Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: Fri, 21 Apr 2006 14:29:21 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 36
Message-ID: <4...@u...de>
References: <1...@z...googlegroups.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
fQttNH9lboXeGYfdGtHDGQ8ePMWR1ye8itF8FWnRCCv7fNZWoAeMWgILlb
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <1...@z...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266566
Ukryj nagłówki
1.org.pl Member schrieb:
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"
>
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> cała woda odparowywuje, a ryżyk
dobrze, że nie Rydzyk...
nie cała woda odparowywuje, tylko ryż ją pochłania.
> nadaje się od razu do wysypania z garneczka
> na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
można też ryż dać na talerz. Albo ryrz na tależ?
ja robię podobnie, ale bez kryszny ;-)
Znaczy najpierw ryż lekko podpiekam na sklarowanym maśle (tak z pół
łyżeczki), na to woda i sól i pod przykryciem sobie pipka, aż wody ma, a
ryż gotowy.
> serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
> aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
> (ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
> i basami (drobne smaczne ziarenka) - a dziki ryż... jest dla dzikusów
> hehe ;-)
dziki ryż nie jest ryżem i smakuje bardzo dobrze do duszonej ryby, a
także do sałatki.
Waldek
|