« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-02 21:03:08
Temat: pilne- bażantDroga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant nazywa.
mam takie cos w domu i nie mam pomysłu co z nim zrobic. z góry dziekuje i
prosze o pomoc
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-02 21:08:49
Temat: Re: pilne- bażantOn 2 Mar 2003 22:03:08 +0100, m...@o...pl wrote:
>Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant nazywa.
>mam takie cos w domu i nie mam pomys?u co z nim zrobic. z góry dziekuje i
>prosze o pomoc
nakarmic i wypuscic do ogrodu, albo jeszzcze lepiej - do lasu
Mama Borsuka
Front Wyzwolenia Sledzi i Innej Dzikiej Zywiny . Oraz Kaszubow
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 21:26:42
Temat: Re: pilne- bażant
Użytkownik <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:479d.000001a1.3e62718b@newsgate.onet.pl...
> Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant
nazywa.
> mam takie cos w domu i nie mam pomysłu co z nim zrobic. z góry dziekuje i
> prosze o pomoc
Wyslac mi :) Cos z niego wyczaruje sie ;))
A tak serio :)
Bazanta oskubac przede wszytskim. i wyciagnac z niego wnetrznsci.
do niego potrzebne bedzie 200g sloniny. polowe pokroic w slupki dlugosci ok
3 cm a reszte w cienkie plastry. Ptaka natrzec sola, ida i piersi
naszpikowac slonina, a pozniej calosc oblozyc plastrami, potem spiac
wykalaczkami, lub obwiazac nitka.
w brytfannie rozgrzac 100 gram masla, wlozyc do niego bazanta i piec
polewajac maslem (ok 100 g rozpuscic w malym garnku) ok 45 minut w 200
stopniach. pod koniec pieczenia zdjac slonibe, zeby bazant sie zrumienil
ladnie.Po wyciagnieciu ulozyc na polmisku, udekorowanym wg uznania, podawac
z ziemniakami, grzankami .. jak kto luubi
i sosem ktory podczas pieczenia powstanie :)
albo np.
tak samo sprawionego bazanta natrzec _wewnatrz_ roznowmiernie masa:
watrobke serce (z ptaka) posiekac i utrzec z 50g masla utluczonymi jagodami
jalowca - 3,4 - i sokiem z cytryny (lyzeczka).
posolic go z wierzchu i popieprzyc
Bazanta owinac sloniba (100g pokrojonej w plastry) obwiazac nitka. W
brytfannie roztopic 50 g masla i piec w 200 sypniach (po 20 min na kazde pol
kilo ptaka) i polewac go sosem z pieczenia. pod koniec jak wyzej usunac
slonine i skropic woda, coby skorka sie zrumienila.
po upieczeiu wyjac go z piekarnika, pokric na czesci a powstaly sos polaczyc
ze 100 ml bialego wina, zagotowac, polac nim bazanta. Podawac najlepiej z
borowkami :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 21:30:40
Temat: Re: pilne- bażantAha, taki ptak powinien skruszec .. tak z 4-6 dni powisiec w chlodnym
miejscu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 21:34:31
Temat: Re: pilne- bażantKrysia Thompson wrote:
> On 2 Mar 2003 22:03:08 +0100, m...@o...pl wrote:
> >Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant nazywa.
> >mam takie cos w domu i nie mam pomys?u co z nim zrobic. z góry dziekuje i prosze o
pomoc
>
> nakarmic i wypuscic do ogrodu, albo jeszzcze lepiej - do lasu
Obawiam sie, ze biednego bazanta nie ma juz wsrod zywych:-(
Tu znajdziesz sposob na postepowanie z bazancim truchlem.
http://maltanb.republika.pl/index.html
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 22:55:05
Temat: Re: pilne- bażantOn 2 Mar 2003 22:03:08 +0100, m...@o...pl wrote:
>Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant nazywa.
sprawdzony [przepis na bazanta z porto, wg mojej ulubionej
'wysmienitej kuchni francuskiej':
w rolach glownych:
bazant (najlepiej byloby 2 male kurki, ale nie muza byc)
6-8 platkow chudego boczku (powinny byc jak najdluzsze i jak
najciensze)
w rolach pozostalych:
3-4 lyzki porto
3/4 szklanki bulionu z drobiu lub dziczyzny
4 lyzki swiezego masla
8 galazek swiezego tymianku
2 listki laurowe (najlepiej tez swieze)
1 lyzka galaretki z czerwonych porzeczek
1 lyzka maki
swiezo mielony pieprz
piekarnik rozgrzac do 230 stopni.
ptaka osuszyc, oczyscic ze zbednego tluszczu, lekko zsunac skore z
piersi, posmarowac maslem mieso pod nia. nozki zwiazac sznurkiem, na
piersi ptaka polozyc galazki tymianku i lisc laurowy. owinac ptaka
plastrami boczku, polozyc na posmarowanej lekko oliwa folii
aluminiowej, zawinac w nia szczelnie i umiescic w brytwance.
piec ptactwo 20 minut, potem zmniejszyc ogien i piec dalej przez
jakies 40-45 minut. nastepnie odwinac folie i dopiekac jeszcze jakies
10-15 minut, az do momentu, kiedy po nakluciu udka wyplynie z niego
jasny sok. ptak powinien byc ladnie zrumieniony. wyjac z piekarnika,
przelozyc na deske, przykryc folia na jakies 10 minut, nastepnie
pokroic.
sok z pieczenia zlac do rondelka do przyrzadzania sosow, zdjac nadmiar
tluszczu, oproszyc maka i gotowac na umiarkowanym ogniu, ciagle
mieszajac, az powstanie gladki sos. wlac rosol, dodac galaretke
porzeczkowa, roztrzepac i zagotowac. zmniejszyc ogien i gotowac, nie
dopuszczajac do wrzenia, az sos nieco zgestnieje. dodac porto,
wymieszac, doprawic, przecedzic i podawac w sosjerce razem z
pieczystym. do tego znakomicie pasuja pieczone ziemniaczki.
wychodzi pyszne, goraco polecam.
pozdrowienia,
kamila
--
You can't fight here. This is the War Room!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 23:04:57
Temat: Re: pilne- ba?antOn Sun, 02 Mar 2003 22:34:31 +0100, Ewa <s...@p...onet.pl>
wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>> On 2 Mar 2003 22:03:08 +0100, m...@o...pl wrote:
>> >Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant nazywa.
>> >mam takie cos w domu i nie mam pomys?u co z nim zrobic. z góry dziekuje i prosze
o pomoc
>>
>> nakarmic i wypuscic do ogrodu, albo jeszzcze lepiej - do lasu
>
>Obawiam sie, ze biednego bazanta nie ma juz wsrod zywych:-(
>Tu znajdziesz sposob na postepowanie z bazancim truchlem.
>http://maltanb.republika.pl/index.html
>Pozdrawiam
>Ewa
to ja protestuje...
Mama Borsuka
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 23:33:37
Temat: Re: pilne- ba?ant"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le
message de news: a...@4...com...
> On Sun, 02 Mar 2003 22:34:31 +0100, Ewa <s...@p...onet.pl>
> wrote:
>
> >Krysia Thompson wrote:
> >> On 2 Mar 2003 22:03:08 +0100, m...@o...pl wrote:
> >> >Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie
bazant nazywa.
> >> >mam takie cos w domu i nie mam pomys?u co z nim zrobic. z góry
dziekuje i prosze o pomoc
> >>
> >> nakarmic i wypuscic do ogrodu, albo jeszzcze lepiej - do lasu
...ja tysz...
FLHIK
(PPW)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 01:09:38
Temat: Re: pilne- ba?ant"Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> wrote:
>"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a ?crit dans le
>message de news: a...@4...com...
>> On Sun, 02 Mar 2003 22:34:31 +0100, Ewa <s...@p...onet.pl>
>> wrote:
>>
>> >Krysia Thompson wrote:
>> >> On 2 Mar 2003 22:03:08 +0100, m...@o...pl wrote:
>> >> >Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie
>bazant nazywa.
>> >> >mam takie cos w domu i nie mam pomys?u co z nim zrobic. z g?ry
>dziekuje i prosze o pomoc
>> >>
>> >> nakarmic i wypuscic do ogrodu, albo jeszzcze lepiej - do lasu
>
>
>...ja tysz...
>
>FLHIK
>(PPW)
>
>Ewcia
Protestanki jedne...
;->
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 04:00:00
Temat: Re: pilne- bażant
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:b3tt5g$ffs$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Aha, taki ptak powinien skruszec .. tak z 4-6 dni powisiec w chlodnym
> miejscu
>
Z pewna taka niesmialosca .................... po co ta slonina
??????????????? W bazancie ktory jest wielkosci piesci doroslogo czlowieka
jest tyle wlasnego tluszczu iz w trakcie pieczenia istnieje potrzeba
ciaglego wybierania go poniewaz zaczyna sie gotowac w tluszczu a nie piec.
Sprawdzony i wielokrotnie robiony na drugie sniadanie :-)) Pokroic w
kawalki natrzec sola, posypac pieprzem wlozyc do prodiza, odrobine !! wody
marczewka, cebula albo por. I pamietac o wybieraniu tluszczu w trakcie
pieczenia.
pozdrawiam
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |