Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: pytanko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: pytanko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-26 12:02:05

Temat: Re: pytanko
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora


Dana <d...@n...com.pl> wrote in message news:39570cb1$1@news.vogel.pl...

| Ostatni narobilam cale mnostwo kluch (Tesciowa - rodowita poznanianka
| nazywala je pyzami na lachu) i byly na caly obiad : z gulaszem wieprzowym
| ostro przyprawionym i w charakterze deseru z cieplym sosem jagodowym -tak
| robila moja Babcia z Wolynia. I tu mam dla Was rewelacje ; ostatnio
| rozmawialam z rodowitymi Niemkami mieszkajacymi "od wieków" na Ziemi
| Klodzkiej i dowiedzialam sie, ze bardzo popularna potrawa deserowa, wrecz
| regionalna, jak nazwaly to Panie to wlasnie omawiane przez nas kluchy z
| jagodami! One nazywaja to "parowance z jagodami" (nie pamietam po
| niemmiecku, notatki mam w innym miejscu).

Ostatnio w pewnym schronie w Beskidzie Sądeckim jadłem je jako parowce...



--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-26 12:05:46

Temat: Re: pytanko
Od: J...@t...pl (Jarek Adamek) szukaj wiadomości tego autora

Jarer napisal:
Na slodko to mozna nastepnego dnia pokrojone w plastry i odsmazone.

Toto owszem - ale nie tyle w plastry, ile na pol (jak bulki). Na patelnie i
jemy z cukrem albo dzemem, najlepiej powidlami. Ale - NA BOGA!!!! - nie ze
slodkim sosem!

pozdrawiam
jarek

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-26 13:08:03

Temat: Re: pytanko
Od: T...@a...com.pl (Tomek Barczak) szukaj wiadomości tego autora

to pyzy drozdzowe na parze...
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-27 07:53:09

Temat: Re: pytanko
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora


Tomek Barczak <T...@a...com.pl> wrote in message
news:3957553C.43A2C5C4@avc.com.pl...
| to pyzy drozdzowe na parze...

Wiem. W mojej rodzinie zwykle nazywane pampuchami :-)


--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-30 14:03:29

Temat: Re: pytanko
Od: "dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sorry nie chciałam nikogo urazić. Korzenie kulinarne to dobra rzecz - nie
chodzi mi o przyprawy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jedzenie z telewizora
Kebab
gazpacho
Jaka obsada?
Paella?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »