« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-07 21:39:40
Temat: pyszne lody z....Witam!
Jak zrobić lody z alkoholem, tak żeby się zółtko nie ścięło, bo ja mam
tendencję do tego :) kiedy należy dodać, bardzo proszę o pomoc- dziękuję z
góry
Pozdrawiam
Aneta
PS> Nie ma w archiwum niestety
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-08 13:18:16
Temat: Re: pyszne lody z....> Jak zrobić lody z alkoholem, tak żeby się zółtko nie ścięło, bo ja mam
> tendencję do tego :) kiedy należy dodać, bardzo proszę o pomoc- dziękuję z
> góry
Sama co prawda tego nie probowalam, ale kolezanka kiedys 'zrobila' lody z
alkoholem z lodow kupnych - 'rozmiekczyla' je troche, zmieszala z rumem, z
bakaliami i ponownie zamrozila. Wiec moze powinnas wmieszac alkohol do
gotowych lodow, albo zrobic lody bez zoltka? Takie bardziej 'sorbet' albo
smietankowe? A swoja droga dlaczego zoltko mialoby sie sciac? W ajerkoniaku
sie nie scina.
Ania
(zmien ombre na omberis)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-08 13:26:48
Temat: Re: pyszne lody z....Anna Sheridan wrote:
>> Jak zrobić lody z alkoholem, tak żeby się zółtko nie ścięło, bo ja
>> mam tendencję do tego :) kiedy należy dodać, bardzo proszę o pomoc-
>> dziękuję z góry
> Sama co prawda tego nie probowalam, ale kolezanka kiedys 'zrobila'
> lody z alkoholem z lodow kupnych - 'rozmiekczyla' je troche,
> zmieszala z rumem, z bakaliami i ponownie zamrozila.
Rozmrozonych lodow _nie wolno_ ponownie zamrazac. To znaczy na wlasne ryzyko
mozna ;), ale ich spozywanie grozi zatruciem pokarmowym.
Tyle teoria, ale z drugiej strony ciekawa jestem, czy gdy w sklepie popsuje
sie zamrazarka i lody sie rozmroza, to czy wlasciciel te lody wyrzuca...
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-08 13:33:39
Temat: Re: pyszne lody z....
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c2hsf0$in5
> Tyle teoria, ale z drugiej strony ciekawa jestem, czy gdy w sklepie
popsuje
> sie zamrazarka i lody sie rozmroza, to czy wlasciciel te lody wyrzuca...
Wyrzuca. A jak nie wyrzuca, to karetki jeżdżą po mieście jak oszalałe. Nie
sądzę, aby ktoś ryzykował, zwłaszcza latem.
ścierwo
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-08 13:48:43
Temat: Re: pyszne lody z....On 2004-03-08 14:26:48 +0100, "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> said:
> Anna Sheridan wrote:
>>> Jak zrobić lody z alkoholem, tak żeby się zółtko nie ścięło, bo ja
>>> mam tendencję do tego :) kiedy należy dodać, bardzo proszę o pomoc-
>>> dziękuję z góry
>> Sama co prawda tego nie probowalam, ale kolezanka kiedys 'zrobila'
>> lody z alkoholem z lodow kupnych - 'rozmiekczyla' je troche,
>> zmieszala z rumem, z bakaliami i ponownie zamrozila.
>
> Rozmrozonych lodow _nie wolno_ ponownie zamrazac. To znaczy na wlasne ryzyko
> mozna ;), ale ich spozywanie grozi zatruciem pokarmowym.
O ile były wcześniej zainfekowane, co w przypadku lodów produkowanych
przemysłowo jest mało prawdopodobne.
> Tyle teoria, ale z drugiej strony ciekawa jestem, czy gdy w sklepie popsuje
> sie zamrazarka i lody sie rozmroza, to czy wlasciciel te lody wyrzuca...
Przede wszystkim lody rozmrożone zamarzając bez mieszania nie odzyskają
właściwej konsystencji i nikt ich nie będzie jadł.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-08 14:04:11
Temat: Re: pyszne lody z....
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:2004030814484375249%>
> O ile były wcześniej zainfekowane, co w przypadku lodów produkowanych
> przemysłowo jest mało prawdopodobne.
A skąd u Pana taka wiara w potęgę przemysłu? Zawsze jeszcze gdzieś po drodze
jest człowiek, a ten miewa różne pomysły, jak np ten, co konfekcjonował na
taśmie kwas w butelce od wody mineralnej.
>
> Przede wszystkim lody rozmrożone zamarzając bez mieszania nie odzyskają
> właściwej konsystencji i nikt ich nie będzie jadł.
W małych wytwórniach sa wszakże mieszalnice...
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-09 11:59:09
Temat: Re: pyszne lody z....>
> Rozmrozonych lodow _nie wolno_ ponownie zamrazac. To znaczy na wlasne
ryzyko
Nie calkiem rozmrozone! Przepraszam za niejasnosc. Maja byc na tyle
rozmiekczone zeby mozna je bylo mieszac lyzka. Zeby bylo bezpiecznie mozna
je np na godzine przelozyc z zamrazalnika do lodowki.
Ania
(zmien ombre na omberis)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-09 12:04:04
Temat: Re: pyszne lody z....> >
> > Przede wszystkim lody rozmrożone zamarzając bez mieszania nie odzyskają
> > właściwej konsystencji i nikt ich nie będzie jadł.
Lody z domieszka alkoholu 'zamarzaja inaczej' bo alkohol nie zamarza. Jak
wspomnialam jadlam takie lody raz, sama ich nie robilam (nie zatrulam sie),
byly baardzo alkoholowe i dosc miekkie ale nie mialy krysztalkow, o ktorych
mowa. Moze warto poeksperymentowac na malych porcyjkach? Moze lody, ktore
maja wiecej tluszczu (na smietance a nie mleku itd) lepiej sie do takich
sztuczek nadaja?
Ania
(zmien ombre na omberis)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |