Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia poszukuje..

Grupy

Szukaj w grupach

 

poszukuje..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-21 19:21:58

Temat: poszukuje..
Od: "Eva" <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam pytanie..a raczej kolejna prośbę..
Czy ktoś zna przepis na ciasto z budyniem, jabłkiem lub pomarańcza, ale nie
na kruchym spodzie..
jadłam dziś cos takiego i mam ogromna ochotę spróbować jutro upiec to
samej..Jeśli oczywiście znajdę przepis na nie.

Eva T. z zaśnieżonego Pomorza.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-21 21:22:58

Temat: Re: poszukuje..
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktoś zna przepis na ciasto z budyniem, jabłkiem lub pomarańcza, ale
nie
> na kruchym spodzie..

na www.puszkkka.vege.pl duzo jest zebranych przepysznych ciast, wiele
sprawdzonych od ludzi z tej grupy. ponizej wrzucam przepisy na ciasta z
budyniem. samych przepisow na ciasta z jablkiem lub pomarancza jest az 38,
wiec jest z czego wybierac:)


TORT CZERWONEGO KAPTURKA
===========================
Składniki:
Ciasto:
1,3 szkl. mąki
1/3 szkl. ciepłego mleka
4 dag drożdży
1/7 szkl. cukru
0,25 kostki masła
szczypta soli

Masa:
0,5 kostki masła
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0,25 szkl. śmietany kremówki
0,25 szkl. zmielonych orzechów lub migdałów

Krem:
1,5 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
0,25 szkl. cukru pudru

1 szkl. leśnych owoców
Przepis:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, masło, cukier, sól i wyrobić do
wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.
Następnie ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
ponownie odstawić na 20 min. Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 200 stopni.
Odstawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy orzechowej podgrzać i gotować na wolnym ogniu ok.
15 min. stale mieszając. Przestudzoną masę rozłożyć na cieście.

Do mleka dodać budyń w proszku, cukier, cukier waniliowy i zagotować stale
mieszając. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce
letni budyń. Powinna powstać gładka masa.

Ciasto przekroić na dwa krążki. Na spodnim krążku rozłożyć krem budyniowy i
owoce. Przykryć drugim krążkiem z masą orzechową. Tort chłodzić ok. 2 godz.
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-11-12
Źródło: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000

SMAKOWIEC
============
Składniki:
składniki na ciasto:
- 1.5 szklanki maku
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej, najlepiej błyskawicznej (np. dla
niemowlaczków)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki poppingu amarantusowego
- 1/2 szklanki szklanki musli
- kilkanaście sztuk daktyli
- garść rodzynek
- ew. garść orzeszków ziemnych
- kilka suszonych moreli
- 2 szklanki wody
- ew. 2-3 łyżki słodu jęczmiennego lub innego
- sezam i oliwa na wyściółkę blachy

składniki na polewę:

- karob
- budyń sojowy Provamel albo własny
Przepis:
Mak zemleć, zmielony zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin.
Do miski wsypać kaszkę kukurydzianą, musli i popping, rodzynki - wymieszać.
Zemleć daktyle i orzechy laskowe, zmielone dodać.
Morele pokroić w drobną kostkę, dodać.
Wlać mak razem z wodą, w której się moczył i całość dokładnie wymieszać.
Jeśli trzeba, mieszając dodać słodu i ewentualnie całe orzechy ziemne.

Powstała masa powinna zostawać na łyżce, czyli nie może być zbyt wodnista.
Można to regulować dodając dodatkowo kaszkę lub musli.

Przełożyć do uprzednio wysmarowanej oliwą i wysypanej sezamem blachy.
Nagrzać piekarnik do 170 st. C i piec ok. godziny.

Po wyjęciu z pieca i wystygnięciu zrobić Jacksona Pollocka na cieście za
pomącą budyniu. Posypać karobem wedle uznania.
Wskazówki i uwagi:
Kiedyś zrobiłem smakowca ze zwykłą kaszką kukurydzianą, nie błyskawiczną,
ale dodałem ją do ciasta wcześniej ugotowaną, to zabiera trochę czasu i
energii...
Nadesłał(a): deGzyra , dnia: 2001-04-27
Przepis własny autora.

Sernik Pani Sabiny
==============
Składniki:
75 dag twarogu śmietankowego
75 dag twarogu półtłustego
10 jaj
10 dag miękkiego masła
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń migdałowy (lub inny biały)
3 łyzki kaszy mannej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
aromat
bakalie (rodzynki, jak ktos lubi - migdały, orzechy)
Przepis:
Do duzej michy wrzucic wszystko procz twarogu, proszku do pieczenia, bakalii
i aromatu.
Poucierac mikserem kilka minut, wrzucic twarog, aromat i proszek, znow
poucierac , dodac bakalie, przelozyc do formy (ja pieklam w duzej
tortownicy), wstawic do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 100
stopni)podkręcić ciepełko do 180 stopni i piec 50-60 minut.

Po tym czasie wyłaczyć gaz, prąd (co kto ma ;-) i pozostawic ciasto na 10
minut w zamknietym piekarniku a potem uchylic drzwiczki i niech sobie
stygnie.

Jak ciasto jest juz zimne, to wierzch udekorować brzoskwiniami z puszki i
zalać brzoskwiniową galaretką.
Wskazówki i uwagi:
Patent pani Sabiny - cząstki brzoskwin przyczepic do ciasta wykałaczkami, to
nie poplyną po zalaniu galaretka.

Twarog - nie jest 3x mielony, tylko przez praske do ziemniakow przecisniety
ale jak ktos raz zmieli to wystarczy - z braku praski ;-)))

Nie ma tu ubitej oddzielnie piany, dodawania twarogu po lyzce, tylko
wszystko na huurrraaa i wychodzi super ;-))

rena: galaretka = agarowa (wegetarianska)
Nadesłał(a): r...@p...pl [r...@p...pl] , dnia: 2001-08-26
Źródło: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Barbara"
(b...@p...onet.pl)

sernik kokosowy
============
Składniki:
Ciasto:
10 dkg cukru pudru
25 dkg maki
10 dkg margaryny
1 jajko
2 łyżki smietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa serowa:
1 kg sera
5 żółtek
25 dkg cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu smietankowego
1/2 litra zimnego mleka
Przepis:
z w/w składników zarobić ciasto.
masa serowa: Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem.
Budyń rozpu?cić z mlekiem. Do utartych żółtek dodać ser- utrzeć. Do tego
dodać rozpuszczony z mlekiem budyń. Blachę wysmarować tłuszczem- wyłożyć
kruchym ciastem /brzegi blach wyłożyć
jwyżej/. Wylać na ciasto masę serow?. Piec ok. 40 minut. Białka ubić na
sztywno z 5 łyżkami cukru pudru. Na wyciagnięte ciasto z piekarnika- wyłożyć
białak i posypać wiórkami kokosowymi-1 paczka. Włożyć do piekarniak. Piec 10
minut. Upiec na kolor złoty.
Nadesłał(a): r...@p...pl [r...@p...pl] , dnia: 2001-07-30
Źródło: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: \"Tomek\"

Sernik czarno-bialy
=============
"Asia: Polecam bo pycha!"
Składniki:
Ciasto:
40 dag maki
6 lyzek cukru
1 plaska lyzeczka proszku
20 dag roztopionego masla lub margaryny
cukier waniliowy
1 lyzka kakao
2 lyzki smietany

Masa serowa:
1 kg bialego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 lyzki topionego masla
lyzka budyniu (suchego)
bakalie
Przepis:
Skladniki ciasta mieszamy, zagniatamy 2-3 kule i wkladamy do lodowki a nawet
lepiej do zamrazalnika na jakas godzine. Ser mielimy, dodajemy kolejno,
cukier, zoltka, tluszcz, budyn. Ubijamy piane z bialek i delkatnie mieszamy
z masa, wsypujemy rodzynki. Blache smarujemy i wysypujemy kaszka manna czy
bulka. Schlodzone ciasto (polowe) trzemy na grubej tarce, na to wylewamy
mase serowa, a na to trzemy druga polowe ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny na
180-200 stopni.
Nadesłał(a): Rena [r...@p...pl] , dnia: 2001-10-06
Źródło: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"asia"

SERNIK BOŻENY DYKIEL
=====================
Składniki:
1 kg białego sera (najlepiej "Bacha")
15 dag masła
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub mąka kartoflana
rodzynki
4-5 jajek
Przepis:
Rodzynki wyparzyć i obsypać mąką, aby nie opadły na dno. Wszystkie składniki
wymieszać i wlać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec
ok. 45-60 minut w 200 stopniach.
Nadesłał(a): Renata , dnia: 2000-08-07
Źródło: z felietonu Pani Bożeny Dykiel zamieszczanego kiedyś w Urodzie

Rogaliki krucho-drożdżowe
===================
Składniki:
ciasto:
2 1/2 szklanki maki
20 dkg masla
2 zoltka
1 jajko
5 dkg drozdzy
1 niepelna lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki smietany / ja daje jogurt/
szczypta soli
1 lyzka cukru

masa np.:
a/ ser bialy+troche cukru + cynamon
b/ marmolada np. rozana /teraz jest do kupienia dosyc dobra/
c/ budyn waniliowy
d/ kostki czekolady
Przepis:
Make, tluszcz, zoltka, jajko wymieszac, dodac drozdze rozmieszane ze
smietana. Zostawic na chwile. Przygotowac mase. Rozwalkowac ciasto, wycinac
trojkaty, nalozyc mase, zawijac ciasto w rogal, zaczynajac od szerszego
boku. Niech poleza na blasze ok. 15 min. Piec na zloty kolor. Mozna
polukrowac i posypac siekanymi orzechami.
Wskazówki i uwagi:
Z tej ilosci ciasta jest ok. 28 rogalikow.
Nadesłał(a): Rena [r...@p...pl] , dnia: 2001-02-26
Źródło: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Ewa T."

RAJSKI PTAK
===========
Składniki:
ciasto:
2 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru pudru
0,75 kostki masła
2 łyżki proszku do pieczenia
0,25 szkl. rodzynek
0,5 szkl. wiśni
0,25 szkl. maku
cukier puder do posypania

masa serowa:
1 kg sera białego
2 łyżki masła (jeśli ser jest chudy)
1,5 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki kaszy manny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki karobu
0,5 szkl. gęstej śmietany
1 paczka proszku do pieczenia
Przepis:
Ze składników ciasta zagnieść kruche ciasto i włożyć na przynajmniej 1 godz.
do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej wymieszać (oprócz karobu).
Utrzeć na bardzo gładką masę (ser lepiej wcześniej zmielić w maszynce).
Podzielić na 2 części, do 1 dodać karob i wymieszać. Wiśnie umyć, wydrylować
i pokroić na połówki. Rodzynki sparzyć i osuszać. Ciasto podzielić na 2
części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem blachę. Na ciasto
nakładać na przemian 1 łyżkę masy białej i ciemnej, posypując makiem i
umieszczając tu i ówdzie wiśnie i rodzynki (wzór powinien być wyjątkowo
"abstrakcyjny"). Rozwałkować drugą część ciasta i rozłożyć na masie serowej.
Piec w temp. 200 stopni 1-2 godz. na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Nadesłał(a): Rena [r...@p...pl] , dnia: 2000-12-29
Źródło: "Ciasta na wegetariańskim stole" Ewa Kmiecik, Natur Art., 2000

ciasto orzechowe z masą
==================
"PYCHA i bez maki!!!"
Składniki:
Ciasto:
szklanka obranych, potluczonych orzechow wloskich (moga chyba byc tez
laskowe)
3 jaja,
8 łyżek cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
kropla olejku smietankowego (niekoniecznie)
mozna zetrzec 1/3 tabliczki mlecznej czekolady

Masa:
3/4 szklanki mleka, pol szklanki cukru. 3 zoltka. lyzka budyniu waniliowego
bez cukru, 3/4 kostki masla moze byc roslinne, troche alkoholu (ja dodaje
wodke,czasem rum ze 2 lyzki)
Przepis:
Cisto:
2 zoltka i cale jajo utrzec z 6 lyzkami cukru solidnie na puszysta mase.
Pozostale bialko ubic na sztywna piane na koniec doac 2 lyzki cukru i chwile
ubijac. wymieszac obie piany z orzechami, proszkiem i cukrem waniliowym i
ewentualnie czekolada. Najlepiej piec na dwoch blaszkach albo okraglych albo
mniejszych prostokatnych, jesli nie to na jednej duzej prostokatnej , wtedy
zlozyc go na pol- bo z przekrojeniem sa problemy
Piec az sie zrobi lekko brazowy, wystudzic gdzies w okolo 180 - 190
stopniach

Masa:
Zoltka utrzec z cukrem, wsypac budyn, wymieszac, doadac do gotujacego sie
mleka, zagotowac, przestudzic (wychodzi cos jak karpatka). Maslo utrzec,
dodawac PO LYZCE mase, dokladnie wymieszac dodajac alkohol. Przelozyc na
ciasto, troche zostawic na wierzch, Posypac pol tabliczka startej czekolady
mlecznej po wierzchu
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-04-11
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Bartłomiej Jaworski"


ciasto jablkowe
===========
Składniki:
margaryna, 5 jajek, 1szkl. cukru krysztalu, 2,5 szkl. maki, 2 lyzki oleju, 5
lyzek wody, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 budynie smietankowe, 1 litr
mleka, 1,5 kg jablek (kwasnych)
Przepis:
Margaryne zagotowac z cukrem i 5 lyzkami wody. Gdy masa wystygnie dodac
jajka, make, proszek do pieczenia i olej. Obrac jablka, pokroic je w plastry
i polozyc na 1/2 czesci ciasta. Ugotowac budynie. Goracym budyniem zalac
jablka. Na to polozyc druga czesc ciasta. Piec ok.40 min. 180 C (ja pieke
troche dluzej).
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-10-23
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"Anna Siudakiewicz"

Babka piaskowa 3
==============
Składniki:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
13 dag margaryny,
1 łyżka oliwy,
2 jaja,
2 opakowania jasnego kisielu lub budyniu (bez cukru),
2 szklanki mleka,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Przepis:
Margarynę utrzeć z oliwą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kolejno całe
jaja i całość dokładnie utrzeć. Dodawać na przemian budyń, przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie utrzeć. Ciasto wlać
do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 min w
umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a): Rena [r...@p...pl] , dnia: 2001-03-31
Źródło: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

ananasowiec
=========
Składniki:
ciasto:

5 bialek
20 dkg cukru pudru
20 dkg wiorkow kokosowych

krem:

5 zoltek
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 margaryna
1 puszka ananasow
2 budynie smietankowe
Przepis:
ciasto: Bialka ubic z cukrem i wiorkami. Na blache i piec 10 minut w temp.
180 st.

krem: Budynie ugotowac na soku z ananasow uzupelnionym do 3 szklanek wody.
Calosc zmiksowac.

Wykonanie ananasowca: Upiec biszkopt z 3 jaj (tu przepisu nie podaje, bo
kazdy ma swoj). Na
biszkopt kladziemy krem i ananasy. Na wierzch kladziemy upieczone ciasto z
wiorkami kokosowymi.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-05
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "Marcin Helinski"
(h...@m...poznan.pl)









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mąka ryżowa
Re: FAQ- slowo niestety krytyki
urodziny na slodko-co podac?
Co do geby, to na gebie?
koreczki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »