Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
From: "Krystian" <f...@p...com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: poszukiwane informacje odnosnie raka jelita grubego
Date: Mon, 18 Dec 2000 13:09:35 +0100
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 95
Message-ID: <91kudm$f1p$1@h1.uw.edu.pl>
References: <915kv2$jqv$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl> <3a365a18$1@news.artur.pl>
<91674e$dq4$6@news.tpi.pl> <917qel$m06$1@news.formus.pl>
<91ck6s$h53$1@h1.uw.edu.pl> <91d8on$mm1$3@news.tpi.pl>
<91d9rc$avp$1@news.formus.pl> <91fp2g$n8f$2@news.tpi.pl>
<3...@n...artur.pl> <91idql$643$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: n062032140002.unregistered.formus.pl
X-Trace: h1.uw.edu.pl 977140982 15417 62.32.140.2 (18 Dec 2000 12:03:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 18 Dec 2000 12:03:02 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:37960
Ukryj nagłówki
"RadeQ" <r...@k...chip.pl> wrote in message
news:91idql$643$1@news.tpi.pl...
>
> no nie wiele (zalezy dla kogo )
> a z ta doskonala praca to nadal mam swoje zdanie
>
Rozumiem.
>
> tak wlasnie mialo byc - cukry proste tylko przed albo w trakcie wysilku
> fizycznego
>
>
> > można i tak, ale zwróć więcej uwagi na cukier i fruktozę z owoców, to
> > naprawdę więcej robi szkód.
> > Zwłaszcza że cholesterol jest produkowany przez tkanki z glukozy.
>
> konkretniej z acetylo-CoA, ktory powstaje nie tylko z glukozy, jak zapewne
> wiesz.
> i wieksze znaczenie w proc hipercholesterolemii ma down regulation
> receptorow LDL, niz inhibicja reduktazy HMG-CoA, ktora jest enzymem
> kluczowym jego syntezy.
> ergo : wiecej cholesterolu na obwodzie ----> mnniej receptorow
> LDL------->hipercholesterolemia, ktorej nie da rady wyregulowac
> kompensacyjne zahamowanie aktywnosci reduktazy i tym samym spadek
syntezy.
>
> dawno juz Harpera nie czytalem , ale tak to wyglada.
Tak to może i wygląda u osób jedzących przeciętnie, czyli mieszając tłuszcz
i węglowodany jako paliwo.
Gdyby było tak jak piszesz każdy z nas miałby kłopoty z hipercholesterolemią
a tak nie jest.
Czy nie oznacza to jednak, u Harpera nie dość dokładnie opisali
rzeczywistość?
Dlaczego u prawie wszystkich następuje poprawa lipidogramu mimo, iż jak
piszesz powinno być odwrotnie?
Kolejną sprawą jest to kiedy tkanki produkują cholesterol z acetylo-CoA?
Kwaśniewski twierdzi, że dzieje się to wtedy gdy tkanki mają za mało tlenu,
i dotyczy to takich tkanek jak ściany naczyń, skóra i kilka innych, co
jednak nie stanowi większego problemu. Ogólnie tkanki słabo ukrwione.
Absolutną fikcją jest twierdzenie że blaszka cholesterolowa powstaje poprzez
osadzanie się cholesterolu przepływającego wraz z krwią.
Weź sobie byle rysunek z patologii, lepiej zdjęcie mikroskopowe przekroju
blaszki cholesterolowej.
Pokłady cholesterolu są pod nabłonkiem wyściełającym ściankę tętnicy. A więc
on jest wytwarzany na miejscu, właśnie w ścianie naczynia i właśnie z
glukozy. Nasz sposób żywienia powoduje, że ta produkcja cholesterolu w
ścianach naczyń nie zachodzi.
Harper o tym nie pisze, niestety, może kiedyś do tego sami dojdą.
>
>
> > Ja bym na twoim miejscu poszedł na jakieś spotkanie optymalnych w twojej
> > okolicy, na śląsku skąd jesteś jast kilka oddziałów gdzie co miesiąc
> > spotykają się użytkownicy naszej diety.
>
> mhhhhm , zobaczymy - boje sie, ze cos by mi sie jednak wymsknelo - lincz
> gotowy :)
Nie, myślę że wizyta studenta medycyny, gdybyś się ujawnił spowodowała by co
najwyżej zbyt żywiołowe próby opowiedzenia ci o najróżniejszych przypadkach
wyzdrowień.
Ogólnie cierpimy bardzo na deficyt lekarzy którzy poza podstawami
wyniesionymi ze studiów stosowali by to żywienie i rozumieli co ono daje i
jak działa.
Jako studentowi, zagrożonemu brakiem dobrej pracy sugerował bym
zainteresowanie się takim tematem.
Tu naprawdę jest próżnia na rynku lekarskim. Można po studiach i dodatkowym
szkoleniu u praktyków żywienia tłuszczem liczyć na sporą liczbę pacjentów i
niezłe warunki pracy. To jest zachęta dla was wszystkich, zwłaszcza nie
stroniących od mięsa, tłuszczu. Wam jest najbliżej :).
Gdybyśmy byli silniejsi ekonomicznie warto by było sponsorować stypendia
wyróżniającym się studentom, ale na razie nie widać na to szans :(
Pozdrówka
Jacek
>
>
> pozdr.
>
> R a d e Q
> r...@k...chip.pl
> UIN:73210848 #GG:78524
>
>
>
>
|