Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: Fri, 21 Apr 2006 15:25:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <e2amh0$d41$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@z...googlegroups.com>
<C06E9DCD.43C1%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abco49.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1145625953 13441 83.6.230.49 (21 Apr 2006 13:25:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Apr 2006 13:25:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0616-4, 2006-04-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266574
Ukryj nagłówki
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C06E9DCD.43C1%notujaca@gazeta.pl...
> 1.org.pl Member napisał(a) 21/04/2006 13:43:
>
>> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
>> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
>> ryżu)
>
> Ja gotuję według japońskiego sposobu, oczywiście wyszperanego na grupie, i
> bardzo sobie chwalę.
>
>> oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
>> "kuchnia kryszny"
>
> Mam tę książeczkę i faktycznie jest tam sporo ciekawych przepisów, jak się
> przymknie oko na różne dziwne duchowe komentarze do nich :-)
>
>> serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
>> aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
>> (ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
>> i basami (drobne smaczne ziarenka)
>
> Chyba basmati? Albo jestem cienka w odmianach ryżu... Ja najbardziej lubię
> jaśminowy :-)
>
Szybki sposób - gruba patelnia z grubą pokrywą, rozgrzać olej słonecznikowy,
wsypać odpowiednią ilość ryżu, lekko zrumienić mieszając. Osobno zagotować
wodę dodając Warzywko firmy Kamis do smaku, zalać ryż, przykryć, postawić na
małym palniku, po chwili ryż będzie sypki i al dente... zastosować dowolne
mięsko z planu na dany dzień surówkę lub co kto tam ma...
|