« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-16 11:59:06
Temat: po prosbie - cos z twaroguPotrzebuje inspiracji - moze mi cos podpowiecie - musze wykorzystac 0,5 kg
pudelko twarogu - cos w rodzaju bardzo mialko zmielonego twarogu bez zadnych
dodatkow - ktoremu data waznosci wczoraj minela. Na twarog z cebulka czy na
slodko moje dzieci juz patrzec nie moga, tydzien przed swietami sernika piec
nie bede a na pierogi czasu nie mam;-(
Czy mozna z takim serkiem zrobic jakas zapiekanke albo cos innego, w miare
szybkiego i bez cukru?
z gory dziekuje za porady
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-16 12:10:40
Temat: Re: po prosbie - cos z twaroguUżytkownik Basia napisał:
> Potrzebuje inspiracji - moze mi cos podpowiecie - musze wykorzystac 0,5 kg
> pudelko twarogu - cos w rodzaju bardzo mialko zmielonego twarogu bez zadnych
> dodatkow - ktoremu data waznosci wczoraj minela. Na twarog z cebulka czy na
> slodko moje dzieci juz patrzec nie moga, tydzien przed swietami sernika piec
> nie bede a na pierogi czasu nie mam;-(
> Czy mozna z takim serkiem zrobic jakas zapiekanke albo cos innego, w miare
> szybkiego i bez cukru?
1. Placuszki serowe:
250 g twarogu
2 jajka
4 łyżki mąki
woda/mleko
sól
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zrobić ciasto gęściejsze niż na naleśniki
ale rzadsze niż na placki ziemniaczane, smażyć na złoto.
Jesc na slodko albo na slono.
Mozna dodać do ciasta startego żółtego sera albo fety, będą
bardziej "wytrawne". Mozna przyprawic kminkiem, papryka.
2. Krokieciki z farszu do pierogów ruskich
3. Zapiekanka z kasza gryczana:
http://tinyurl.com/zg3b
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 12:31:05
Temat: Re: po prosbie - cos z twarogu> 3. Zapiekanka z kasza gryczana:
> http://tinyurl.com/zg3b
>
Dziekuje bardzo za ten link, mam w domu wszystko co tu potrzeba, wiec nawet
po zakupy biegac nie musze a zrobie smaczna kolacje;-)
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 12:59:15
Temat: Re: po prosbie - cos z twaroguUżytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:brmrrj$1ke$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Potrzebuje inspiracji - moze mi cos podpowiecie - musze wykorzystac
0,5 kg
> pudelko twarogu - cos w rodzaju bardzo mialko zmielonego twarogu bez
zadnych
> dodatkow
Możesz zrobić coś w rodzaju "tzatziki"-ów
Potrzebne będą ze dwa średnie ogórki, pare ząbków czosnku, sól.
Ogórki ścierasz na tarce na grubych oczkach, solisz i zostawiasz na
sitku na ~0,5h do odcieknięcia soku. Mieszasz z twarożkiem, wyciskasz
czosnek (wg. smaku, ale sporo), solisz do smaku.
Bardzo dobre ze świeżym pieczywem typu graham.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 14:15:34
Temat: Re: po prosbie - cos z twaroguNakarm nimi koty, psy, ale nie dzieci.
Przeterminowane produkty spożywcze najlepiej wyrzucić. Nawet, jeśli
jest to 1 dzień...
--
mangha
....................................................
........
Do what thou wilt shall be the whole of the Law.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 06:38:34
Temat: Odp: po prosbie - cos z twarogu> Możesz zrobić coś w rodzaju "tzatziki"-ów
> Potrzebne będą ze dwa średnie ogórki, pare ząbków czosnku, sól.
> Ogórki ścierasz na tarce na grubych oczkach, solisz i zostawiasz na
> sitku na ~0,5h do odcieknięcia soku. Mieszasz z twarożkiem, wyciskasz
> czosnek (wg. smaku, ale sporo), solisz do smaku.
> Bardzo dobre ze świeżym pieczywem typu graham.
A tzatziki przy padkiem nie jest robione ze smietany - tak przynajmniej
twierdzi moja grecka ksiazka kucharska. Ale moze sa tez inne wersje. Nigdy
nie jadlam z serkiem.
Ale ogolnie polecam te pychotke z ogoreczkami :)
Ja najczesciej podaje to po grecku, tzn do smazonych w ciescie bakalazanow.
Pycha.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 08:27:42
Temat: Re: po prosbie - cos z twaroguUżytkownik "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> napisał w
wiadomości news:brotfq$b8v$1@topaz.icpnet.pl...
> A tzatziki przy padkiem nie jest robione ze smietany - tak
przynajmniej
> twierdzi moja grecka ksiazka kucharska. Ale moze sa tez inne wersje.
Nigdy
> nie jadlam z serkiem.
ZTCW oryginalny jest z jogurtu, ale trochę innego niż nasz. Całkiem
dobrze wychodzi z twarogiem Campiny.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |