Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia porkolt w Trójce

Grupy

Szukaj w grupach

 

porkolt w Trójce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-06 09:03:24

Temat: porkolt w Trójce
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzisiaj przed południem w rodio, w trzecim programie, ktoś mówił o
przyrządzaniu potrawy "pörkölt", zwanej zwykle w świecie "węgierskim
gulaszem". W pewnym momencie autor podał, skąd pochodzi słowo "pörkölt"
i akurat tego nie dosłyszałem, zrozumiałem tylko, że ma to coś wspólnego
z ogniem. Może ktoś słuchał tej audycji, i może powtórzyć co tam
mówiono, lub może zna węgierski na tyle, że potrafi wyjaśnić tę
etymologię?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-06 20:38:34

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: "Marcin J. Skwark" <m...@a...nospam.fi.invalid> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 06 Sep 2004 11:03:24 +0200, Wladyslaw Los wrote:
> Dzisiaj przed południem w rodio, w trzecim programie, ktoś mówił o
> przyrządzaniu potrawy "pörkölt", zwanej zwykle w świecie "węgierskim
> gulaszem". W pewnym momencie autor podał, skąd pochodzi słowo "pörkölt"
> i akurat tego nie dosłyszałem, zrozumiałem tylko, że ma to coś wspólnego
> z ogniem.

Nie słyszałem audycji, nie umiem po węgiersku, jednakże mam Węgra za
współlokatora, więc zasięgnąłem informacji u źródła. Niestety mimo iż
jest językoznawcą (co prawda z zacięciem anglistycznym) nie wiedział.
Obiecał zapytać znajowych w MTA (Magyar Tudomanyos Akademia - taki
ichni PAN), może oni będą znać etymologię słowa pörkölt. Po weekendzie -
o ile nie znajdzie się nikt inny kto by wiedział, powinienem mieć jakąś
odpowiedź ;-)

Nota bene - gulasz to zupa, a pörkölt w żadnym wypadku zupą nie jest ;-)

--
Marcin J. Skwark

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 20:52:52

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: "Marcin J. Skwark" <m...@a...nospam.fi.invalid> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 06 Sep 2004 11:03:24 +0200, Wladyslaw Los wrote:
> Dzisiaj przed południem w rodio, w trzecim programie, ktoś mówił o
> przyrządzaniu potrawy "pörkölt", zwanej zwykle w świecie "węgierskim
> gulaszem". W pewnym momencie autor podał, skąd pochodzi słowo "pörkölt"
> i akurat tego nie dosłyszałem, zrozumiałem tylko, że ma to coś wspólnego
> z ogniem.

Nie słyszałem audycji, nie umiem po węgiersku, jednakże mam Węgra za
współlokatora, więc zasięgnąłem informacji u źródła. Niestety mimo iż
jest językoznawcą (co prawda z zacięciem anglistycznym) nie wiedział.
Pörköl jest węgierskim czasownikiem znaczącym 'przypalać, osmalać,
przypiekać' - trzymać w ogniu na tyle by się opaliło na wierzchu,
ale nie na tyle by się zapaliło. Wspomniał też że z językowego punktu
widzenia pörköl jest podobne do perzsa (perski, Persowie), co znowu
oznacza 'naród ognia'. Mimo to obiecał zapytać swoich znajowych w MTA
(Magyar Tudomanyos Akademia - taki ichni PAN), może oni będą wiedzieć coś
więcej. Po weekendzie - o ile nie znajdzie się nikt inny kto by miał
dokładniejsze dane - powinienem mieć jakąś odpowiedź ;-)

Nota bene - gulasz to zupa, a pörkölt w żadnym wypadku zupą nie jest ;-)

--
Marcin J. Skwark

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 21:09:45

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <s...@t...abo.fi>,
"Marcin J. Skwark" <m...@a...nospam.fi.invalid> wrote:

> On Mon, 06 Sep 2004 11:03:24 +0200, Wladyslaw Los wrote:
> > Dzisiaj przed południem w rodio, w trzecim programie, ktoś mówił o
> > przyrządzaniu potrawy "pörkölt", zwanej zwykle w świecie "węgierskim
> > gulaszem". W pewnym momencie autor podał, skąd pochodzi słowo "pörkölt"
> > i akurat tego nie dosłyszałem, zrozumiałem tylko, że ma to coś wspólnego
> > z ogniem.
>
> Nie słyszałem audycji, nie umiem po węgiersku, jednakże mam Węgra za
> współlokatora, więc zasięgnąłem informacji u źródła. Niestety mimo iż
> jest językoznawcą (co prawda z zacięciem anglistycznym) nie wiedział.
> Pörköl jest węgierskim czasownikiem znaczącym 'przypalać, osmalać,
> przypiekać' - trzymać w ogniu na tyle by się opaliło na wierzchu,
> ale nie na tyle by się zapaliło. Wspomniał też że z językowego punktu
> widzenia pörköl jest podobne do perzsa (perski, Persowie), co znowu
> oznacza 'naród ognia'. Mimo to obiecał zapytać swoich znajowych w MTA
> (Magyar Tudomanyos Akademia - taki ichni PAN), może oni będą wiedzieć coś
> więcej. Po weekendzie - o ile nie znajdzie się nikt inny kto by miał
> dokładniejsze dane - powinienem mieć jakąś odpowiedź ;-)


Dziękuję bardzo, tak z dołu jak z góry.

>
> Nota bene - gulasz to zupa, a pörkölt w żadnym wypadku zupą nie jest ;-)

A to ja wiem, i wielokrotnie to tłumaczyłem na pl.rec.kuchnia. Jednak
nie da rady, pörkolt wszędzie na świecie to "węgierski gulasz", a gulyas
to "zupa gulaszowa", ostatnio zaś w Polsce "bogracz".

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-07 11:05:58

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: "Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
> Dzisiaj przed południem w rodio, w trzecim programie, ktoś mówił o
> przyrządzaniu potrawy "pörkölt", zwanej zwykle w świecie "węgierskim
> gulaszem". W pewnym momencie autor podał, skąd pochodzi słowo
> "pörkölt" i akurat tego nie dosłyszałem, zrozumiałem tylko, że ma to
> coś wspólnego z ogniem. Może ktoś słuchał tej audycji, i może
> powtórzyć co tam mówiono, lub może zna węgierski na tyle, że potrafi
> wyjaśnić tę etymologię?

Ja sluchalam, ale "jednym uchem" i nie zwrocilam uwagi na szczegoly. Jesli
Ci zalezy na tej informacji, napisz do Grazyny Dobron, ktora ta audycje
prowadzi. Jej adres to dobron-malpa-radio.com.pl.
--
Pozdrawiam,
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-07 12:32:19

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <chk5dg$qte$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
> > Dzisiaj przed po?udniem w rodio, w trzecim programie, kto? mówi? o
> > przyrz?dzaniu potrawy "pörkölt", zwanej zwykle w ?wiecie "wźgierskim
> > gulaszem". W pewnym momencie autor poda?, sk?d pochodzi s?owo
> > "pörkölt" i akurat tego nie dos?ysza?em, zrozumia?em tylko, ?e ma to
> > co? wspólnego z ogniem. Mo?e kto? s?ucha? tej audycji, i mo?e
> > powtórzyĺ co tam mówiono, lub mo?e zna wźgierski na tyle, ?e potrafi
> > wyja?niĺ tź etymologiź?
>
> Ja sluchalam, ale "jednym uchem" i nie zwrocilam uwagi na szczegoly. Jesli
> Ci zalezy na tej informacji, napisz do Grazyny Dobron, ktora ta audycje
> prowadzi. Jej adres to dobron-malpa-radio.com.pl.


Dobra rada. Sprawdzałem tę audycję na stronach trójki, ale tam jest
tylko skrócony przepis, a nie cały tekst. Dziękuję,

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-07 12:33:08

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

> Dobra rada. Sprawdzałem tę audycję na stronach trójki, ale tam jest
> tylko skrócony przepis, a nie cały tekst. Dziękuję,
>
jak sie ci cos uda dowiedziec to wrzuc na grupe, bo wzbudziles tez moja
ciekawosc

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-07 13:38:48

Temat: Re: porkolt w Trójce
Od: "Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
>
> Dobra rada. Sprawdzałem tę audycję na stronach trójki, ale tam jest
> tylko skrócony przepis, a nie cały tekst.

Tak, sprawdzilam to juz wczesniej. Mialam nadzieje, ze audycja bedzie
dostepna w formie dzwiekowej, niestety byl tylko lakoniczny skrot.

--
Pozdrawiam,
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Hierba mate"
Termometr "wewnatrz-piecykowy"
Małe pomidorki - co z nich zrobić do słoików?
Trochę OT - polska wędlina w Anglii
przyprawy do zapiekanych warzyw

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »