| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-20 11:28:26
Temat: Re: pytankoWielkopolska rules!!!!
A za golonkę, kluchy na łachu i pyry z gziką oddam całe ziemie wyzyskane
:)))
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-21 11:52:34
Temat: Re: pytankoHerbatka wrote:
> -----Original Message-----
> From: Gosia <g...@p...fm>
> To: p...@n...pl <p...@n...pl>
> Date: 16 czerwca 2000 08:36
> Subject: pytanko
>
> >Troszke moze nie na temat: kto z grupy pisze spoza Polski?
> >Wiem, ze Magdalena B. na pewno. Kto jeszcze?
> >B. wazne dla mnie
> >
> >Gosia
> Ja pisze z Wielkopolski (o ile pamietam to Jader tez - Jaderku podnies lapke
> w gore jesli sie poczuwasz) - i prosze mi sie tu nie smiac bo Wielkopolanie
> to zupelne inna nacja niz reszta Polakow - nasza odrebnosc od reszty Polski
> manifestujemy glownie jedzeniem plackow ziemnaczanych z cukrem :-))),
> slepych ryb z myrdyrda i pyr z gzikiem, nazywaniem pyzami klusek drozdzowych
> gotowanych na parze i naklejaniem na szyby samochodow nalepek z napisem Wlkp
> zamiast PL :-)))))
> nieco nacjonalistyczna w tonie aczkolwiek absolutnie pokojowo nastawiona
> Herbatka
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
Wprawdzie ja nie z Wlkp ale na ziemniaczki z gziką to mi narobiłaś smaku oj
tak. Na pyzy drożdżowe na parze też. Nie wioem co dzić na obiad, ale biorąc pod
uwagę temperaturę to raczej chyba to pierwsze.
Pozdrowienia - Wojtek z Pomorza Zachodniego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-21 12:18:29
Temat: Re: pytanko
Użytkownik Camille <c...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:VqR25.23884$D...@n...tpnet.pl...
>
> Użytkownik Artur <z...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:394b33be$...@n...vogel.pl...
> >
> > A ja wedlug was jestem z tej gorszej Polski, pochodze z Radomia tu sie
> > urodzilem (miasta WARCHOLÓW)
>
> O rany, krajan w grupie! Witaj, bracie radomianinie :-).
>
> Camille (radomianka z korzeniami na Ukrainie i w Mongolii, jeśli wierzyć
> legendom rodzinnym, a chyba wierzyć, bo paru krewnych ma skośne oczy).
>
>
>
>
Witam ziomków - jestem radomianką z korzeniami austryjackimi ( po mieczu )
i ukraińskimi ( po kądzieli). Nawet nie przypuszczałam, że mniejszości
narodowe kręcą się po tej liście.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-21 18:25:57
Temat: Odp: pytanko
Wojtek Maj wrote:
> Wprawdzie ja nie z Wlkp ale na ziemniaczki z gziką to mi narobiłaś smaku
oj
> tak. Na pyzy drożdżowe na parze też.
W kwestii formalnej (chociaz raz ja, a nie Wladyslaw :-):
- nie z gziką - ale z gzikiem (ten gzik, czyli ser twarogowy ze smietana)
- i nie pyzy - ale kluchy (kluchy na lumpie, jak mawialy moje ukochane
Babcie z Kosciana)
pozdrowienia
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-24 13:06:54
Temat: Re: pytankoCo do kluch to się zgadzam. A propos - czy wiecie, że w Małopolsce te
kluchy - na lumpie :-) je się ze słodkim sosem??? Na przykład
truskawkowym... Obrzydliwka!!!
Kluchy muszą być z ciemnym sosem z karkówki albo kaczki (kaki) jak mówi mój
tatuś.
A co do gzika to bym polemisował. Moja babcia z Kobylina mówi TA GZIKA.
Pozdrawiam
----- Original Message -----
From: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 21, 2000 8:25 PM
Subject: Odp: pytanko
- nie z gziką - ale z gzikiem (ten gzik, czyli ser twarogowy ze smietana)
- i nie pyzy - ale kluchy (kluchy na lumpie, jak mawialy moje ukochane
Babcie z Kosciana)
pozdrowienia
Ula
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-25 11:39:45
Temat: #Re: pytanko
Herbatka napisał(a) w wiadomości: <012b01bfd7cc$9609fb40$c60ca0d4@tea>...
>Ja pisze z Wielkopolski (o ile pamietam to Jader tez - Jaderku podnies
lapke
>w gore jesli sie poczuwasz) - i prosze mi sie tu nie smiac bo Wielkopolanie
>to zupelne inna nacja niz reszta Polakow - nasza odrebnosc od reszty
Polski
>manifestujemy glownie jedzeniem plackow ziemnaczanych z cukrem :-))),
>slepych ryb z myrdyrda i pyr z gzikiem, nazywaniem pyzami klusek
drozdzowych
>gotowanych na parze i naklejaniem na szyby samochodow nalepek z napisem
Wlkp
>zamiast PL :-)))))
>nieco nacjonalistyczna w tonie aczkolwiek absolutnie pokojowo nastawiona
>Herbatka
Wtrace nieco nie na temat, ale jako Zywiolowa i Wierna Czytelniczka
Malgorzaty Musierowicz i Literatury Okolojezycjadowej potwierdzam odrebnosc
Wielkopolan i licze na szczodre zasypywanie mnie przepisami o tych
wspanialych, egzotycznych nazwach.
POzdrawiam
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-25 11:42:52
Temat: Re: pytanko
Jarek Adamek napisał(a) w wiadomości:
<002d01bfdddc$a3b9ce30$6700a8c0@internet>...
>Co do kluch to się zgadzam. A propos - czy wiecie, że w Małopolsce te
>kluchy - na lumpie :-) je się ze słodkim sosem??? Na przykład
>truskawkowym... Obrzydliwka!!!
>Kluchy muszą być z ciemnym sosem z karkówki albo kaczki (kaki) jak mówi mój
>tatuś.
Ooooooooo.... a to tego się nie je na słodko???? a przepisy na mięsa i sosy,
a dobrotliwość wobec ciemnego ludu Małopolski gdzie????
czekam
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-26 07:43:22
Temat: Re: pytanko
Użytkownik dla wtajemniczonych Piernix <k...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:8j217h$oas$...@n...onet.pl...
> Witam ziomków - jestem radomianką z korzeniami austryjackimi ( po mieczu )
> i ukraińskimi ( po kądzieli). Nawet nie przypuszczałam, że mniejszości
> narodowe kręcą się po tej liście.
>
>
To nie mniejszosci narodowe tylko kulinarne z wyraznymi korzeniami!
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
"Lepsze mleko w lodówce, niż krowa w kuchni..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-26 07:58:22
Temat: Re: pytanko
Użytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:0fm55.50835$D...@n...tpnet.pl...
>
> Jarek Adamek napisał(a) w wiadomości:
> >Co do kluch to się zgadzam. A propos - czy wiecie, że w Małopolsce te
> >kluchy - na lumpie :-) je się ze słodkim sosem??? Na przykład
> >truskawkowym... Obrzydliwka!!!
> >Kluchy muszą być z ciemnym sosem z karkówki albo kaczki (kaki) jak mówi
mój
> >tatuś.
>
>
> Ooooooooo.... a to tego się nie je na słodko???? a przepisy na mięsa i
sosy,
> a dobrotliwość wobec ciemnego ludu Małopolski gdzie????
> Margola
>
Ostatni narobilam cale mnostwo kluch (Tesciowa - rodowita poznanianka
nazywala je pyzami na lachu) i byly na caly obiad : z gulaszem wieprzowym
ostro przyprawionym i w charakterze deseru z cieplym sosem jagodowym -tak
robila moja Babcia z Wolynia. I tu mam dla Was rewelacje ; ostatnio
rozmawialam z rodowitymi Niemkami mieszkajacymi "od wieków" na Ziemi
Klodzkiej i dowiedzialam sie, ze bardzo popularna potrawa deserowa, wrecz
regionalna, jak nazwaly to Panie to wlasnie omawiane przez nas kluchy z
jagodami! One nazywaja to "parowance z jagodami" (nie pamietam po
niemmiecku, notatki mam w innym miejscu).
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
Lepsze mleko w lodówce, niż krowa w kuchni...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-26 10:47:33
Temat: Re: pytankoUżytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:0fm55.50835$D...@n...tpnet.pl...
>
> Jarek Adamek napisał(a) w wiadomości:
> <002d01bfdddc$a3b9ce30$6700a8c0@internet>...
> >Co do kluch to się zgadzam. A propos - czy wiecie, że w Małopolsce te
> >kluchy - na lumpie :-) je się ze słodkim sosem??? Na przykład
> >truskawkowym... Obrzydliwka!!!
> >Kluchy muszą być z ciemnym sosem z karkówki albo kaczki (kaki) jak mówi
mój
> >tatuś.
>
>
> Ooooooooo.... a to tego się nie je na słodko???? a przepisy na mięsa i
sosy,
> a dobrotliwość wobec ciemnego ludu Małopolski gdzie????
>
> czekam
>
> Margola
>
Na slodko to mozna nastepnego dnia pokrojone w plastry i odsmazone.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |