« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-18 14:59:21
Temat: przecier (koncentart) z papprykiWitam
Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze czasy.
Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
Moze ktoś pomoże.
--
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-18 15:03:20
Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki
"xxxx" <a...@w...pl> wrote in message news:1eakzc3y8d0wq.dlg@axxa.post...
> Witam
> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze
czasy.
> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
> Moze ktoś pomoże.
Musisz być jak Danuśka z Krzyżaków, co to orzechy z łupy dupała...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-18 15:22:23
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykiBył 18 październik 2007 roku (czwartek) gdy o godz. 17:03, wszystkim znany
*Panslavista* napisał(a):
> "xxxx" <a...@w...pl> wrote in message news:1eakzc3y8d0wq.dlg@axxa.post...
>> Witam
>> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
>> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
>> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
>> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
>> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze
> czasy.
>> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
>> Moze ktoś pomoże.
>
> Musisz być jak Danuśka z Krzyżaków, co to orzechy z łupy dupała...
Jak dostanę ten przepis to mogę byc i Danuśką. Nie wiem jak to zrobię bo
najtrudniej będzie z dziurką .. ale o to bede sie martwił się poźniej. :-)
--
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-18 15:29:14
Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki
"xxxx" <a...@w...pl> wrote in message news:1d2yhaznudiux.dlg@axxa.post...
> Był 18 październik 2007 roku (czwartek) gdy o godz. 17:03, wszystkim znany
> *Panslavista* napisał(a):
>
> > "xxxx" <a...@w...pl> wrote in message news:1eakzc3y8d0wq.dlg@axxa.post...
> >> Witam
> >> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
> >> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z
pomidorów,
> >> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
> >> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
> >> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze
> > czasy.
> >> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
> >> Moze ktoś pomoże.
> >
> > Musisz być jak Danuśka z Krzyżaków, co to orzechy z łupy dupała...
>
> Jak dostanę ten przepis to mogę byc i Danuśką. Nie wiem jak to zrobię bo
> najtrudniej będzie z dziurką .. ale o to bede sie martwił się poźniej. :-)
Poprawiono mnie, podobno była to Jagienka. Zastanawiasz się, ile pasty czy
orzechów może się zmieścić? Nie wystarczą ci dwa twoje?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-18 15:33:24
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykixxxx pisze:
> Był 18 październik 2007 roku (czwartek) gdy o godz. 17:03, wszystkim znany
> *Panslavista* napisał(a):
>
>> "xxxx" <a...@w...pl> wrote in message news:1eakzc3y8d0wq.dlg@axxa.post...
>>> Witam
>>> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
>>> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
>>> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
>>> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
>>> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze
>> czasy.
>>> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
>>> Moze ktoś pomoże.
>> Musisz być jak Danuśka z Krzyżaków, co to orzechy z łupy dupała...
>
> Jak dostanę ten przepis to mogę byc i Danuśką. Nie wiem jak to zrobię bo
> najtrudniej będzie z dziurką .. ale o to bede sie martwił się poźniej. :-)
Nie wiem, jak dokładnie, ale to nie problem wymyślic: bakłażany i
paprykę (słodka z ostrą) upiec w piekarniku, obrać ze skóry. Pomidory
obrane ze skóry i pozbawione płynnej zawartości oraz ziaren udusić w
rondlu. Dodać pokrojone papryki i bakłażany, parę łyżek oleju, można
rozgnieciony czosnek, wszystko razem dusić do jeszcze większego
zagęszczenia - jak powidła, ale nie na ogniu, tylko w piekarniku,
odkryte, w temp. ok. 120 st, mieszając często. Doprawić po całkowitym
zgęstnieniu i jeszcze poddusić. Dla uzyskania kremowej konsystencji -
zmiksować. Rozłożyć do małych słoiczków pasteryzować jak inne przetwory.
Koniec.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-18 16:14:49
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykiBył 18 październik 2007 roku (czwartek) gdy o godz. 17:33, wszystkim znany
*Ikselka* napisał(a):
> Nie wiem, jak dokładnie, ale to nie problem wymyślic: bakłażany i
> paprykę (słodka z ostrą) upiec w piekarniku, obrać ze skóry. Pomidory
> obrane ze skóry i pozbawione płynnej zawartości oraz ziaren udusić w
> rondlu. Dodać pokrojone papryki i bakłażany, parę łyżek oleju, można
> rozgnieciony czosnek, wszystko razem dusić do jeszcze większego
> zagęszczenia - jak powidła, ale nie na ogniu, tylko w piekarniku,
> odkryte, w temp. ok. 120 st, mieszając często. Doprawić po całkowitym
> zgęstnieniu i jeszcze poddusić. Dla uzyskania kremowej konsystencji -
> zmiksować. Rozłożyć do małych słoiczków pasteryzować jak inne przetwory.
> Koniec.
No i o to mi chodziło. Prosto .. a jako ze jestem facetem, nietrudno
zgadnąć ze takiego opisu oczekiwałem.
Dziękuję i pozdrawiam
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-18 16:15:07
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykixxxx pisze:
> Był 18 październik 2007 roku (czwartek) gdy o godz. 17:33, wszystkim znany
> *Ikselka* napisał(a):
>
>
>> Nie wiem, jak dokładnie, ale to nie problem wymyślic: bakłażany i
>> paprykę (słodka z ostrą) upiec w piekarniku, obrać ze skóry. Pomidory
>> obrane ze skóry i pozbawione płynnej zawartości oraz ziaren udusić w
>> rondlu. Dodać pokrojone papryki i bakłażany, parę łyżek oleju, można
>> rozgnieciony czosnek, wszystko razem dusić do jeszcze większego
>> zagęszczenia - jak powidła, ale nie na ogniu, tylko w piekarniku,
>> odkryte, w temp. ok. 120 st, mieszając często. Doprawić po całkowitym
>> zgęstnieniu i jeszcze poddusić. Dla uzyskania kremowej konsystencji -
>> zmiksować. Rozłożyć do małych słoiczków pasteryzować jak inne przetwory.
>> Koniec.
>
> No i o to mi chodziło. Prosto .. a jako ze jestem facetem, nietrudno
> zgadnąć ze takiego opisu oczekiwałem.
> Dziękuję i pozdrawiam
dziękuję i nawzajem.
Aha, możesz pastę posolić do smaku, będzie trwalsza w słoikach.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-18 17:08:48
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykiPewnie chodzi ci o ajwar , jak chcesz podam przepis
Pozdrawiam:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-18 17:52:25
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykiEwik pisze:
> Pewnie chodzi ci o ajwar , jak chcesz podam przepis
> Pozdrawiam:)
>
To podaj na grupie, może jeszcze ktoś skorzysta.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-18 18:00:18
Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki
"@nn" <a...@g...pl> wrote in message
news:ff86aa$h6i$1@inews.gazeta.pl...
> Ewik pisze:
> > Pewnie chodzi ci o ajwar , jak chcesz podam przepis
> > Pozdrawiam:)
> >
> To podaj na grupie, może jeszcze ktoś skorzysta.
> Ania
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2873
http://www.phiuphoa.info/porady/przepis-10496-ajwar.
html
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=593
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |