Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsb.icpnet.pl!not-for-mail
From: akata <m...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przecier (koncentart) z pappryki
Date: Sat, 20 Oct 2007 21:47:18 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 32
Message-ID: <p...@v...pl>
References: <1...@a...post>
NNTP-Posting-Host: c168-187.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1192909636 97340 85.221.168.187 (20 Oct 2007 19:47:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 Oct 2007 19:47:16 +0000 (UTC)
User-Agent: Pan/0.14.2.91 (As She Crawled Across the Table (Debian GNU/Linux))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304294
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 18 Oct 2007 16:59:21 +0200, xxxx napisał(a):
> Witam
> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze czasy.
> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
> Moze ktoś pomoże.
Podejrzewam, że chodzi o ajvar. Poszukaj przepisów pod tą nazwą.
Przedwczoraj zrobiłam pastę z papryki czerwonej:
2 papryki
oraz
4 ząbki czosnku
ugotowałam na parze.
Zmiksowałam, dodałam łyżkę (płaską) pasty sambal oelek, którą
można pominąć, miksując z papryką 1 świeżą papryczkę chili.
Masę wrzuciłam na rozgrzany olej z pestek winogron, prażyłam około 10
minut. Wyszła "prawie jak" kupny ajwar, nie dodałam bakłażanów.
--
Przepraszam, że weszłam i wyszłam,
ale to była oczywista oczywistość.
Nie zadzieraj nosa, bo odrąbię.
|