| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-28 10:02:12
Temat: Zdrowy chleb domowyPolecam ten przepis. Robilam ten chlebek pare razy i jest smaczny, a teraz
wlasnie rosnie rozczyn i chyba oprocz chlebka zrobie pare buleczek.
http://www.zywnosc.hg.pl/#F
Chleb razowy
W pół szklance ciepłej wody rozmieszać 10 dag drożdży, osłodzić łyżką cukru.
Cukier jest w tym wypadku potrzebny nie do osłodzenia chleba lecz do
rozmnożenia drożdży. W ciepłym miejscu drożdże powinny zacząć "rosnąć" w
ciągu pół godziny. W tym czasie spokojnie przygotujemy ciasto. Dwie i pół
szklanki mąki razowej, pszennej lub żytniej, drugie tyle mąki pszennej i
ćwierć szklanki mąki kukurydzianej wymieszać razem. Dodać 1 szklankę mleka,
ćwierć szklanki wody, dwie łyżki miodu, 1 łyżkę margaryny (może być olej),
dwie łyżeczki cukru, nieco (może być łyżeczka) kminku, ale to nie jest
konieczne. Można nieco osolić, chociaż nie koniecznie. Dodać rozmnożone
drożdże i wyrobić ciasto, im dokładniej, tym lepiej, minimum to wyrobienie
na gładko. Włożyć do dwu niewielkich, natłuszczonych brytfanek, przykryć
czystą ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu włożyć
do piekarnika, piec w temp. około 220 stopni, przez co najmniej 25 minut. Po
tym czasie można nakłuć długim, gładkim patyczkiem, czy jest upieczone.
Oznaką upieczenie jest prawie suchy, nie oblepiony patyczek.
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |