| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-10-19 13:15:29
Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki / Ajwar
Składniki:
- 50 dag słodkiej papryki,
- 50 dag bakłażanów,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżki octu.
Jak przyrządzić?
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę,
posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje). Dodać
drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem,
posolić. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb
pieczonych na grillu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-10-20 19:47:18
Temat: Re: przecier (koncentart) z papprykiDnia Thu, 18 Oct 2007 16:59:21 +0200, xxxx napisał(a):
> Witam
> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze czasy.
> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
> Moze ktoś pomoże.
Podejrzewam, że chodzi o ajvar. Poszukaj przepisów pod tą nazwą.
Przedwczoraj zrobiłam pastę z papryki czerwonej:
2 papryki
oraz
4 ząbki czosnku
ugotowałam na parze.
Zmiksowałam, dodałam łyżkę (płaską) pasty sambal oelek, którą
można pominąć, miksując z papryką 1 świeżą papryczkę chili.
Masę wrzuciłam na rozgrzany olej z pestek winogron, prażyłam około 10
minut. Wyszła "prawie jak" kupny ajwar, nie dodałam bakłażanów.
--
Przepraszam, że weszłam i wyszłam,
ale to była oczywista oczywistość.
Nie zadzieraj nosa, bo odrąbię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |