Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia piwo

Grupy

Szukaj w grupach

 

piwo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-28 10:32:10

Temat: piwo
Od: "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
nik



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-28 10:44:32

Temat: Re: piwo
Od: "_" <t...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> nik

Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
się nie różni chyba że się zepsuje.
Duża różnica w smaku jest między piwem
niskiej i wysokiej fermentacji.
Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-28 12:10:06

Temat: Re: piwo
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



_ schrieb:
>
> Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> > czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> > czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> > nik
>
> Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
> się nie różni chyba że się zepsuje.
> Duża różnica w smaku jest między piwem
> niskiej i wysokiej fermentacji.
> Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
> ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.

pilzneńskie i lager to też niska fermentacja

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-28 12:10:40

Temat: Re: piwo
Od: <p...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?

Jest w prywatnych browarach, np.CK Browar w Krakowie.

*p*


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-28 12:24:11

Temat: Re: piwo
Od: "Krzysztof" <k...@p...bydg.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewno choćby piwo lwóweckie, książęce i dobre mocne z Lwówka Śląskiego które
zarazem wygrało w światowej kategorii piw niepasteryzowanych i jest jednym z
dwóch piw eksportowanych do Czech drugim jest Beczkowe Wrocławskie - wypij
lwóweckie a będziesz wiedział co dobre pozdrawiam Krzych
Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> nik
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-28 13:13:14

Temat: Re: piwo
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
Królewskie beczkowe.

> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
Tak, zdecydowanie.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-28 17:53:18

Temat: Re: piwo
Od: "soloconte" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

jest tzw piwo KMICIC z browaru częstochowskiego także wysmienit e
Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> nik
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-01 01:06:53

Temat: Re: piwo
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 28 Feb 2002 13:10:06 +0100, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:

>
>
>_ schrieb:
>>
>> Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
>> > czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
>> > czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
>> > nik
>>
>> Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
>> się nie różni chyba że się zepsuje.
>> Duża różnica w smaku jest między piwem
>> niskiej i wysokiej fermentacji.
>> Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
>> ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.
>
>pilzneńskie i lager to też niska fermentacja

Raczej wiekszosc wspolczesnych piw to piwa dolne - piwa gornej
fermentacji to glownie piwa wyspiarskie i zabytki piwowarstwa...
Ja ostatnio zapijam sie przennym franciszkanskim - chyba tak musialo
smakowac piwo w sredniowieczu?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-01 08:34:56

Temat: Re: piwo
Od: "Jader" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?

Generalnie beczkowe chyba sa niepasteryzowane.

> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?

Jasne. Wystarczy isc do browaru i wypic pojednym z tasmy przed i po
pasteryzacji (testowane wielokrotnie :)

Jader

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-01 09:47:22

Temat: Re: piwo
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> >> > czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> >> > czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> >> > nik
> >>
> >> Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
> >> się nie różni chyba że się zepsuje.
> >> Duża różnica w smaku jest między piwem
> >> niskiej i wysokiej fermentacji.
> >> Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
> >> ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.
> >
> >pilzneńskie i lager to też niska fermentacja
>
> Raczej wiekszosc wspolczesnych piw to piwa dolne - piwa gornej
> fermentacji to glownie piwa wyspiarskie i zabytki piwowarstwa...
> Ja ostatnio zapijam sie przennym franciszkanskim - chyba tak musialo
> smakowac piwo w sredniowieczu?

praktycznie wszystkie są dolnej fermentacji, podałem tylko przykład na
przykład. Górnej fermentacji są Weizenbier, Kölsch, Berliner Weisse, też
na przykład.

Co do średniowiecza, to trudno powiedzieć, bo piwo było różnie ważone.
Franciszkanie a także cystersi, utrzymujący ścisły post przed
wielkanocą, pili piwo warzone z pszenicy i konopii w czasie postu, aby
zabić głód. Takowego piwa obecnie nie dostaniesz ze zrozumiałych
względów (a szkoda ;-))

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zdrowy chleb domowy
Gdzie mleko ryzowe - Warszawa?
jeszcze raz udka
pomocy!!! impreza
jak sie pozbyc zapachu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »