Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przecier (koncentart) z pappryki

Grupy

Szukaj w grupach

 

przecier (koncentart) z pappryki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-10-19 13:15:29

Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki
Od: Ewik <e...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

/ Ajwar
Składniki:
- 50 dag słodkiej papryki,
- 50 dag bakłażanów,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżki octu.

Jak przyrządzić?
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę,
posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje). Dodać
drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem,
posolić. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb
pieczonych na grillu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-10-20 19:47:18

Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki
Od: akata <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 18 Oct 2007 16:59:21 +0200, xxxx napisał(a):

> Witam
> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze czasy.
> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
> Moze ktoś pomoże.

Podejrzewam, że chodzi o ajvar. Poszukaj przepisów pod tą nazwą.

Przedwczoraj zrobiłam pastę z papryki czerwonej:

2 papryki
oraz
4 ząbki czosnku

ugotowałam na parze.
Zmiksowałam, dodałam łyżkę (płaską) pasty sambal oelek, którą
można pominąć, miksując z papryką 1 świeżą papryczkę chili.

Masę wrzuciłam na rozgrzany olej z pestek winogron, prażyłam około 10
minut. Wyszła "prawie jak" kupny ajwar, nie dodałam bakłażanów.

--
Przepraszam, że weszłam i wyszłam,
ale to była oczywista oczywistość.

Nie zadzieraj nosa, bo odrąbię.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ikselka- ciasto ze śłiwkami
dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Znacie jakies fajne fora dotyczące żywienia, diet itd ?
Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?
ZUPA FASOLOWA...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »