« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-17 07:54:42
Temat: pomocy- ciasto ananasoweWitam wszystkich bardzo serdecznie!
Tyle sie naczytałam o zakalcach w cieście bananowym, ale przepisu nigdzie
nie znalazłam.
Mam ogromną prośbę, czy ktos z miłych grupowiczów mógłby przytoczyć przepis
na to sławne ciasto? Bardzo proszę o wyrozumiałość dla łasucha.
pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-17 07:59:42
Temat: Re: pomocy- ciasto bananoweto miało być ciasto bananowe... oczywiscie
Użytkownik "a_dobiasz" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9vk8mc$i8v$1@news.onet.pl...
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
> Tyle sie naczytałam o zakalcach w cieście bananowym, ale przepisu nigdzie
> nie znalazłam.
> Mam ogromną prośbę, czy ktos z miłych grupowiczów mógłby przytoczyć
przepis
> na to sławne ciasto? Bardzo proszę o wyrozumiałość dla łasucha.
> pozdrawiam
> Aneta
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 08:06:46
Temat: Re: pomocy- ciasto ananasowe>Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>Tyle sie naczytałam o zakalcach w ciecie bananowym, ale przepisu nigdzie
>nie znalazłam.
>Mam ogromnš probę, czy ktos z miłych grupowiczów mógłby przytoczyć przepis
>na to sławne ciasto?
To wlasciwie na ktore ciasto???
ananasowe czy bananowe:)))))
M
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 08:45:46
Temat: Re: pomocy- ciasto ananasowe"a_dobiasz" <a...@p...onet.pl> wrote:
>Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>Tyle sie naczytałam o zakalcach w cieście bananowym, ale przepisu nigdzie
>nie znalazłam.
>Mam ogromną prośbę, czy ktos z miłych grupowiczów mógłby przytoczyć przepis
>na to sławne ciasto? Bardzo proszę o wyrozumiałość dla łasucha.
>
Ciasto bananowe....
"Mam swietny przepis, sprawdzony kilkanascie razy, zawsze
wychodzi, jest to ciasto na oleju, bez masla, wilgotne i smaczne:
Ciasto bananowe 110 ml oleju (1/2 cup) 110 gr bialego cukru (1/2
cup) 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego
- 1 cup) 2 jajka 3 przejrzale banany - im ciemniejsze i
bardziej obslizgle, tym lepsze. 260 gr maki (1-3/4 cup) 1 lyzeczka
polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody
oczyszczanej wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata
szklanka" - 2 garscie kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1
forme do keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z
olejem, dodac jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i
soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany
i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem,
nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic
patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial
ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja na dno. A
propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz
bardzo dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic
ciasto. Latwo sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja
smaku ciasta." Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 12:41:26
Temat: Re: pomocy- ciasto ananasoweserdeczne dzięki
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9vkb3t$20a$1@news.tpi.pl...
> "a_dobiasz" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Witam wszystkich bardzo serdecznie!
> >Tyle sie naczytałam o zakalcach w cieście bananowym, ale przepisu nigdzie
> >nie znalazłam.
> >Mam ogromną prośbę, czy ktos z miłych grupowiczów mógłby przytoczyć
przepis
> >na to sławne ciasto? Bardzo proszę o wyrozumiałość dla łasucha.
> >
> Ciasto bananowe....
>
> "Mam swietny przepis, sprawdzony kilkanascie razy, zawsze
> wychodzi, jest to ciasto na oleju, bez masla, wilgotne i smaczne:
> Ciasto bananowe 110 ml oleju (1/2 cup) 110 gr bialego cukru (1/2
> cup) 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego
> - 1 cup) 2 jajka 3 przejrzale banany - im ciemniejsze i
> bardziej obslizgle, tym lepsze. 260 gr maki (1-3/4 cup) 1 lyzeczka
> polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody
> oczyszczanej wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata
> szklanka" - 2 garscie kilka kropel olejku pomaranczowego
> Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1
> forme do keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z
> olejem, dodac jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i
> soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany
> i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem,
> nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
> wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
> wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic
> patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial
> ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja na dno. A
> propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz
> bardzo dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic
> ciasto. Latwo sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja
> smaku ciasta." Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |