| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-05 19:05:24
Temat: Re: quiche?~Witam, ja tam wklejam swoje zachomikowane przepisy...
~~~~~~~~~~~~~~
Słynna quiche jest regionalnym (alzacko - lotarynskim) wariantem tarty
słonej.
CIASTO I SOS NA QUICHE (KISZ) - BAZA
Ciasto na formę o śr. ok. 30 cm:
20 dag masła, 1 jajko, 30 dag mąki, sól
Sos:
4 jajka, 100 ml śmietany, 100 ml mleka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
CIASTO: Z mąki, tłuszczu, jajka . i soli zagnieść ciasto. Chłodzić 1 h.
Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Przenieść na formę. Ciastem wylepić dno i
boki na wysokość około 3 cm. Starannie okroić brzegi wzdłuż całej blachy. Dno
ciasta nakłuć widelcem miejsce przy miejscu. Zapobiegnie to tworzeniu się
pęcherzy podczas pieczenia.
SOS: Śmietanę i mleko połączyć z jajkami, lekko ubić. Przyprawić solą,
pieprzem i gałką. Na cieście położyć nadzienie, zalać sosem. Piec w
piekarniku nagrzanym do 200°C.
QUICHE GRZYBOWY Z SEREM 200°C
Składniki dla 4 osób:
BAZA, 40 dag pieczarek, 30 dag kurek (w naturalnej zalewie), 2-3 cebule, sól,
pieprz, ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 2 łyżki oleju, 15 dag sera gouda
Kurki osączyć. Pieczarki razem z kurkami pokroić na ćwiartki, cebule i
czosnek w kostkę, rozmaryn posiekać. Cebule i grzyby smażyć 2 min., dodać
rozmaryn, czosnek i połowę startego sera. Nadzienie doprawić, rozłożyć na
cieście. Polać sosem. Wierzch posypać serem. Piec 25-30 min.
1 porcja Ţ 534 kcal.
QUICHE KLASYCZNY “LORRAINE" 200°C
Składniki dla 4 osób:
BAZA, 20 dag wędzonego boczku, 60 dag cebuli, 2 gałązki tymianku, 1 ząbek
czosnku
Boczek oraz obrane cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Tymianek
posiekać. Boczek podsmażyć, wrzucić cebulę, smażyć 2 min., dodać czosnek i
tymianek. Nadzienie rozłożyć na cieście. Zalać sosem. Piec 25-30 min.
1 porcja Ţ 622 kcal.
QUICHE LORRAINE, CZYLI TORT SEROWY
Składniki:
200 g mąki, 100 g masła, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek wody, 200 g boczku
wędzonego lub szynki, 3 jaja, 1/4 l śmietany, szczypta białego pieprzu, 125 g
świeżo utartego żółtego sera
Tortownicę o średnicy około 26 cm posmarować masłem i posypać mąką. Mąkę
posiekać z masłem, posypać solą, po środku zrobić wgłębienie, wlać tam wodę i
ze wszystkiego zagnieść szybciutko ciasto (najlepiej zimnymi rękami).
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2 h. do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm,
wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ciasta trzeba nakłuć widelcem. Boczek
lub szynkę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Jaja rozmieszać ze
śmietaną i pieprzem. Dodać starty ser.
Wlać ciasto płynną masą, wyrównać i piec 30 min.. Upieczony odstawić na parę
min., kroić ciepły. Podawać z białym winem.
***
Zaznaczam, że środek placka może się wydawać płynny - należy wtedy trochę
poczekać - sytuacja się ustabilizuje:). Trochę roboty przy tym jest, ale
efekt jest wspaniały.
QUICHE SEROWY
Ciasto:
1 kostka margaryny, 2 szklanki mąki, troszkę soli, kilka łyżek wody
Nadzienie:
40 dag żółtego sera, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany, 2-3 jajka
przyprawy: pieprz, słodka papryka, curry lub kurkuma, mielona gałka
muszkatołowa
CIASTO: Margarynę i mąkę siekamy na stolnicy szerokim nożem, dodajemy sól i
wodę i szybko zagniatamy rękoma w jedną bryłę. Jeśli ciasto jest zbyt tłuste,
dodajemy mąki. Tak przygotowane ciasto kroimy w plastry i układamy w
wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy na spodzie i po bokach.
NADZIENIE: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie mieszamy go z
mlekiem i śmietaną, po czym wbijamy tu jajka. Na końcu dodajemy sowitą ilość
przypraw i wszystko dokładnie mieszamy.
Nadzienie wlewamy do formy z ciastem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w
temp. 180° C, aż nadzienie całkowicie się zetnie.
QUICHE Z BOCZKIEM I ZIELENINĄ
Składniki dla 6 osób:
BAZA, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag cebuli, 25 dag ementalera, 2 łyżki
posiekanej zieleniny (natka, majeranek, bazylia), sól, biały pieprz
Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek podsmażyć,
dodać cebulę i jeszcze smażyć 5 min, przyprawić. Dodać zieleninę. Nadzienie
rozłożyć na cieście, zalać sosem i piec 25-30 min. Przed końcem zapiekania
posypać tartym serem.
1 porcja 810 kcal.
QUICHE Z BRUKSELKĄ 200°C
Składniki dla 6 osób:
BAZA, 80 dag brukselki, 20 dag sera feta, sól, pieprz cayenne, pęczek natki,
biały pieprz
Brukselkę oczyścić, przekroić. Wrzucić na 3-4 min. do wrzątku, odcedzić. Ser
pokroić w kostkę, połączyć z natką i brukselką, posolić, popieprzyć.
Nadzienie rozłożyć na cieście. Zalać sosem. Piec 40-45 min.
1 porcja Ţ 593 kcal.
QUICHE Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO 220°C
Ciasto:
22 dag masła lub margaryny, 25 dag mąki, 1 jajko, 2 żółtka, 100 ml gęstej
śmietany
Składniki dla 6 osób:
25 dag pomidorów, 4 duże cebule, 2 łyżki oleju, 15 dag ementalera, 1 łyżeczka
oregano lub majeranku, pieprz, sól
Z mąki, masła, jaj, śmietany zrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć do
lodówki na 12 h. Ciastem wyłożyć wysmarowana tłuszczem blachę. Wstawić na 20
min do piekarnika.
Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, podlać
odrobiną wody, dodać do smaku pieprz, sól. Chwilę poddusić. Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry.
Na podpieczone ciasto wyłożyć podduszoną cebulę. Na wierzchu rozłożyć krążki
pomidorów. Posypać ziołami, lekko posolić, obłożyć grubymi plastrami sera.
Zalać sosem. Zapiekać przez następne 20 min.
1 porcja 647 kcal.
QUICHE Z MARCHWIĄ I OWCZYM SEREM 200°C
Składniki dla 6 osób:
BAZA, 50 dag marchwi, 15 dag cebuli, 25 dag owczego sera, 1/2 łyżeczki
tymianku, 2 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz cayenne
Marchew obrać, umyć, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Cebulę
obrać i drobno posiekać i połączyć z utartą marchewką. Doprawić solą,
tymiankiem i pieprzem cayenne.
Ser utrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Sos wymieszać z serem. Marchewkę
wymieszaną z cebulą rozłożyć na cieście i zalać sosem.
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni i posypać nimi wierzch quiche.
Piec 40-45 min
1 porcja 617 kcal.
QUICHE Z MIELONYM MIĘSEM I SOSEM JOGURTOWYM
Składniki dla 6 osób:
BAZA, 50 dag mielonej wołowiny, 3-4 ząbki czosnku, 2 pęczki posiekanej natki,
2 łyżki oleju, pieprz cayenne, 1/2 l. naturalnego jogurtu, sól, pieprz
Mięso podsmażyć na silnie rozgrzanym oleju, dodać posiekany czosnek i natkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Do sosu, zamiast
śmietany, dodać jogurt. Nadzienie rozłożyć na cieście, zalać sosem i piec 25-
30 min.
1 porcja 643 kcal.
QUICHE Z PORAMI I ROKPOLEM 200°C
Składnik dla 4 osób:
BAZA, 3 pory, sól, 15 dag sera rokpol
Pory przekroić wzdłuż na połówki, oczyścić, pokroje na plasterki o grubości 1
cm. Na plastikowym sitku zanurzyć na chwilę w gotującej się wodzie, odcedzić.
Ser rozkruszyć na drobne kawałki i wymieszać z pokrojonymi porami.
Ewentualnie dosolić do smaku. Nadzienie ułożyć na cieście, zalać sosem. Piec
25-30 min.
1 porcja 522 kcal.
QUICHE Z SEREM, BEKONEM I PORAMI
Kruche ciasto:
250 g mąki, 125 g margaryny lub masła, 5-6 łyżek zimnej wody, szczypta soli i
kminku
Nadzienie:
2 cebule, 1 por, 2 łyżki masła, 150 g wędzonego boczku, 1 opakowanie twarożku
homogenizowanego, 2 jajka, 1 łyżeczka rozmarynu, sól i pieprz
Przesiej mąkę z solą. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i wyrabiaj czubkami
palców ciasto, aż powstanie kruszonka. Wtedy wlej wodę i zagnieć szybko
mocne, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, włóż do lodówki na 15 minut.
Przygotuj nadzienie. Podsmaż na maśle pokrojony w cienkie paseczki boczek.
Wrzuć posiekane drobno cebule, pokrojonego w cienkie talarki pora, posól i
duś pod przykryciem przez 10 minut.
Wymieszaj twarożek z solą, sporą ilością pieprzu, rozmarynem i jajkami. Dodać
cebulę, pora i boczek.
Rozwałkuj cienko ciasto, wylep nim okrągłą foremkę. Podpiecz w nagrzanym do
200o piekarniku (ok. 10 minut). Wyjmij ciasto, przykryj serową masą. Piecz
około 30 minut na średnim poziomie piekarnika w temp. 180st.
QUICHE Z SZYNKĄ I POMIDORAMI 200°C
Składnik dla 4 osób:
BAZA, 20 dag gotowanej szynki, 4 pomidory (mrożone), 50 g czarnych oliwek bez
pestek, ząbek czosnku, pęczek natki, 1 łyżeczka oregano, 12 dag tartego sera
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
Oliwki podzielić na połowę. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Składniki wymieszać, dodać oregano, posiekaną natkę i połowę sera. Nadzienie
rozłożyć na cieście. Zalać sosem. Wierzch posypać resztą sera. Piec 25-30 min.
1 porcja 577 kcal.
QUICHE Z WĘDLINĄ
Ciasto:
25 dag mąki, 12 1/2 dag masła, 1 duże jajo, 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
5 plasterków boczku, 14 dag żółtego sera, 3 jaja, 1 1/2 szklanki śmietany, 2
łyżki posiekanego koperku, 2 plasterki drobno pokrojonej szynki lub innej
chudej wędliny, szczypta gałki muszkatołowej, ewentualnie kilka sparzonych
suszonych śliwek
Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować je w kulę i włożyć na h do
lodówki.
Nagrzać piekarnik. Formę do tarty starannie wylepić ciastem. Można użyć
zwykłej tortownicy - wtedy rant ciasta powinien sięgać do 1/3 wysokości jej
ścianki. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 min. W tym czasie
przygotować farsz.
Boczek podsmażyć na patelni, osączyć z tłuszczu i drobno posiekać. Ser
pokroić w kostkę. Podpieczony spód wyłożyć kawałkami szynki, boczku i sera
(ewentualnie także suszonymi śliwkami pokrojonymi w paski). Zalać sosem
przyrządzonym z jaj rozbitych ze śmietaną i przyprawionych koperkiem. Formę
wstawić do piekarnika i posypać gałką muszkatołową.
Kisz można podawać na ciepło lub na zimno. Można też zmieniać składniki
farszu i wymyślać coraz to nowe wersje. Jeśli do ciasta dodamy cukru,
uzyskamy spód do tarty z sezonowymi owocami.
100g 305 kcal
QUICHE-ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI
Składniki:
2 szklanki mąki, 145 g masła, 1 żółtko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli
Nadzienie:
2 pęczki młodych białych szparagów, 60 g sera parmezan, 3 jajka, 2 żółtka, 1
1/2 szklanki mleka, 1 szklanka tłustej śmietany, szczypta gałki
muszkatołowej, sól, pieprz
Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę na stolnicę i w środku uformuj
wgłębienie. Włóż do niego kawałki zimnego masła, żółtko i sól. Zagnieć masło
z mąką, sukcesywnie jej dosypując, aż do momentu gdy ciasto zacznie się
kruszyć. Jeśli potrzeba dodaj do niego wody. Z okruchów ciasta uformuj kulę.
Stolnicę lekko posyp mąką i dalej ugniataj ciasto dłonią, aż będzie gładkie
(może to potrwać około 2 minut). Ponownie uformuj ciasto w kulę, zawiń ciasno
w folię i pozostaw na 30 minut w lodówce.
Wysmaruj tortownicę tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Posyp
stolnicę mąką i schłodzone ciasto rozwałkuj na niej na placek o średnicy 30
cm. Zawiń je następnie w wałek i nałóż go na formę, aby ciasto wystawało poza
jej krawędzie. Ostrożnie dociśnij je do dna i boków formy. Następnie
rozwałkuj, odcinając wystające kawałki ciasta. Ponownie dokładnie przyciśnij
placek do ścianek blachy.
Aby uniknąć powstawania pęcherzyków powietrznych, gęsto panakłuwaj
powierzchnię placka widelcem. Schładzaj przygotowane ciasto przez 15 minut.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i napełnij suchą fasolą lub obciążnikami do
ciasta. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180ºC.
Dokładnie umyj i oczyść szparagi. Zwiąż je nitką kuchenną w pęczek i włóż do
garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotuj przez około 5 - 10 minut, aż będą kruche.
(Szparagi będą dobre gdy uda się je przebić wykałaczką). Następnie wyjmij je
i schłódź pod zimną wodą. Dobrze odcedź. Parmezan utrzyj na tarce.
Odetnij dolną, trzecią część szparagów i włóż do miski. Posiekaj i rozdrobnij
widelcem, a następnie dodaj jajka, żółtka, mleko, śmietanę, starty parmezan,
sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Ubij trzepaczką na gładką masę.
Pozostałe szparagi potnij na kawałki o długości 2 cm i połóż na upieczonym
placku. Na wierzchu rozprowadź masę serową, wypełniajc formę po brzegi.
Piecz około 25 minut, aż powierzchnia placka się zrumieni, a nadzienie nie
będzie już płynne. Przed podaniem odstaw na 10 minut. Podawaj gorące lub
schłodzone do temperatury pokojowej.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Pozdrawiam Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-05 20:34:49
Temat: Odp: quiche?
Użytkownik Akulka <s...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b1rn9k$pir$...@i...gazeta.pl...
> ~Witam, ja tam wklejam swoje zachomikowane przepisy...
Akulka, serdeczne dzieki! E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |