Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "R.i.P." <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Date: Fri, 20 May 2005 09:39:59 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 59
Message-ID: <d6k48g$i9i$1@inews.gazeta.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: vo70.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1116574800 18738 80.55.170.70 (20 May 2005 07:40:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 May 2005 07:40:00 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <5...@n...onet.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
X-User: j.piotrowska
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239909
Ukryj nagłówki
Witaj
Ja pieklem Izydora z przepisu:
Składniki
Ciasto:
5 jajek
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
10 dag orzechów włoskich zmielonych
5 dag mąki
1/2 łyżeczki sody
Masa I:
20 dag orzechów włoskich zmielonych
1/2 szklanki wódki
1/2 szklanki rumu
Masa II:
3 jajka
10 dag cukru
20 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
2 łyżki kakao
kieliszek spirytusu
dżem np. morelowy, śliwkowy
Ciasto:
1. Ubić pianę z białek
2. Ukręcić masło, dodać cukier, żółtka - ukręcić
3. Sodę wymieszać z mąką i kakao, dodać do masła
4. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Wlać do wąskiej blaszki długości ok. 30-35 cm i wstawić do pieca
nagrzanego do 200 st. C. na 20-30 min.
Masa I:
Wszystkie składniki dokładnie ukręcić
Masa II:
Jajka ubić na parze (ok. 10-15 min.). Wystudzić
Masło ukręcić.
Do masła wkręcić jajka
Dodać kakao i gorzką czekoladę, rozpuszczoną i wystudzoną oraz spirytus
Wierzch ciasta posmarować dżemem, na to masa orzechowa, na to krem.
Całość polać czekoladą.
Nie pamietam czy to jest przepis kogos z tej grupy czy znaleziony gdzies
w internecie. Te przepisy roznia sie chyba jedynie iloscia skladnikow w
masie 1. Wydaje mi sie ze Twoj przepis bedzie lepszy bo co prawda moj
Izydor mial kopa ale co do smaku to byl za mocno "procentowy". Ja po
zmieleniu orzechow i dodaniu wodki oraz rumu (rumu mniej dodalem niz w
przepisie) zostawilem orzechy na jakis czas zeby "naciagnely", raczej
nie radzilbym klasc orzechow zaraz po wymieszaniu z alkoholem. Tak na
marginesie ciasto nie zachwycilo mnie smakiem ;)
Pozdrawiam,
Piechur.
|