Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryż - podstawa zdrowej kuchni

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryż - podstawa zdrowej kuchni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 158


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-21 11:43:07

Temat: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "1.org.pl Member" <3...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
"kuchnia kryszny"

+ dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
+ wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
+ nakładamy pokrywkę (szczelną)
+ zmniejszamy ogień do minimum
+ 15 - 20 minut
cała woda odparowywuje, a ryżyk
nadaje się od razu do wysypania z garneczka
na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)

uwaga!: nie mieszamy ryżu, żeby nie zepsuć mikrokanalików jakie
tworzy para w nim - jeżeli zniszczymy te mikrokanaliki, ryż nie
równo się ugotuje - będzie surowy z wierzchu i rozpaćkany przy
denku.

serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
(ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
i basami (drobne smaczne ziarenka) - a dziki ryż... jest dla dzikusów
hehe ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-21 12:29:06

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

1.org.pl Member napisał(a):
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"

Bez przesady z tym ,,wielu ludzi'', przeciez do podstawowy sposob
gotowania ryzu bez woreczkow. Trzeba az w to kryszne mieszac?

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-21 12:29:21

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

1.org.pl Member schrieb:
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"
>
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> cała woda odparowywuje, a ryżyk
dobrze, że nie Rydzyk...
nie cała woda odparowywuje, tylko ryż ją pochłania.

> nadaje się od razu do wysypania z garneczka
> na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)

można też ryż dać na talerz. Albo ryrz na tależ?

ja robię podobnie, ale bez kryszny ;-)

Znaczy najpierw ryż lekko podpiekam na sklarowanym maśle (tak z pół
łyżeczki), na to woda i sól i pod przykryciem sobie pipka, aż wody ma, a
ryż gotowy.

> serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
> aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
> (ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
> i basami (drobne smaczne ziarenka) - a dziki ryż... jest dla dzikusów
> hehe ;-)
dziki ryż nie jest ryżem i smakuje bardzo dobrze do duszonej ryby, a
także do sałatki.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-21 12:33:49

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

1.org.pl Member napisał(a) 21/04/2006 13:43:

> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu)

Ja gotuję według japońskiego sposobu, oczywiście wyszperanego na grupie, i
bardzo sobie chwalę.

> oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"

Mam tę książeczkę i faktycznie jest tam sporo ciekawych przepisów, jak się
przymknie oko na różne dziwne duchowe komentarze do nich :-)

> serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
> aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
> (ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
> i basami (drobne smaczne ziarenka)

Chyba basmati? Albo jestem cienka w odmianach ryżu... Ja najbardziej lubię
jaśminowy :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-21 12:38:08

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "1.org.pl Member" <3...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Waldek powiedzial:

> dobrze, ze nie Rydzyk...
> nie cala woda odparowywuje, tylko ryz ja pochlania.
smazone rydze? w bryndzy? po burgundzku? ze swiezym czosnkiem?
zaproponowal marszalek Smigly Rydz (donosnym glosem z kabiny WC)
poprosze mi Smignac Rydza ;-P

> mozna tez ryz dac na talerz. Albo ryrz na talez?
ortografia na wesolo jest zbednym tworem UFO
i na smutno tez

> ja robie podobnie, ale bez kryszny ;-)
kuchnia kryszny jest generalnie super super hiper
naprawde niektóre przepisy sa znakomite, no ale nikt i nic
nie pobije pszenicy - lubicie pszenice?

> Znaczy najpierw ryz lekko podpiekam na sklarowanym masle (tak z pól
> lyzeczki), na to woda i sól i pod przykryciem sobie pipka, az wody ma, a
> ryz gotowy.
ja nie dodaje ani soli, ani masla, bo staram sie jesc ryz a nie
sól z maslem
nie uznaje dodatków, wole supiac sie a samym sednie,,, w przypadku
ryzu...
i w zyciu chyba tez

> dziki ryz nie jest ryzem i smakuje bardzo dobrze do duszonej ryby, a
> takze do salatki.
no, dziki ryz ma duzo bialka i gotuje sie go niezmiernie dlugo
hmm... nic nie pobije brazowego ryzu... aha i przenicy tez nic nie
pobije
chyba poswiece pszenicy kolejny artykul:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-21 13:25:30

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C06E9DCD.43C1%notujaca@gazeta.pl...
> 1.org.pl Member napisał(a) 21/04/2006 13:43:
>
>> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
>> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
>> ryżu)
>
> Ja gotuję według japońskiego sposobu, oczywiście wyszperanego na grupie, i
> bardzo sobie chwalę.
>
>> oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
>> "kuchnia kryszny"
>
> Mam tę książeczkę i faktycznie jest tam sporo ciekawych przepisów, jak się
> przymknie oko na różne dziwne duchowe komentarze do nich :-)
>
>> serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
>> aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
>> (ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
>> i basami (drobne smaczne ziarenka)
>
> Chyba basmati? Albo jestem cienka w odmianach ryżu... Ja najbardziej lubię
> jaśminowy :-)
>

Szybki sposób - gruba patelnia z grubą pokrywą, rozgrzać olej słonecznikowy,
wsypać odpowiednią ilość ryżu, lekko zrumienić mieszając. Osobno zagotować
wodę dodając Warzywko firmy Kamis do smaku, zalać ryż, przykryć, postawić na
małym palniku, po chwili ryż będzie sypki i al dente... zastosować dowolne
mięsko z planu na dany dzień surówkę lub co kto tam ma...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-21 13:34:08

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "1.org.pl Member" <3...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message


>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej slonecznikowy,
>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic na
>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...

ryz z miesem sie nie jada
ile to jest odpowiednia ilosc?
warzywko to chemia a fuu...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-21 13:34:54

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"1.org.pl Member" <3...@g...com> wrote in message
news:1145626448.769986.68610@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message


>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej
>slonecznikowy,
>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic
>na
>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...

ryz z miesem sie nie jada
ile to jest odpowiednia ilosc?
warzywko to chemia a fuu...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-21 13:36:26

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

1.org.pl Member napisał(a) 21/04/2006 15:34:

> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>
>
>> Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej slonecznikowy,
>> wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>> wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic na
>> malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>> miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...
>
> ryz z miesem sie nie jada
> ile to jest odpowiednia ilosc?
> warzywko to chemia a fuu...

Cytuj poprawnie... Mojego mejla zignorowałeś, to co cytujesz jest autorstwa
Panslavisty.

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-21 13:37:23

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"1.org.pl Member" <3...@g...com> wrote in message
news:1145626448.769986.68610@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message


>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej
>slonecznikowy,
>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic
>na
>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...

ryz z miesem sie nie jada
ile to jest odpowiednia ilosc?
warzywko to chemia a fuu...

Zamiast chemicznego Warzywka mozna samej zrobic kostki bulionowe, proponuje
jesienia, gdy bedzie wiecej taniej wolowiny, ale potrzebna jest kuchnia
polowa i gotowanie pare dób non stop czyli ze cztery dziewki kuchenne do
pilnowania.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[allegro] Zapraszam serdecznie na moje aukcje
PRZEPIS na sałatkę z chińskich zupek
Re: Juz placa za rakotworczy tefon !
sklep z owocami morza w arkadii?
CZY KTOS

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »