Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pomidor - król warzyw

Grupy

Szukaj w grupach

 

pomidor - król warzyw

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 55


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-07-20 09:45:35

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "martertor" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kukikoko" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f7pmnb$8d2$1@news.onet.pl...
> Cześć.
> Uwielbiam pomidory. Takie smaczne, soczyste,
> takie jak są teraz.
> Każdy wie jakie sprzedają pomidory zimą - wodniste,
> twarde, jak z papieru.
> Co zrobić, żeby kupić tych dobrych w okresie letnim
> jakąś ogromną ilość (kilkadziesiąt kilogramów) i
> jakoś je przechować na zimowe dni?

to już Michnikowski w swej piosence "Addio pomidory" śpiewał, że jest to
niemożliwe

http://free.polbox.pl/g/grzesros/kabstpan/3.htm

tam:

To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty
Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ ...
w te witaminy przebogaty...
Addio pomidory, addio utracone
Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł



eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-07-20 09:49:46

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "martertor" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:f7prgg$elg$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> Nie masz racji - o ile jest dobra piwnica i dostęp do zdrowych
>> zbiorów.
>> Pomidory w sokowirówkę - /.../
>
> Witaj! Przeciery nie przyszły mi na myśl, bo czy mozna o przecierze
> powiedzieć "pomidor"? ;-) A autor wątku pytał o przechowanie pomidorów ;-)
>
> Robienie przecierów - jak napisałeś - ma sens tylko w przypadku
> konieczności
> przerobienia pomidorów własnego "chowu".

Tylko po co tyle "chować", aby potem katować siebie i rodzinę
przetwarzaniem, potem konsumpcją
a znam taką babę, co roku wymiata piwnicę z zapasów roznosząc znajomym
ci z naturalnej niechęci do wyrzucania jedzenia trzymają je w swoich
piwnicach latami

> Bo już kupowanie ich na przeciery,
> rozgotowywanie, odparowywanie, zagotowywanie i przechowywanie przez pół
> roku
> w piwnicy - chyba nie ma sensu - wobec gotowych pulp pomidorowych
> produkowanych w krajach, gdzie pomidory są naprawdę smaczniejsze, niż
> nasze.
>
Punkt. Nic dodać, nic ująć.
włoskie puszkowane, obrane już ze skórki - pycha na wszelkiego rodzaju
zasmażki pomidorowe, czy bazę zupy pomidorowej

eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-07-20 10:30:41

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"martertor" <m...@w...pl> wrote in message
news:f7pvvn$qfu$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f7pr3u$8hj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > zaraziłem ją popijając ten sok i opowiadając, jak w latach 60 w wojsku
> > kupowałem cztery takie soki, kilogram dobrych serdelków i dziesięć
bułek -
> > tych po 50gr. To było dobre drugie śniadanie.
>
> nic dziwnego, ze brzuch ci się kończy w okolicach kolan
>
> eni

He..he, nawet teraz nie...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-07-20 10:31:13

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"martertor" <m...@w...pl> wrote in message
news:f7q0b9$mj1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f7ps9p$din$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Polskie są kwaśniejsze, nie smakuje mi
> > pomidorówka bez kwasu. Gdy kupowałem koncentraty zawsze kupowałem polski
i
> > grecki - grecki na kolor, polski do regulacji smaku i właśnie
kwasowości.
>
> polski kwaśniejszy, bo w produkcji używa się kwasu bodajże solnego, aby
> szybciej otrzymać pulpę
>
> eni

E tam, to nie twaróg...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-07-20 11:05:58

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:f7prgg$elg$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > Nie masz racji - o ile jest dobra piwnica i dostęp do zdrowych
zbiorów.
> > Pomidory w sokowirówkę - /.../
>
> Witaj! Przeciery nie przyszły mi na myśl, bo czy mozna o przecierze
> powiedzieć "pomidor"? ;-) A autor wątku pytał o przechowanie pomidorów ;-)
>
> Robienie przecierów - jak napisałeś - ma sens tylko w przypadku
konieczności
> przerobienia pomidorów własnego "chowu". Bo już kupowanie ich na
przeciery,
> rozgotowywanie, odparowywanie, zagotowywanie i przechowywanie przez pół
roku
> w piwnicy - chyba nie ma sensu - wobec gotowych pulp pomidorowych
> produkowanych w krajach, gdzie pomidory są naprawdę smaczniejsze, niż
nasze.
>
> Ania

Tu są:

KONCENTRAT POMIDOROWY
28-30 Bx, prod. węgierskiej, pakowany aseptycznie
- Produkt wolny od wszelkich konserwantów

- Typ obróki - HOT BREAK

- Kolor ( Hunter a/b ) - nie mniej niż 2,1 - 2,2

- pH - 4,1 - 4,3

- Kwasowość ( jako kwas cytrynowy ) - 1,8 - 2,2

- Lepkość ( Bostwick ) - 1,5 - 3,0

- Wolny od wszelkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych

- PRODUKT NIE MODYFIKOWANY GENETYCZNIE

- Zawartość metaliciężkich zgodna z obowiązującymi normami


Rodzaj opakowania: beczki ca. a' 225 kg


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-07-20 11:08:44

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "martertor" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7q57q$5gu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Tu są:
>
> KONCENTRAT POMIDOROWY
> 28-30 Bx, prod. węgierskiej, pakowany aseptycznie
> - Produkt wolny od wszelkich konserwantów

Ile zarabiasz na tym reklamowaniu kolejnych firm?

eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-07-20 11:18:37

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"martertor" <m...@w...pl> wrote in message
news:f7q55e$f5d$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f7q57q$5gu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Tu są:
> >
> > KONCENTRAT POMIDOROWY
> > 28-30 Bx, prod. węgierskiej, pakowany aseptycznie
> > - Produkt wolny od wszelkich konserwantów
>
> Ile zarabiasz na tym reklamowaniu kolejnych firm?
>
> eni

To nie reklama - czasem szukam w necie to co mnie interesuje osobiście -
znajdę - to podrzucam - z tą firmą tylko raz rozmawiałem - o wielkość beczek
i ich cenę - koncentraty z winogron białych i czerwonych - na moje prywatne
wina, ale jeszcze nie kupowałem, nie mam w czym przefermentować takiej
ilości. A i miejsca mało.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-07-20 20:58:25

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: Krzysztof <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Pomidor to nie warzywo, tylko owoc.
KK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-07-21 13:57:40

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krzysztof napisał(a):
>
> Pomidor to nie warzywo, tylko owoc.

Jarzyna.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-07-21 14:45:53

Temat: Re: pomidor - król warzyw
Od: "marteror" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:f7t3la$6rc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Krzysztof napisał(a):
>>
>> Pomidor to nie warzywo, tylko owoc.
>
> Jarzyna.
> pozdr. Jerzy

owoc jak kawon

eni



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

upadek grupy
Greckie kotleciki z grilla?
zdjecie 'panslavisty' z zona i psem
restauracja Roma Warszawa
OGÓRKI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »