« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-06 20:17:10
Temat: przywieranie ciasta :(Witam grupowiczow
Co zrobic zeby ciasto nie przywieralo do foremki :(
Pozdrawiam
Michał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-06 20:33:14
Temat: Re: przywieranie ciasta :(Profil wrote:
> Witam grupowiczow
> Co zrobic zeby ciasto nie przywieralo do foremki :(
Foremkę wysmarować masłem i posypac bułką tartą?
--
tapta GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 06:57:13
Temat: Re: przywieranie ciasta :(
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał
>
> Foremkę wysmarować masłem i posypac bułką tartą?
albo kupić papier do pieczenia ciast
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 08:25:54
Temat: Re: przywieranie ciasta :(Użytkownik "Przyklejka>" <hariett@USUN_TOgazeta.pl>
> Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał
> >
> > Foremkę wysmarować masłem i posypac bułką tartą?
>
> albo kupić papier do pieczenia ciast
... i piec bez foremki?
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 08:39:33
Temat: Re: przywieranie ciasta :(Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał
>
> ... i piec bez foremki?
> ;-)
dla niewtajemniczonych..... foremka potrzebna
:-)
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 10:12:16
Temat: Re: przywieranie ciasta :(
Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:cu78mf$dfg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ... i piec bez foremki?
Zmiąć papier w ręce, rozłożyc i wyłożyć foremkę:)
cher.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 10:43:45
Temat: Re: przywieranie ciasta :(Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
> > ... i piec bez foremki?
>
> Zmiąć papier w ręce, rozłożyc i wyłożyć foremkę:)
Mnie z foremkami i papierem nigdy ...
właściwie nawet nie podejmowałem próby wykładania foremek, natomiast
formy to i owszem z pożądanym skutkiem.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 13:20:22
Temat: Re: przywieranie ciasta :("Profil" pyta:
> Co zrobic zeby ciasto nie przywieralo do foremki :(
"tapta" pisze:
> Foremkę wysmarować masłem i posypac bułką tartą?
"Przyklejka>" pisze:
> albo kupić papier do pieczenia ciast
Zainteresowana tematem uszczegolowie pytanie "Profila":
Jakim tluszczem smarujecie foremki (formy itp.)?
Czy posypujecie w ogole? Czy zawsze bulka tarta? Bo w niektorych
przepisach radza posypac maka? I od czego to zalezy (jesli jest powod
natury chemicznej, znaczy inny niz bezdenne ufanie autorom przepisow
;-)). A na stronie jednego z wiodacych producentow form silikonowych
napisano: "Dzięki specjalnemu silikonowi do kontaktu z żywnością
gwarantujemy nie przystawianie ciasta do form co eliminuje
natłuszczanie."
Pozdrawiam serdecznie,
eM, co nie widziala foremek z wikliny ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 13:25:50
Temat: Re: przywieranie ciasta :(eM napisał(a):
> Jakim tluszczem smarujecie foremki (formy itp.)?
Jaki jest pod reka, najczesciej ten, ktory byl uzyty do ciasta.
> Czy posypujecie w ogole? Czy zawsze bulka tarta? Bo w niektorych
> przepisach radza posypac maka? I od czego to zalezy (jesli jest powod
> natury chemicznej, znaczy inny niz bezdenne ufanie autorom przepisow
> ;-)).
Nie jestem specjalista, ale wydaje mi sie, ze make jako
,,delikatniejsza'' stosuje sie tam, gdzie ew. widok przylepionej bulki
do ciasta psulby widok.
> eM, co nie widziala foremek z wikliny ;-)
A do chleba? ;) choc w nich chyba sie nie piecze, tylko formuje.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 13:26:44
Temat: Re: przywieranie ciasta :(eM wrote:
> "Profil" pyta:
>
>> Co zrobic zeby ciasto nie przywieralo do foremki :(
>
> "tapta" pisze:
>> Foremkę wysmarować masłem i posypac bułką tartą?
>
> "Przyklejka>" pisze:
>> albo kupić papier do pieczenia ciast
>
> Zainteresowana tematem uszczegolowie pytanie "Profila":
>
> Jakim tluszczem smarujecie foremki (formy itp.)?
Olejem lub margaryną. Posypuję mąką. Mojej tortownicy ulubionej silikonowej
wcale nie smaruję i nie posypuję.
> Czy posypujecie w ogole? Czy zawsze bulka tarta? Bo w niektorych
> przepisach radza posypac maka? I od czego to zalezy (jesli jest powod
> natury chemicznej
Moja mama uważa, że najlepiej smarować olejem, bo nie zawiera wody, w
przeciwieństwie do masła i margaryny. Jest to raczej powód natury fizycznej.
Natomiast do posyywania wybieram mąkę, bo jej nie widać na cieście.
A do ciast miodowych stosuję papier do pieczenia, bo na nim wałkuję ciasto.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |