« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-20 05:45:05
Temat: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?Znalazłam w archiwum przepis na pijanego izydora. Czy ktos już miał przyjemność
robić to ciasto? Prosze o opinie.
Jeżeli ktoś z Was ma inny przepis i na dodatek wypróbowany to proszę o podanie.
Będe bardzo wdzięczna.
pozdrawiam
pusiak
Pijany Izydor
Ciasto
------
4 jaja
15 dkg cukru
20 dkg masła
15 dkg orzechów włoskich
5 dkg mąki
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dżem morelowy
Opita masa
---------
30 dkg orzechów włoskich
0,25l wódki
0,25l rumu
Masa czekoladowa
----------------
3 jajka
15 dkg cukru
20 dkg masła
10 dkg czekolady
2 łyżki kakao
czekolada na polewę i do dekoracji
Placek:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao, zmielone orzechy,
przesianą mąkę z sodą i ponownie utrzeć
Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem.
Upiec placek - wystudzony posmarować powidłem.
Opita masa:
Zmielone orzechy wymieszać z alkoholami i wyłożyć na placek.
Masa czekoladowa:
Jajka z cukrem ubić na parze.
Masło utrzeć z cukrem i kakao, dodać roztopioną czekoladę (chyba 2 łyżki)
Połączyć z ubitymi jajami.
Masę wyłożyć na wierzch placka.
Całość polać czekoladą i ozdobić resztką masy czekoladowej.
W przepisie mogą być drobne niescisłości, gdyż zapisując oglądałem dwa
kanały jednocześnie.
waldek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-20 07:39:59
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?Witaj
Ja pieklem Izydora z przepisu:
Składniki
Ciasto:
5 jajek
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
10 dag orzechów włoskich zmielonych
5 dag mąki
1/2 łyżeczki sody
Masa I:
20 dag orzechów włoskich zmielonych
1/2 szklanki wódki
1/2 szklanki rumu
Masa II:
3 jajka
10 dag cukru
20 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
2 łyżki kakao
kieliszek spirytusu
dżem np. morelowy, śliwkowy
Ciasto:
1. Ubić pianę z białek
2. Ukręcić masło, dodać cukier, żółtka - ukręcić
3. Sodę wymieszać z mąką i kakao, dodać do masła
4. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Wlać do wąskiej blaszki długości ok. 30-35 cm i wstawić do pieca
nagrzanego do 200 st. C. na 20-30 min.
Masa I:
Wszystkie składniki dokładnie ukręcić
Masa II:
Jajka ubić na parze (ok. 10-15 min.). Wystudzić
Masło ukręcić.
Do masła wkręcić jajka
Dodać kakao i gorzką czekoladę, rozpuszczoną i wystudzoną oraz spirytus
Wierzch ciasta posmarować dżemem, na to masa orzechowa, na to krem.
Całość polać czekoladą.
Nie pamietam czy to jest przepis kogos z tej grupy czy znaleziony gdzies
w internecie. Te przepisy roznia sie chyba jedynie iloscia skladnikow w
masie 1. Wydaje mi sie ze Twoj przepis bedzie lepszy bo co prawda moj
Izydor mial kopa ale co do smaku to byl za mocno "procentowy". Ja po
zmieleniu orzechow i dodaniu wodki oraz rumu (rumu mniej dodalem niz w
przepisie) zostawilem orzechy na jakis czas zeby "naciagnely", raczej
nie radzilbym klasc orzechow zaraz po wymieszaniu z alkoholem. Tak na
marginesie ciasto nie zachwycilo mnie smakiem ;)
Pozdrawiam,
Piechur.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-20 11:22:17
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
>
> Masa I:
> 20 dag orzechów włoskich zmielonych
> 1/2 szklanki wódki
> 1/2 szklanki rumu
> Pozdrawiam,
> Piechur.
Robiłam w zeszłym roku to ciasto.Pamietam, że goście chwalili.
Dla mnie jednak ta pierwsza masa była za mocna. Od tamtej pory nie mogę patrzeć
na rum :-)
Orzechy są lepszymi "pijusami" ode mnie :-)) .
Warto przed przystapieniem do pieczenia, zrobić próbę generalną, np 2 dag
mielonych orzechów potraktować (proporcjonalnie) alkoholem i posmakować.
Pozdr.Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-21 09:00:32
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?Zrobiłam izydora z przepisu Waldka. Na razie na upieczone ciasto wylałam mase
orzechową. Mocno płynna ta masa no i teraz boje sie, że ciasto nie wpije tego
rumu z wódką. Zwłaszcza, że ciasto pokryłam najpierw warstwą powideł. Cholera-
jak sie nie uda to bedzie kanał. Mama zażyczyła sobie na jutro na impreze
imieninową. Stoje na tym ciastem teraz i się modle żeby wpłynąl ten alkohol w to
ciasto.
Jak myślicie- wsiąknie czy nie? To jednak 0,5 litra płynu.
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-21 09:47:23
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?> Zrobiłam izydora z przepisu Waldka. Na razie na upieczone ciasto wylałam mase
> orzechową. Mocno płynna ta masa no i teraz boje sie, że ciasto nie wpije tego
> rumu z wódką. Zwłaszcza, że ciasto pokryłam najpierw warstwą powideł. Cholera-
> jak sie nie uda to bedzie kanał.
> pusiak
>
> Uda się, na pewno się uda! Przecież tych powideł nie dałaś dużo (chyba) tylko
posmarowałaś biszkopt. Ja pamietam, że po zalaniu orzechów odczekałam troszkę,
tak by alkohol wsiąknął w orzechy. A na ucho Ci powiem, że nawet jeśli trochę
wypłynie na boki, to ciasto na tym nie straci:-) . Oczywiście dodałaś prawdziwy
rum?
Pozdrawiam Areta
Ps. Ja obecnie gustuję w orzechówce gorzkiej lub cherry cordial :-)))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-21 09:56:11
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
> > Uda się, na pewno się uda! Przecież tych powideł nie dałaś dużo (chyba) tylko
> posmarowałaś biszkopt. Ja pamietam, że po zalaniu orzechów odczekałam troszkę,
> tak by alkohol wsiąknął w orzechy. A na ucho Ci powiem, że nawet jeśli trochę
> wypłynie na boki, to ciasto na tym nie straci:-) . Oczywiście dodałaś prawdziwy
> rum?
> Pozdrawiam Areta
> Ps. Ja obecnie gustuję w orzechówce gorzkiej lub cherry cordial :-)))
Powideł nie dałam dużo. Wydaje mi sie że powoli wsiąka - bo masa orzechowa na
wierzchu robi sie gęstrza.
Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum. Za
200ml dałam ok. 10zł.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-21 10:35:48
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
>
> Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum. Za
> 200ml dałam ok. 10zł.
>
Niestety. Na opakowaniu powinno pisać, że dodano sztuczne aromaty :-(. Najlepiej
z poczęstowanymi nie rozwijaj tego tematu. Natomiast jestem ciekawa wniosków
gości po degustacji :-). Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-21 12:06:47
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?>
>
> >
> > Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum. Za
> > 200ml dałam ok. 10zł.
> >
>
> Niestety. Na opakowaniu powinno pisać, że dodano sztuczne aromaty :-(. Najlepiej
> z poczęstowanymi nie rozwijaj tego tematu. Natomiast jestem ciekawa wniosków
> gości po degustacji :-). Pozdrawiam Areta
>
Golden RUM 40% - podstawą receptury produktu Golden Rum jest oryginalny rum
jamajca sporządzony z trzciny cukrowej - taka jest tylko informacja na etykiecie
Ile kosztuje oryginalny rum?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-21 12:08:48
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?I jaka jest mniej więcej różnica w smaku między podróbą a oryginalnym rumem?
Czy mój pijany izydor mocno na tym ucierpi?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-21 12:38:51
Temat: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Le samedi 21 mai 2005 ŕ 14:06:47, dans <5...@n...onet.pl> vous
écriviez :
>>
>>
>> >
>> > Kupiłam rum Polmosu - nie było innego. Nie wiem czy to jest prawdziwy rum.
Na pewno nie ;-(
>> Za
>> > 200ml dałam ok. 10zł.
> Golden RUM 40% - podstawą receptury produktu Golden Rum jest oryginalny rum
> jamajca sporządzony z trzciny cukrowej - taka jest tylko informacja na etykiecie
> Ile kosztuje oryginalny rum?
Na Karaibach fr. 5 euro za litr, we Francji 2/3 razy drozej, na
Karaibach angielskojezycznych pawnie 2/3 razy taniej.
Jezli "podstawa" owego Golden Rum jest jamajaca to istnieje nadzieja
ze jest rumu oryginalnego minimum 50%. I pewnie nie wiecej ;-/
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |