« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-13 16:41:22
Temat: Nauka (szybkiego) krojeniaMoglbym znaczaco skrocic czas przyrzadzania dan jakbym nauczyl sie szybciej
kroic. Nie wiem czy jest kilka technik czy jedna ale zalezy mi na tym by
bylo to praktycznie a potem widowiskowo :) Domyslam sie ze w najwiekszej
mierze to praktyka.Jednak pewnie potrzeba nauczyc sie pewnych regul (wyrobic
pewnien mechanizm) i potem praktykujac to "przyspieszac".
Skoro juz kroje to moze sie czegos naucze ;)
Podpowie ktos?
Aha. Kroje na potrzeby 5-cio odobowej rodziny wiec codzienne krojenie worka
cebuli nie wchodzi w rachube ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-13 16:51:44
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojeniaDnia Sun, 13 Jan 2008 17:41:22 +0100, Kazimierz napisał(a):
> Moglbym znaczaco skrocic czas przyrzadzania dan jakbym nauczyl sie szybciej
> kroic. Nie wiem czy jest kilka technik czy jedna ale zalezy mi na tym by
> bylo to praktycznie a potem widowiskowo :) Domyslam sie ze w najwiekszej
> mierze to praktyka.Jednak pewnie potrzeba nauczyc sie pewnych regul (wyrobic
> pewnien mechanizm) i potem praktykujac to "przyspieszac".
> Skoro juz kroje to moze sie czegos naucze ;)
> Podpowie ktos?
> Aha. Kroje na potrzeby 5-cio odobowej rodziny wiec codzienne krojenie worka
> cebuli nie wchodzi w rachube ...
Słoninę kroję na wpół zamrożoną... Do siekania cebuli używam krajacza, a do
jej krojenia - specjalnego grzebyka metalowego, który wbija się w cebulę,
aby się nie rozjeżdżała... Do krojenia gotowanych warzyw na sałatkę -
takiej metalowej siateczki w kółku... Na efektowną ekwilibrystykę podczas
krojenia nie silę się, bo wolę mieć jednak całe palce :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-13 18:36:27
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojeniaOn 13 Sty, 18:52, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Kazimierz napisał(a):
>
> > Moglbym znaczaco skrocic czas przyrzadzania dan jakbym nauczyl sie
> > szybciej kroic. Nie wiem czy jest kilka technik czy jedna ale zalezy
> > mi na tym by bylo to praktycznie a potem widowiskowo :) Domyslam sie
> > ze w najwiekszej mierze to praktyka.Jednak pewnie potrzeba nauczyc
> > sie pewnych regul (wyrobic pewnien mechanizm) i potem praktykujac to
> > "przyspieszac".
> > Skoro juz kroje to moze sie czegos naucze ;)
> > Podpowie ktos?
> > Aha. Kroje na potrzeby 5-cio odobowej rodziny wiec codzienne krojenie
> > worka cebuli nie wchodzi w rachube ...
>
> ja kroję cebulę w lidlu, a na targu kroję kapustę
>
> wczoraj skroiłem kalarepę (całą)
Podszywasz.
Sądząc po podszywaniu się - kroisz żyletką umocowaną w zapałce...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-13 19:07:14
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojeniaKazimierz wrote:
> Moglbym znaczaco skrocic czas przyrzadzania dan jakbym nauczyl sie szybciej
> kroic. [...]
> Skoro juz kroje to moze sie czegos naucze ;)
> Podpowie ktos?
>
http://youtube.com/watch?v=5k_CheaOafM
Trzy rodzaje krojenia.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-13 19:19:39
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojenia** Kazimierz <n...@i...pl> wrote:
> Moglbym znaczaco skrocic czas przyrzadzania dan jakbym nauczyl sie szybciej
> kroic. Nie wiem czy jest kilka technik czy jedna ale zalezy mi na tym by bylo
> to praktycznie a potem widowiskowo :) Domyslam sie ze w najwiekszej mierze to
> praktyka. Jednak pewnie potrzeba nauczyc sie pewnych regul (wyrobic pewnien
> mechanizm) i potem praktykujac to "przyspieszac". Skoro juz kroje to moze
> sie czegos naucze ;) Podpowie ktos?
Poszukaj na YouTube kanałów, gdzie różni szefowie prezentują różne techniki,
generalnie potrzebny jest odpowiednie narzędzie do tego co kroisz. Są różne
noże, tasaki itp. To jest podstawa. Do tego odpowiednia deska no i technika.
A widowiskowo to ogarniają Azjaci, ale możesz mieć problem z opanowaniem tego.
:)
> Aha. Kroje na potrzeby 5-cio odobowej rodziny wiec codzienne krojenie worka
> cebuli nie wchodzi w rachube ...
Jeżeli nie kroisz dla przyjemności tylko niejako z obowiązku i duże ilości to
mocno ułatwią Ci odpowiednie narzędzia, do warzyw są odpowiednie krajalnice, do
mięsa maszynka czy nóż elektryczny etc.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-13 20:30:25
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojenia
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:br4q55-3jl.ln1@kosmosik.net...
> ** Kazimierz <n...@i...pl> wrote:
>
> Poszukaj na YouTube kanałów, gdzie różni szefowie prezentują różne
> techniki,
> generalnie potrzebny jest odpowiednie narzędzie do tego co kroisz. Są
> różne
> noże, tasaki itp. To jest podstawa. Do tego odpowiednia deska no i
> technika.
a mozesz podac hasla-klucze ? bo domyslam sie ze to anglojezyczne a z
kuchennym angielskim to u mnie cienko :(
> A widowiskowo to ogarniają Azjaci, ale możesz mieć problem z opanowaniem
> tego. :)
no to te obejrze bo pewnie sa mile dla oka :)
> Jeżeli nie kroisz dla przyjemności tylko niejako z obowiązku i duże ilości
> to
> mocno ułatwią Ci odpowiednie narzędzia, do warzyw są odpowiednie
> krajalnice, do
> mięsa maszynka czy nóż elektryczny etc.
>
sek w tym ze i przyjemnosc mam. tylko czasu szkoda bo czasami krojenie
zajmuje 3/4 czasu spedzonego w kuchni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-13 20:37:31
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojenia** Kazimierz <n...@i...pl> wrote:
>> Poszukaj na YouTube kana??w, gdzie r??ni szefowie prezentuj? r??ne techniki,
>> generalnie potrzebny jest odpowiednie narz?dzie do tego co kroisz. S? r??ne
>> no?e, tasaki itp. To jest podstawa. Do tego odpowiednia deska no i technika.
> a mozesz podac hasla-klucze ? bo domyslam sie ze to anglojezyczne a z
> kuchennym angielskim to u mnie cienko :(
Już ktoś podał link do YouTube, klikaj po powiązanych itp.
(...)
>> Je?eli nie kroisz dla przyjemno?ci tylko niejako z obowi?zku i du?e ilo?ci
>> to mocno u?atwi? Ci odpowiednie narz?dzia, do warzyw s? odpowiednie
>> krajalnice, do mi?sa maszynka czy n?? elektryczny etc.
> sek w tym ze i przyjemnosc mam. tylko czasu szkoda bo czasami krojenie
> zajmuje 3/4 czasu spedzonego w kuchni.
No to na pewno zbawienne będą właśnie krajalnice i inne patenty.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-14 07:20:25
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojenia> a mozesz podac hasla-klucze ? bo domyslam sie ze to anglojezyczne a z
> kuchennym angielskim to u mnie cienko :(
>
> > A widowiskowo to ogarniają Azjaci, ale możesz mieć problem z opanowaniem
> > tego. :)
>
> no to te obejrze bo pewnie sa mile dla oka :)
>
http://pl.youtube.com/watch?v=sUxYDlFwlZw&feature=re
lated
bardzo miłe :) dla oka
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-14 16:26:26
Temat: Re: Nauka (szybkiego) krojenia
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmg1s9$49b$1@aioe.org...
> a micha kiedy?
nIE PISZ PRZEZ aioe.org, BO tpsa GO NIE PRZEPUSZCZA. aLBASANI JEST OK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |