« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-06-11 01:49:39
Temat: Re: ratunku - młoda kapustaOn Sat, 10 Jun 2006 12:20:33 +0200, "Kitka" <b...@p...onet.pl>
wrote:
>jak sie robi bigos z młodej kapusty ?? jestem cienka z tego , a wlasnie
>kapusta w garku
Z mlodej slodkiej kapusty nie robi sie bigosu. Z mlodej slodkiej
kapusty robi sie mloda slodka kapuste duszona - dac poszatkowana
kapuste, troche przesmazonych skwarek z boczku i sloniny (zadnych
ciemniejszych i chudszych mies w wiekszej ilosci!), pogotowac az
zmieknie, troche posolic, troche popieprzyc, jak ktos lubi - ciut
kminku dodac i cieszyc sie smakiem. Ma byc lekki, kapusciany,
slodkawy.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-06-11 01:49:41
Temat: Re: Re: ratunku - młoda kapustaOn Sat, 10 Jun 2006 10:39:38 +0000 (UTC), "czeremcha "
<c...@g...pl> wrote:
>Kyllyan <m...@o...pl> napisał(a):
>
>> Nie robi się, ale do krótko duszonej z kminkiem kapusty możesz dodać
>> podsmażonej z cebulą kiełbasy i będzie dobrze ;:
>
>I pomidory - o tej porze roku najlepiej z puszki.
Fuj! Nastepny co kapuste pomidorami paprze!
Pomidory zabijaja naturalny smak kapusty - to jest wynalazek
peerelowskiej gastronomii na sprzedanie niedogotowanej akpusty
surowizna zajezdzajacej!
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-06-11 04:11:45
Temat: Re: Re: ratunku - młoda kapusta
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:448b7036.16012254@news.tpi.pl...
> On Sat, 10 Jun 2006 10:39:38 +0000 (UTC), "czeremcha "
> <c...@g...pl> wrote:
>
>>Kyllyan <m...@o...pl> napisał(a):
>>
>>> Nie robi się, ale do krótko duszonej z kminkiem kapusty możesz dodać
>>> podsmażonej z cebulą kiełbasy i będzie dobrze ;:
>>
>>I pomidory - o tej porze roku najlepiej z puszki.
>
> Fuj! Nastepny co kapuste pomidorami paprze!
> Pomidory zabijaja naturalny smak kapusty - to jest wynalazek
> peerelowskiej gastronomii na sprzedanie niedogotowanej akpusty
> surowizna zajezdzajacej!
>
> --
> Darek
E tam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-06-11 10:42:24
Temat: Re: Re: ratunku - młoda kapustaUżytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
>>I pomidory - o tej porze roku najlepiej z puszki.
>
> Fuj! Nastepny co kapuste pomidorami paprze!
> Pomidory zabijaja naturalny smak kapusty - to jest wynalazek
> peerelowskiej gastronomii na sprzedanie niedogotowanej akpusty
> surowizna zajezdzajacej!
Nie demonizuj.
Do prawdziwego bigosu, czyli gotowanego kilka dni, zawierajacego roznorakie
miesiwa, grzyby, wino, etc. nie daje sie pomidorow czy tez koncentratu. To
oczywiste. Ten bigos ma swoj ciemny kolor i pyszny smak.
Natomiast mloda, gotowana kapusta, jak dla mnie bez pomidorow ani rusz.
Lubie kolor i smak pomidorow wlasnie w tej wiosenno-letniej kapuscie;)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.kociszce.ao.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-06-11 14:53:43
Temat: Re: ratunku - młoda kapustaIwona_s napisał(a):
> Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
>
>
>>>I pomidory - o tej porze roku najlepiej z puszki.
>>
>>Fuj! Nastepny co kapuste pomidorami paprze!
>>Pomidory zabijaja naturalny smak kapusty - to jest wynalazek
>>peerelowskiej gastronomii na sprzedanie niedogotowanej akpusty
>>surowizna zajezdzajacej!
>
>
> Nie demonizuj.
> Do prawdziwego bigosu, czyli gotowanego kilka dni, zawierajacego roznorakie
> miesiwa, grzyby, wino, etc. nie daje sie pomidorow czy tez koncentratu. To
> oczywiste. Ten bigos ma swoj ciemny kolor i pyszny smak.
> Natomiast mloda, gotowana kapusta, jak dla mnie bez pomidorow ani rusz.
> Lubie kolor i smak pomidorow wlasnie w tej wiosenno-letniej kapuscie;)
>
dla mnie oczywiste jest by dodac do "prawdziwego" bigosu
pomidory.
--
Justyna/walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
mail: w...@m...wroclaw.net.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-06-11 14:59:33
Temat: Re: ratunku - młoda kapustaUżytkownik "walkie!" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> dla mnie oczywiste jest by dodac do "prawdziwego" bigosu pomidory.
W sumie kazdy robi jak uwaza;) Kiedys sama dodawalam do bigosu koncentrat
pom. i tez wszystkim smakowal :)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.kociszce.ao.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-06-11 15:17:42
Temat: Re: ratunku - młoda kapusta
"walkie!" <w...@w...pl> wrote in message
news:e6hatq$q9u$1@wroclaw.net.pl...
> Iwona_s napisał(a):
>> Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
>>
>>
>>>>I pomidory - o tej porze roku najlepiej z puszki.
>>>
>>>Fuj! Nastepny co kapuste pomidorami paprze!
>>>Pomidory zabijaja naturalny smak kapusty - to jest wynalazek
>>>peerelowskiej gastronomii na sprzedanie niedogotowanej akpusty
>>>surowizna zajezdzajacej!
>>
>>
>> Nie demonizuj.
>> Do prawdziwego bigosu, czyli gotowanego kilka dni, zawierajacego
>> roznorakie miesiwa, grzyby, wino, etc. nie daje sie pomidorow czy tez
>> koncentratu. To oczywiste. Ten bigos ma swoj ciemny kolor i pyszny smak.
>> Natomiast mloda, gotowana kapusta, jak dla mnie bez pomidorow ani rusz.
>> Lubie kolor i smak pomidorow wlasnie w tej wiosenno-letniej kapuscie;)
>>
> dla mnie oczywiste jest by dodac do "prawdziwego" bigosu pomidory.
Dokładnie, robię "rzadki" bigos, do jedzenia łyżką - wtedy ta część płynna
(węgierki wędzone, wyciągi smalcowe z papryki mielonej, jałowca, koncentrat
pomidorowy itd zamieniają się w kwintesncję smaków i smaczków, która smakuje
więcej niż kapusta, to tak, jak ze śledziami, z których najsmaczniejsza jest
cebula...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-06-12 06:13:41
Temat: Re: ratunku - młoda kapustaKitka napisał(a):
> jak sie robi bigos z młodej kapusty ?? jestem cienka z tego , a wlasnie
> kapusta w garku
> dziękuje
>
>
e paciaja wyjdzie nie bigos...
mloda mozna pociac w kostki nie szatkowac...
zeby kawalki byly wieksze i nie stracila na chrupkosci...
po ugotowaniu polewac sosami moga byc to jakies odmiany bigosowe...
i tak konsumowac - nie straci mlodego smaku...
a sosy moga byc np. pomidorowe sliwkowe jakie tam lubimy...
z dodatkami chrupiacych skwarek albo podsmazonej kielbasy...
oczywiscie pocieta w kostki kapustke gotowac w slodko slono bulionowej
zalewie...
kileiszek wina (bialego) tez nie zaszkodzi...
pol na pol ;)
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-06-12 08:50:50
Temat: Re: ratunku - młoda kapusta
Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e6j0qk$at1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kitka napisał(a):
>> jak sie robi bigos z młodej kapusty ?? jestem cienka z tego , a wlasnie
>> kapusta w garku
>> dziękuje
A ile wody - kapustę zalac całkowicie wodą czy w innych proporcjach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-06-12 09:39:54
Temat: Re: ratunku - młoda kapusta
"MK" <b...@w...pl> wrote in message news:e6jc6k$aug$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e6j0qk$at1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Kitka napisał(a):
>>> jak sie robi bigos z młodej kapusty ?? jestem cienka z tego , a wlasnie
>>> kapusta w garku
>>> dziękuje
>
>
>
> A ile wody - kapustę zalac całkowicie wodą czy w innych proporcjach
Do młodej niezbyt dużo i gotuj w odkrytym garnku - nie pachnie zbyt
przyjemnie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |