałaś prawdziwy
> rum?
> Pozdrawiam Areta
> Ps. Ja obecnie gustuję w orzechówce gorzkiej lub cherry cordial :-)))

Powideł nie dałam dużo. Wydaje mi sie że powoli wsiąka - bo masa orzechowa na
wierzchu robi sie gęstrza.

Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum. Za
200ml dałam ok. 10zł.





--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-05-21 10:35:48

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum. Za
> 200ml dałam ok. 10zł.
>

Niestety. Na opakowaniu powinno pisać, że dodano sztuczne aromaty :-(. Najlepiej
z poczęstowanymi nie rozwijaj tego tematu. Natomiast jestem ciekawa wniosków
gości po degustacji :-). Pozdrawiam Areta



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-05-21 12:06:47

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> >
> > Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum. Za
> > 200ml dałam ok. 10zł.
> >
>
> Niestety. Na opakowaniu powinno pisać, że dodano sztuczne aromaty :-(. Najlepiej
> z poczęstowanymi nie rozwijaj tego tematu. Natomiast jestem ciekawa wniosków
> gości po degustacji :-). Pozdrawiam Areta
>


Golden RUM 40% - podstawą receptury produktu Golden Rum jest oryginalny rum
jamajca sporządzony z trzciny cukrowej - taka jest tylko informacja na etykiecie

Ile kosztuje oryginalny rum?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-05-21 12:08:48

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

I jaka jest mniej więcej różnica w smaku między podróbą a oryginalnym rumem?
Czy mój pijany izydor mocno na tym ucierpi?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-05-21 12:38:51

Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 21 mai 2005 ŕ 14:06:47, dans <5...@n...onet.pl> vous
écriviez :

>>
>>
>> >
>> > Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum.

Na pewno nie ;-(

>> Za
>> > 200ml dałam ok. 10zł.


> Golden RUM 40% - podstawą receptury produktu Golden Rum jest oryginalny rum
> jamajca sporządzony z trzciny cukrowej - taka jest tylko informacja na etykiecie

> Ile kosztuje oryginalny rum?

Na Karaibach fr. 5 euro za litr, we Francji 2/3 razy drozej, na
Karaibach angielskojezycznych pawnie 2/3 razy taniej.

Jezli "podstawa" owego Golden Rum jest jamajaca to istnieje nadzieja
ze jest rumu oryginalnego minimum 50%. I pewnie nie wiecej ;-/


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mielone z indyka - tanio i smacznie
mule - kilka pytan
czy dodatki do ...............
krem z pieczarek-można zrobić dzień wcześniej ?
produkty regionalne w wojewodztwach - pomocy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »