Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Sylwia & Jurek" <s...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zdrowy chleb domowy
Date: Thu, 28 Feb 2002 11:02:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <a5kvdc$lji$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc182.jeleniag.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014890733 22130 217.96.243.182 (28 Feb 2002 10:05:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Feb 2002 10:05:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97976
Ukryj nagłówki
Polecam ten przepis. Robilam ten chlebek pare razy i jest smaczny, a teraz
wlasnie rosnie rozczyn i chyba oprocz chlebka zrobie pare buleczek.
http://www.zywnosc.hg.pl/#F
Chleb razowy
W pół szklance ciepłej wody rozmieszać 10 dag drożdży, osłodzić łyżką cukru.
Cukier jest w tym wypadku potrzebny nie do osłodzenia chleba lecz do
rozmnożenia drożdży. W ciepłym miejscu drożdże powinny zacząć "rosnąć" w
ciągu pół godziny. W tym czasie spokojnie przygotujemy ciasto. Dwie i pół
szklanki mąki razowej, pszennej lub żytniej, drugie tyle mąki pszennej i
ćwierć szklanki mąki kukurydzianej wymieszać razem. Dodać 1 szklankę mleka,
ćwierć szklanki wody, dwie łyżki miodu, 1 łyżkę margaryny (może być olej),
dwie łyżeczki cukru, nieco (może być łyżeczka) kminku, ale to nie jest
konieczne. Można nieco osolić, chociaż nie koniecznie. Dodać rozmnożone
drożdże i wyrobić ciasto, im dokładniej, tym lepiej, minimum to wyrobienie
na gładko. Włożyć do dwu niewielkich, natłuszczonych brytfanek, przykryć
czystą ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu włożyć
do piekarnika, piec w temp. około 220 stopni, przez co najmniej 25 minut. Po
tym czasie można nakłuć długim, gładkim patyczkiem, czy jest upieczone.
Oznaką upieczenie jest prawie suchy, nie oblepiony patyczek.
Pozdrawiam
Sylwia
|