Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zdrowy chleb domowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zdrowy chleb domowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-28 10:02:12

Temat: Zdrowy chleb domowy
Od: "Sylwia & Jurek" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam ten przepis. Robilam ten chlebek pare razy i jest smaczny, a teraz
wlasnie rosnie rozczyn i chyba oprocz chlebka zrobie pare buleczek.
http://www.zywnosc.hg.pl/#F

Chleb razowy

W pół szklance ciepłej wody rozmieszać 10 dag drożdży, osłodzić łyżką cukru.
Cukier jest w tym wypadku potrzebny nie do osłodzenia chleba lecz do
rozmnożenia drożdży. W ciepłym miejscu drożdże powinny zacząć "rosnąć" w
ciągu pół godziny. W tym czasie spokojnie przygotujemy ciasto. Dwie i pół
szklanki mąki razowej, pszennej lub żytniej, drugie tyle mąki pszennej i
ćwierć szklanki mąki kukurydzianej wymieszać razem. Dodać 1 szklankę mleka,
ćwierć szklanki wody, dwie łyżki miodu, 1 łyżkę margaryny (może być olej),
dwie łyżeczki cukru, nieco (może być łyżeczka) kminku, ale to nie jest
konieczne. Można nieco osolić, chociaż nie koniecznie. Dodać rozmnożone
drożdże i wyrobić ciasto, im dokładniej, tym lepiej, minimum to wyrobienie
na gładko. Włożyć do dwu niewielkich, natłuszczonych brytfanek, przykryć
czystą ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu włożyć
do piekarnika, piec w temp. około 220 stopni, przez co najmniej 25 minut. Po
tym czasie można nakłuć długim, gładkim patyczkiem, czy jest upieczone.
Oznaką upieczenie jest prawie suchy, nie oblepiony patyczek.

Pozdrawiam
Sylwia





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie mleko ryzowe - Warszawa?
jeszcze raz udka
pomocy!!! impreza
jak sie pozbyc zapachu?
jak sie pozbyc zapachu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »