« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-23 08:38:58
Temat: roznica: cukier brazowy a białyWitam
Niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest różnica między cukrem brązowym a
białym? Do czego można dodawać brązowy i co on powoduje?
Pozdrawiam Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-23 08:57:35
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a białyFri, 23 Apr 2004 10:38:58 +0200, na pl.rec.kuchnia, K_a_s_i_a napisał(a):
> Niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest różnica między cukrem brązowym a
> białym? Do czego można dodawać brązowy i co on powoduje?
Podobno brązowy jest zdrowszy, ale spotkałam się z opiniami, że to nie jest
wcale prawda. Nigdy nie używałam cukru brązowego, więc się nie wypowiem.
Dla mnie jedyna różnica to cena. W sklepie z kawą i herbatą w moim mieście,
cukier brązowy kosztuje - UWAGA ! - ponad 100 zł za kg ! Nie skusiłam się.
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 10:31:24
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a białyK_a_s_i_a wrote:
> Niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest różnica między cukrem brązowym a
> białym? Do czego można dodawać brązowy i co on powoduje?
Używam brązowego cukru trzcinowego właściwie do wszystkiego.
Tylko cukier-puder mam zwykły, buraczany. O ile mogłam
zauważyć, nie powoduje nic :-) Dla mnie smakowo jest lepszy,
a konfitury z nim zdecydowanie lepsze. Goście, którzy go dostają
do kawy i herbaty nie narzekają. ładnie się karmelizuje w np. na
jabłkach dodawanych do drobiu.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 12:30:51
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Użytkownik "K_a_s_i_a" <k...@t...o2.pl> napisał w wiadomości
news:c6ako3$1oa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest różnica między cukrem brązowym a
> białym?
Zależy jaki cukier kupisz jest go wiele rodzai.
Najczęściej spotykany sypki cukier brązowy (trzcinowy lub buraczany), to
zwykły rafinowany biały cukier barwiony potem w melasie, albo bóg wie w
czym.
Ma walory raczej tylko wizualne.
Prawdziwy brązowy cukier jest brunatny, zbrylony, lepki, ma specyficzny
zapach podobny do miodu spadziowego, jest mniej słodki. Jest nie
oczyszczany, zawiera melasę.
Dość ciężko się go używa przy wypiekach, bo praktycznie nigdy nie udało mi
się go rozmieszać z ciastem, trzeba go rozpuszczać lub topić i tak dodawać.
W odróżnieniu od cukru rafinowanego nie powoduje wypłukiwania z organizmu
składników mineralnych.
IMHO jest wyjątkowo smaczny i jak moje dzieci domagają się słodyczy, to
dostają grudkę takiego cukru.
Karmel zrobiony z udziałem czarnego cukru jest wyjątkowo smaczny i nadaje
wypiekom niepowtarzalny aromat i smak.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 12:36:33
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
> W odróżnieniu od cukru rafinowanego nie powoduje wypłukiwania z organizmu
> składników mineralnych.
Czemu tak myślisz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 12:42:01
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c6b2k8$g5t$1@korweta.task.gda.pl...
>
> > W odróżnieniu od cukru rafinowanego nie powoduje wypłukiwania z
organizmu
> > składników mineralnych.
>
> Czemu tak myślisz?
>
Z takimi informacjami się spotkałam.
Sama nie wymysliłam. :-)
Że cukier rafinowany, jaki i mąka rafinowana pozbawione praktycznie
wszystkiego oprócz węglowodanów właśnie tak działają w organizmie.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 12:52:14
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
> Że cukier rafinowany, jaki i mąka rafinowana pozbawione praktycznie
> wszystkiego oprócz węglowodanów właśnie tak działają w organizmie.
Cukier nie tylko dlatego jest niezdrowy, ze jest oczyszczany :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 12:53:16
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c6b3hl$le1$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Cukier nie tylko dlatego jest niezdrowy, ze jest oczyszczany :)
Cukier krzepi, wódka lepij!
likaon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 12:57:50
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały> Cukier nie tylko dlatego jest niezdrowy, ze jest oczyszczany :)
Sacharoza właśnie tak krzepi ;) Ale co tam :) Ja też używam cukru z
tendencją do tych najbardziej naturalnych jednak właśnie głównie ze względu
na smak :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 13:04:43
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c6b3hl$le1$1@korweta.task.gda.pl...
>
> > Że cukier rafinowany, jaki i mąka rafinowana pozbawione praktycznie
> > wszystkiego oprócz węglowodanów właśnie tak działają w organizmie.
>
> Cukier nie tylko dlatego jest niezdrowy, ze jest oczyszczany :)
>
A gdzie ja wysnułam taką tezę, że tylko dlatego?
Bo odnoszę wrażenie, że mocno nadinterpretujesz błahą rozmowę o _różnicach_
pomiędzy ciemnym a jasnym cukrem, jego rodzajach i użytkowaniu.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |