« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-14 10:56:00
Temat: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemWitam ,
poszukuje przepisu jak wyżej. Próbowalam wygooglać , ale niestety nie udało
mi się.
Pozdrawiam
Ewa G.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-14 12:17:42
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemDnia Mon, 14 Jan 2008 11:56:00 +0100, news.futuro.pl napisał(a):
> Witam ,
>
> poszukuje przepisu jak wyżej. Próbowalam wygooglać , ale niestety nie udało
> mi się.
>
> Pozdrawiam
>
> Ewa G.
Googlaj sam "mus chrzanowy" - mnóstwo wyników, także z łososiem :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-14 16:28:09
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiem
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmg1kn$39i$1@aioe.org...
>> bierzesz chrzan, łososia i babeczki. malakserem mielisz i pieczesz.
>> Przecież to takie proste
>
> nie podszywaj się!
nO WŁASNIE. nIE PODSZYWAJ SIĘ, PODSZYFAŃCÓ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-14 18:52:35
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemnews.futuro.pl wrote:
> Witam ,
>
> poszukuje przepisu jak wyżej. Próbowalam wygooglać , ale niestety nie
> udało mi się.
>
> Pozdrawiam
>
> Ewa G.
Ciekawy pomysl. Ja bym zrobila tak:
nie-slodkie kruche ciasto
100 gram masla
160 gram maki (1 szklanka)
3 ugotowane na twardo zoltka
1 lyzka kwasnej smietany
1-2 lyzki wody
Maslo schlodzic. Zoltka utrzec widelcem az beda jak mokry piasek, lub
przetrzec przez sito. Schlodzic miske (metalowa najlepiej), noz, i
widelec. W misce umiescic make, maslo poszatkowane na drobno zimnym
nozem, dodac zoltka, smietane i widelcem "ucierac" o boki miski, jakby
robilo sie platki. Gdy wszystko jest polaczone jak bardzo gruby zwir,
pokropic jedna lyzka wody i szybko zarobic czubkami palcow, zeby jak
najmniej ciepla przekazac ciastu. Skropic druga lyzka wody, jesli jest
za suche. Ciasto nalezy zarabiac palcami tylko tyle, zeby nie bylo widac
suchej maki. Schlodzic 20 minut w lodowce lub 5 minut w zamrazalniku.
Szybko wylepic ciastem forme, znow schlodzic. Wstawic do bardzo goracego
pieca na najwyzsza polke i pilnowac. Jak tylko brzegi zmienia kolor,
ciasto jest gotowe. Mozna z tego ciasta robic quiche lub tarty lub
babeczki.
Mus chrzanowy
1/2 szklanki smietanki 36%
2 lyzeczki chrzanu (lub do smaku)
szczypta soli
Ubic smietane z sola, dodac chrzan, delikatnie wymieszac.
Umiescic kleks musu chrzanowego w ostudzonej babeczce, ulozyc maly
kawalek wedzonego lososia i udekorowac mala galazka koperku. To samo
mozna podac na kawalkach pumpernikla lub ciemnego, zytniego chleba.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-14 22:39:59
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
(...)
> Mus chrzanowy
> 1/2 szklanki smietanki 36%
> 2 lyzeczki chrzanu (lub do smaku)
> szczypta soli
> Ubic smietane z sola, dodac chrzan, delikatnie wymieszac.
Tu zamiast śmietany dałabym zmielone jajko na twardo. I jeszcze część
chrzanu zrobiłabym z burakami, część ze szpinakiem (kolorystyka).
Pomysł mi się podoba, przetestuję na gościach :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-14 23:15:02
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemKrystyna Chiger wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
> (...)
>
>> Mus chrzanowy
>> 1/2 szklanki smietanki 36%
>> 2 lyzeczki chrzanu (lub do smaku)
>> szczypta soli
>> Ubic smietane z sola, dodac chrzan, delikatnie wymieszac.
>
>
> Tu zamiast śmietany dałabym zmielone jajko na twardo. I jeszcze część
> chrzanu zrobiłabym z burakami, część ze szpinakiem (kolorystyka).
> Pomysł mi się podoba, przetestuję na gościach :)
>
Chrzan ze smietana robilam wielokrotnie, swietnie sie sprawdza. Podobaja
mi sie Towje kolorystyczne pomysly, tez wyprobuje, ale najpierw na sobie :)
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-15 08:12:07
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemMagdalena Bassett schrieb:
>
>
> Chrzan ze smietana robilam wielokrotnie, swietnie sie sprawdza. Podobaja
> mi sie Towje kolorystyczne pomysly, tez wyprobuje, ale najpierw na sobie :)
>
>
Magdo, a czy mus nie wychodzi zbyt plynny? probuje z roznymi typami
serkow, bita smietana, z roznymi proporcjami i niestety, zawsze wychodzi
bardzo wodniste. smaczne, ale do posmarowania chleba, a nie udekorowania
/wypelnienia roladki lososiowej :/
--
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-15 16:52:34
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemm wrote:
> Magdalena Bassett schrieb:
>
>>
>>
>> Chrzan ze smietana robilam wielokrotnie, swietnie sie sprawdza.
>> Podobaja mi sie Towje kolorystyczne pomysly, tez wyprobuje, ale
>> najpierw na sobie :)
>>
>>
>
>
> Magdo, a czy mus nie wychodzi zbyt plynny? probuje z roznymi typami
> serkow, bita smietana, z roznymi proporcjami i niestety, zawsze wychodzi
> bardzo wodniste. smaczne, ale do posmarowania chleba, a nie udekorowania
> /wypelnienia roladki lososiowej :/
Do babeczek nie za plynny, do roladki na pewno za plynny. Mowa byla o
babeczkach, o ile pamietam.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-16 14:39:33
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemMagdalena Bassett schrieb:
>
> Do babeczek nie za plynny, do roladki na pewno za plynny. Mowa byla o
> babeczkach, o ile pamietam.
>
tak, o babeczkach,
ale ze i o musie chrzanowym bylo , to przy okazji zapytalam.
masz moze pomysl, jak zrobic taki nadajacy sie do roladek na tyle gesty
i zwarty, zeby nie wyplywal?
--
pozdrawiam
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-16 15:34:45
Temat: Re: przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiemm wrote:
> Magdalena Bassett schrieb:
>
>>
>> Do babeczek nie za plynny, do roladki na pewno za plynny. Mowa byla o
>> babeczkach, o ile pamietam.
>>
>
> tak, o babeczkach,
> ale ze i o musie chrzanowym bylo , to przy okazji zapytalam.
> masz moze pomysl, jak zrobic taki nadajacy sie do roladek na tyle gesty
> i zwarty, zeby nie wyplywal?
Np. serek homogenizowany plus chrzan. Taka mieszanka powinna byc dosyc
"scisla".
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |