« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-28 10:32:10
Temat: piwoczy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-28 10:44:32
Temat: Re: piwo
Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> nik
Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
się nie różni chyba że się zepsuje.
Duża różnica w smaku jest między piwem
niskiej i wysokiej fermentacji.
Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 12:10:06
Temat: Re: piwo
_ schrieb:
>
> Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> > czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> > czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> > nik
>
> Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
> się nie różni chyba że się zepsuje.
> Duża różnica w smaku jest między piwem
> niskiej i wysokiej fermentacji.
> Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
> ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.
pilzneńskie i lager to też niska fermentacja
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 12:10:40
Temat: Re: piwo> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
Jest w prywatnych browarach, np.CK Browar w Krakowie.
*p*
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 12:24:11
Temat: Re: piwoPewno choćby piwo lwóweckie, książęce i dobre mocne z Lwówka Śląskiego które
zarazem wygrało w światowej kategorii piw niepasteryzowanych i jest jednym z
dwóch piw eksportowanych do Czech drugim jest Beczkowe Wrocławskie - wypij
lwóweckie a będziesz wiedział co dobre pozdrawiam Krzych
Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> nik
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 13:13:14
Temat: Re: piwo> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
Królewskie beczkowe.
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
Tak, zdecydowanie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 17:53:18
Temat: Re: piwojest tzw piwo KMICIC z browaru częstochowskiego także wysmienit e
Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> nik
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-01 01:06:53
Temat: Re: piwoOn Thu, 28 Feb 2002 13:10:06 +0100, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>
>_ schrieb:
>>
>> Użytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
>> > czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
>> > czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
>> > nik
>>
>> Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
>> się nie różni chyba że się zepsuje.
>> Duża różnica w smaku jest między piwem
>> niskiej i wysokiej fermentacji.
>> Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
>> ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.
>
>pilzneńskie i lager to też niska fermentacja
Raczej wiekszosc wspolczesnych piw to piwa dolne - piwa gornej
fermentacji to glownie piwa wyspiarskie i zabytki piwowarstwa...
Ja ostatnio zapijam sie przennym franciszkanskim - chyba tak musialo
smakowac piwo w sredniowieczu?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-01 08:34:56
Temat: Re: piwoUżytkownik "Nikodem Dyzma" <n...@s...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5l11n$d0q$1@news.tpi.pl...
> czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
Generalnie beczkowe chyba sa niepasteryzowane.
> czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
Jasne. Wystarczy isc do browaru i wypic pojednym z tasmy przed i po
pasteryzacji (testowane wielokrotnie :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-01 09:47:22
Temat: Re: piwo> >> > czy jest jeszcze robione piwo niepasteryzowane?
> >> > czy takie piwo rozni sie w smaku od pasteryzowanego?
> >> > nik
> >>
> >> Nie wiem czy jeszcze robią, ale w smaku
> >> się nie różni chyba że się zepsuje.
> >> Duża różnica w smaku jest między piwem
> >> niskiej i wysokiej fermentacji.
> >> Niską to juz chyba tylko w belgii stosują
> >> ale piwa wychodzą im przeróżne i przepyszne.
> >
> >pilzneńskie i lager to też niska fermentacja
>
> Raczej wiekszosc wspolczesnych piw to piwa dolne - piwa gornej
> fermentacji to glownie piwa wyspiarskie i zabytki piwowarstwa...
> Ja ostatnio zapijam sie przennym franciszkanskim - chyba tak musialo
> smakowac piwo w sredniowieczu?
praktycznie wszystkie są dolnej fermentacji, podałem tylko przykład na
przykład. Górnej fermentacji są Weizenbier, Kölsch, Berliner Weisse, też
na przykład.
Co do średniowiecza, to trudno powiedzieć, bo piwo było różnie ważone.
Franciszkanie a także cystersi, utrzymujący ścisły post przed
wielkanocą, pili piwo warzone z pszenicy i konopii w czasie postu, aby
zabić głód. Takowego piwa obecnie nie dostaniesz ze zrozumiałych
względów (a szkoda ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |