« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2006-04-22 13:15:32
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni1.org.pl Member napisał:
> [...]
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> [...]
A potem pod pierzynę - tak moja mama gotowała;p
Ja leję dowolną ilość wody i jak ryż już jest dobry, to przelewam go przez
sito (wcześniej hartując zimną wodą;*-)
Robię tak, bo są różne gatunki ryżu (różny czas dogotowywania) i nie mam
cierpliwości kontrolować ich zakupu:(
Ostatnio w TvP produkował się jakiś spec od wschodniej kuchni - on mówił, że
ryż moczą przez 4 godz. przed ugotowaniem.
A przy okazji podam świetne żarełko;p
Gotować ryż wg tego przepisu na górze, ale jeszcze dodać 2 łyżki "Delikat do
zup i sosów" oraz garść suszonej natki pietruszki.
Pod koniec gotowania zeszklić na maśle 2 (pokrojone w kostkę) cebule i dodać
je do ryżu, jak już będzie gotowy (nie przyrumieniać).
Na koniec dosypać 2 garście (właściwie - wg uznania) startego na łezki
twardego sera (rodzaj preferowany). Oczywiście - wymieszać;]
Świetnie smakuje sam, ale też może być jako podstawa drugiego dania:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2006-04-22 15:36:52
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniUżytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2da9k$qtf$1@inews.gazeta.pl...
> Ostatnio w TvP produkował się jakiś spec od wschodniej kuchni - on mówił,
> że
> ryż moczą przez 4 godz. przed ugotowaniem.
Moja Mama moczy. Kasze też. Szybciej się gotuje. Sposób znany w Polsce od co
najmniej początków XX wieku, a prawdopodobnie i szybciej .
> Gotować ryż wg tego przepisu na górze, ale jeszcze dodać 2 łyżki "Delikat
> do
> zup i sosów" oraz garść suszonej natki pietruszki.
Fuj... CO to jest "delikat"?? Czym normalnym to zastapic??
> Pod koniec gotowania zeszklić na maśle 2 (pokrojone w kostkę) cebule i
> dodać
> je do ryżu, jak już będzie gotowy (nie przyrumieniać).
> Na koniec dosypać 2 garście (właściwie - wg uznania) startego na łezki
> twardego sera (rodzaj preferowany). Oczywiście - wymieszać;]
> Świetnie smakuje sam, ale też może być jako podstawa drugiego dania:)
Brzmi ciekawie. I prosto (to jest komplement).
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2006-04-22 15:48:06
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni JaMyszka <j...@g...pl> napisał(a):
> A przy okazji podam świetne żarełko;p
Risotto alla milanese.
Gwoli uzupełnienia.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2006-04-22 16:00:27
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniczeremcha napisała:
> [...]
> Risotto alla milanese.
>
> Gwoli uzupełnienia.
Nie wiedziałam;*-)
Przepis dostałam w latach 80-tych z Niemiec.
Z jakiej to kuchni potrawa?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2006-04-22 16:05:31
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniDominik Jan Domin napisał:
> [...]
> Fuj... CO to jest "delikat"?? Czym normalnym to zastapic?? [...]
Knorra. Ja bym zastąpiła wywarem (mięsnym?) z jarzyn:)
Ale tu już się komplikuje jego prostota;p
> Brzmi ciekawie. I prosto (to jest komplement).
Dziękuję:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2006-04-22 16:36:47
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniIn news:e2djuq$2i6$1@inews.gazeta.pl, JaMyszka wrote:
>> Risotto alla milanese.
>
> Z jakiej to kuchni potrawa?
Ryż po mediolańsku, hm, zastanówmy się, co to za kuchnia... ;-)
BPNMSP!
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2006-04-22 17:24:08
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniHanna Burdon napisała:
> > Z jakiej to kuchni potrawa?
>
> Ryż po mediolańsku, hm, zastanówmy się, co to za kuchnia... ;-)
No to już wiem:)
Thx :)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2006-04-23 08:58:18
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniHanna Burdon napisał(a):
>>> Risotto alla milanese.
>>
>> Z jakiej to kuchni potrawa?
>
> Ryż po mediolańsku, hm, zastanówmy się, co to za kuchnia... ;-)
>
Proponuje zrobic konkurs Audiotele.
****************************************************
****************
Tylko u nas
Tylko na p.r.k.
Wielki konkurs audiotele.
Odpowiedz na Pytanie:
Z jakiej kuchni pochodzi ryż po mediolańsku?
a - z kuchni wloskiej
b - z kuchni eskimoskiej
c - z kuchni aborygeńskiej
jesli znasz odpowiedz - zadzwon pod losowo wybrany numer z komorki i
podziel sie ta wiedza z innymi ;D
****************************************************
****************
a tak swoja droga jak juz zostal wywolany temat Tej kuchni - chyba
zrobie moja ulubiona paste z lososia. :)
pzdr
robbi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2006-04-24 05:02:02
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchnirobbi napisała:
> >>> Risotto alla milanese.
> >>
> >> Z jakiej to kuchni potrawa?
> >
> > Ryż po mediolańsku, hm, zastanówmy się, co to za kuchnia... ;-)
> >
>
> Proponuje zrobic konkurs Audiotele.
> [...]
Masz rację - przecież każdy to wie, że pod Mediolanem pola ryżowe są;p
I nie zapommnijmy o innych narodowościowych potrawach:
- pierogi ruskie
- ryba po żydowsku
- barszcz ukraiński
- ryba po grecku
- moja ulubiona kawa po turecku (Turków przyprawia o odgłosy podobne do tego
http://melodyjka.net.pl/TrueTone/Melodyjka,93,206363
5.html
PAMIĘTAJ!
Żółty przycisk na środku nutki - Panslavista, kupiłam to;p)
;*-)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2006-04-24 05:12:47
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2hm4a$6fa$1@inews.gazeta.pl...
> robbi napisała:
>
>> >>> Risotto alla milanese.
>> >>
>> >> Z jakiej to kuchni potrawa?
>> >
>> > Ryż po mediolańsku, hm, zastanówmy się, co to za kuchnia... ;-)
>> >
>>
>> Proponuje zrobic konkurs Audiotele.
>> [...]
>
> Masz rację - przecież każdy to wie, że pod Mediolanem pola ryżowe są;p
> I nie zapommnijmy o innych narodowościowych potrawach:
> - pierogi ruskie
Za Bugiem nazywane polskimi
> - barszcz ukraiński
Borszcz z kwasoleju i miasom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |