« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-11 20:50:38
Temat: przepisy i przyprawy średniowiecznewiem wiem
pomyślicie że mi odbiło i już naprawdę nie mam czego gotować, ale ja
pokrótce wyjaśnię o co chosi :)
a chosi o to, że w moim bractwie rycerskim jestem odpowiedzialna za
kuchnie właśnie i gotuję na turniejach dużo różnych rzeczy w tym danie
popisowe kasza ze skwarkami na ognisku :)
i właśnie szukam różnych materiałów o kuchni, przyprawach i naczyniach
średniowiecznych - konkretniej chodzi mi o przełom 14 i 15 wieku
sporo już mam...ale nigdy za wiele - i jakby ktoś był ciekawy chętnie
się podzielę :)
--
~ tunia ~ co dziś zrobiła racuchy ~
~ t...@c...com ~ t...@m...com ~
~ ICQ 43595161 ~ GG 380777 ~
~ Black holes are where God divided by zero ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-11 21:06:56
Temat: Re: przepisy i przyprawy ?redniowieczne
Użytkownik Tunia <t...@c...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:o...@4...com..
.
> i właśnie szukam różnych materiałów o kuchni, przyprawach i naczyniach
> średniowiecznych - konkretniej chodzi mi o przełom 14 i 15 wieku
Drewno i glina (to naczynia, nie potrawy).
potrawy ze zbóż, miodu i mleka.
Wkn :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-11 21:55:03
Temat: Re: przepisy i przyprawy ?redniowiecznePewnego dnia, a był to Fri, 11 Jan 2002 22:06:56 +0100, "Wkn"
<w...@w...pl> napisał/a:
>> i właśnie szukam różnych materiałów o kuchni, przyprawach i naczyniach
>> średniowiecznych - konkretniej chodzi mi o przełom 14 i 15 wieku
>Drewno i glina (to naczynia, nie potrawy).
>potrawy ze zbóż, miodu i mleka.
hm
tyle to wiem już od dawna :))))
tylko ze mi konkretow trzeba
wlasnie znalazlam przepis na jedno wielkie jajo z 40 jaj i 2 świńskich
pęcherzy :]
--
~ tunia ~
~ Specjalistka d/s Obnażania Się ~
~ t...@c...com ~ t...@m...com ~
~ ICQ 43595161 ~ GG 380777 ~
~ Black holes are where God divided by zero ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-12 08:49:08
Temat: Re: przepisy i przyprawy ?redniowieczne
Użytkownik Tunia <t...@c...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@4...com..
.
> hm
> tyle to wiem już od dawna :))))
> tylko ze mi konkretow trzeba
> wlasnie znalazlam przepis na jedno wielkie jajo z 40 jaj i 2 świńskich
> pęcherzy :]
>
błe chyba... :-(
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-12 09:42:36
Temat: Re: przepisy i przyprawy ?redniowieczneciach bo długie, wyszperałem ;-)
W kuchni średniowiecznej nie starano się zachować naturalnego smaku i
wyglądu poszczególnych produktów. Zatem przyrządzano wołowinę jako dziczyznę
udającą dzika, albo jesiotra udającego cielęcinę. Nie zachowywano też
naturalnych kolorów pożywienia, lecz barwiono je najróżniejszymi,
połyskliwymi kolorami. No a do tego te formy. pasztet z żywych ptaków:
"Przygotuj dużą formę w kształcie pasztetu, na dnie zrób otwór wielkości
pięści lub większy. Boczne ścianki formy powinny być większe niż zazwyczaj.
Napełnij formę mąką i upiecz. Po upieczeniu wyjmij mąkę przez otwór.
Przygotuj następnie mniejszy pasztet, pełen pyszności, dobrze upieczony.
Powinien się zmieścić w otworze większej formy, bo tędy włożysz go do
środka, Pomiędzy brzegi większej formy a pasztet wpuść przez otwór tyle
malutkich ptaszków, ile się da. Wpuść je tam wtedy, gdy będziesz całość
podawał na stół. Kiedy goście zobaczą już twe dzieło, podnieś pokrywę i
wtedy malutkie ptaszki odfruną. Chodzi o to by rozbawić ucztujących. Aby
jednak nie poczuli się zawiedzeni, pokrój mały pasztet i podaj gościom." Z
kolei "łabędź we własnej skórze" to łabędź upieczony, ubarwiony, pokryty
złotem i srebrem.
Ukazawszy, jakie formy mogło przybrać jedzenie, chciałbym powrócić do
treści, czyli do samego jedzenia. W średniowieczu potrawy mocno
przyprawiano, wykorzystując w tym celu całą gamę korzeni. Złośliwi twierdzą,
że to ze względu na potrzebę zabicia smaku rozkładającego się mięsa.
Przechowywanie pożywienia było do jakiegoś stopnia kłopotliwe. Trudno uznać
za dzieło przypadku fakt, że ostra i mocno przyprawiana kuchnia dominuje w
krajach o bardzo ciepłym klimacie. Z drugiej jednak strony chodziło także o
podniebienie biesiadników. Przy tym wartość przyprawy mierzyło się także jej
ceną. Pieprz był w średniowieczu stosunkowo tani, stąd relatywnie rzadko
wykorzystywany na dworach i nazywany "przyprawą biedoty". Arystokracja
lubowała się w rzadkich, egzotycznych przyprawach. Były one na tyle drogie,
że opłacalnym procederem było ich fałszowanie. Za fałszowanie takiego
chociażby szafranu groziła kara śmierci przez powieszenie. Naturalnie w
związku z tym powoływano instytucje weryfikujące autentyczność przypraw.
. Składnikami sosów były soki z winogron, pomarańczy, bądź cytryn, przyprawy
korzenne, a dla zagęszczenia sól i pokruszony chleb, czy też roztarte na
proszek migdały lub orzeszki, zagęszczone żółtkiem. Nie były to zatem sosy
tłuste. A oto przykład deseru, przepis na gruszki w syropie: "ugotujcie
gruszki do miękkości w wodzie, obierzcie je i pokrójcie na kawałki. Dużą
ilość cynamonu przelejcie dobrym winem przez sito nad garnkiem. Dodajcie
sporo cukru, anyżu, goździków, kwiatu muszkatu i wedle uznania - pokrojonych
daktyli oraz rodzynków korynckich. Wszystko to postawcie na ogniu i gdy się
zagotuje - dodajcie gruszki. Całość podgotujcie. Uważajcie, aby syrop nabrał
koloru cynamonowego, dodajcie sporo sproszkowanego imbiru. Gdy nabierze
słodkiego smaku, podawać na stół."
ze strony http://strony2.wp.pl/wp/karol.ginter2/uczta.htm
Pozdrawiam
Mirek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-13 08:36:43
Temat: Re: przepisy i przyprawy ?redniowieczneTunia <t...@c...com> wrote:
> Pewnego dnia, a by" to Fri, 11 Jan 2002 22:06:56 +0100, "Wkn"
> <w...@w...pl> napisa"/a:
>
>
> >> i w"aśnie szukam różnych materia"ów o kuchni, przyprawach i naczyniach
> >> średniowiecznych - konkretniej chodzi mi o prze"om 14 i 15 wieku
> >Drewno i glina (to naczynia, nie potrawy).
> >potrawy ze zbóż, miodu i mleka.
>
> hm
> tyle to wiem już od dawna :))))
> tylko ze mi konkretow trzeba
> wlasnie znalazlam przepis na jedno wielkie jajo z 40 jaj i 2 świńskich
> pęcherzy :]
O ile dobrze pamietam isie nie myle to raczek barokow koncept, nie
sredniowieczny.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-13 16:49:56
Temat: Re: przepisy i przyprawy średniowieczneTunia <t...@c...com> wrote:
> wiem wiem
> pomyślicie że mi odbi"o i już naprawdę nie mam czego gotować, ale ja
> pokrótce wyjaśnię o co chosi :)
> a chosi o to, że w moim bractwie rycerskim jestem odpowiedzialna za
> kuchnie w"aśnie i gotuję na turniejach dużo różnych rzeczy w tym danie
> popisowe kasza ze skwarkami na ognisku :)
> i w"aśnie szukam różnych materia"ów o kuchni, przyprawach i naczyniach
> średniowiecznych - konkretniej chodzi mi o prze"om 14 i 15 wieku
> sporo już mam...ale nigdy za wiele - i jakby ktoś by" ciekawy chętnie
> się podzielę :)
Poszukaj na <http://groups.google.com/> watku "Archeologia kulinarna" z
naszej grupy. Chodzi tam o idenyczna sprawe, jak twoja.
Do tego, co tam wowczas pisalem dodalbym, ze w kuchni sredniowiecznej
bardzo waznym zrodlem bialka byly wszelkie ryby -- w krajach z dostepem
do morza morskie, a w krajach bez dostepu slodkowodne i solone sledzie.
A co ciekawe znano wowczas "ryby po polsku" -- gotowane i prosto
przyprawione cebula i korzeniami. Chyba podawalem juz tu przepis przy
innej okazji.
Jedzono tez ogromne ilosci jajek w roznej postaci. W Anglii np. juz
wtedy lubiono "eggs and bacon".
Z rozmaitych potraw jedzono tez mnostwo wszelkiego rodzaju nalesnikow i,
tak, tak, RACUCHOW!
Rozmaite salcesony i galarety miesne.
Ze wzgledu na role soli jako podstawowego srodka konserwujacego, jedzono
mnostwo potraw solonych. Takze oczywiscie wedzono mieso.
Rozmaitych wiadomosci mam sporo, dosyc oderwanych. Jezeli interesuje
Cie konkretna sprawa, to napisz.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-13 20:12:41
Temat: Re: przepisy i przyprawy średniowieczneTenże przepis znalazłem w pewnej książce historycznej:
(1) Mleko z pokrojonym boczkiem, szczyptą szafranu i ubitymi jajami gotować aż
do zgęstnienia.
(2) Przełożyć do cedzaka...
(3) ... i pozostawić na noc; pokroić na grube plastry i smażyć je na patelni.
Podawać przyprawione gożdzikami i nasionami sosny.
Niestety, książka owa nie podawała proporcji składników - najwyraźniej nie
spodziewano się, że komuś przyjdzie na myśl tego spróbować. Podawała za to, że
zamiast talerzy uzywano wielkich kromek chleba. Jeśli chodzi o napitek
(bezalkoholowy), lubiano wodę przyprawioną lukrecją, miodem lub winem.
Smacznego, Michał.
P. S. Coś czuję, że nie bedzie post'ów z relacjami o smaku tej potrawy.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-13 23:25:48
Temat: Re: przepisy i przyprawy średniowieczneOn Sun, 13 Jan 2002 17:49:56 +0100, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>
>Do tego, co tam wowczas pisalem dodalbym, ze w kuchni sredniowiecznej
>bardzo waznym zrodlem bialka byly wszelkie ryby -- w krajach z dostepem
>do morza morskie, a w krajach bez dostepu slodkowodne i solone sledzie.
>A co ciekawe znano wowczas "ryby po polsku" -- gotowane i prosto
>przyprawione cebula i korzeniami. Chyba podawalem juz tu przepis przy
>innej okazji.
A teraz jak sie chce porzadna rybe zjesc to chyba do Rosji jechac (i
to tej srodkowej lub na Syberie) trzeba... W Warszawie jedna chyba
tylko knajpa sie w rybach specjalizuje (i co oni maja - pare pozycji w
karcie...), poza lososiem z rusztu, linem w smietanie, sola i
niesmiertelnym sledziem nic ciekawszego nie da sie zjesc - i to
jeszcze niektorzy koniecznie musza obsmazyc w panierce...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 10:24:15
Temat: Re: przepisy i przyprawy średniowieczneFrom: <e...@p...onet.pl>
> Tenże przepis znalazłem w pewnej książce historycznej:
> (1) Mleko z pokrojonym boczkiem, szczyptą szafranu i ubitymi jajami
gotować aż
> do zgęstnienia.
[cut]
> P. S. Coś czuję, że nie bedzie post'ów z relacjami o smaku tej potrawy.
Alez beda !!! Bardzo mi sie przepis spodobal i zamierzam eksperymenowac. Ja
okropnie nie lubie kanapek i jak cos sie znajdzie takiego, zebym polubila,
to sie na to pisze ! Tylko z nasionami sosny bedzie klopot...
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |