« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-22 14:44:28
Temat: semolinaczy wiecie gdzie mozna kupic taki rodzaj mąki ( w Wawie ) ?
Ogladalem ostatnio "Kuchanię z Okrasą" i gosc robil cisto makaronowe z
dodatkiem semoliny ( podobno jest wtedy bardziej sprężyste tj - al dente).
ukłony
--
zmora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-22 16:24:00
Temat: Re: semolinaOn Thu, 22 Jan 2004 15:44:28 +0100, zmora wrote:
> czy wiecie gdzie mozna kupic taki rodzaj mąki ( w Wawie ) ?
> Ogladalem ostatnio "Kuchanię z Okrasą" i gosc robil cisto makaronowe z
> dodatkiem semoliny ( podobno jest wtedy bardziej sprężyste tj - al dente).
>
> ukłony
Ściśle rzec zbiorąc semolina nie wpływa na "al dente" - al dente to ten
moment gotowania makaronu, kiedy jest on "just in time" - różnie tow
ygląda,w zalezności od preferencji, z reguły znacznie wcześniej niż w
Polsce.
Makaron z semoliną faktycznie jest inny, co dziwić nie może. Ja lubię
specyficzną teksturę, która sie tworzy na np. papardelle. Pamiętaj, że
takie ciasto wyrabia się trudniej i wolniej niż normalne, więc na początek
ostrożnie z tą mąką.
Nie wiem niestety gdzie można ją kupić w Warszawie - ja proszę znajomych o
przywóz, 1 kg kosztuje ok 1Euro.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-22 21:28:51
Temat: Re: semolina> Makaron z semoliną faktycznie jest inny, co dziwić nie może. Ja lubię
> specyficzną teksturę, która sie tworzy na np. papardelle. Pamiętaj, że
> takie ciasto wyrabia się trudniej i wolniej niż normalne, więc na początek
> ostrożnie z tą mąką.
> Nie wiem niestety gdzie można ją kupić w Warszawie - ja proszę znajomych o
> przywóz, 1 kg kosztuje ok 1Euro.
A czy semolina różni się w znaczący sposób od kaszki manny? Ja wiem, że
semolina jest z durum, a manna nie, ale osobiście na smak bym nie
odróżniła...
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 10:39:52
Temat: Re: semolina
Użytkownik Hanna Burdon <h...@n...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bupf8g$1bv$...@i...gazeta.pl...
> A czy semolina różni się w znaczący sposób od kaszki manny? Ja wiem, że
> semolina jest z durum, a manna nie, ale osobiście na smak bym nie
> odróżniła...
oj, kasza manna chyba jest troszke grubsza niz semolina ?
no i kolor ma inny
--
zmora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 11:50:23
Temat: Re: semolina> czy wiecie gdzie mozna kupic taki rodzaj mąki ( w Wawie ) ?
> Ogladalem ostatnio "Kuchanię z Okrasą" i gosc robil cisto makaronowe z
> dodatkiem semoliny ( podobno jest wtedy bardziej sprężyste tj - al dente).
>
> ukłony
> --
> zmora
>
>
Semolina to nie jest maka tylko kasza kukurydziana...
Pozdrawiam Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 11:52:50
Temat: Re: semolina> > czy wiecie gdzie mozna kupic taki rodzaj mąki ( w Wawie ) ?
> > Ogladalem ostatnio "Kuchanię z Okrasą" i gosc robil cisto makaronowe z
> > dodatkiem semoliny ( podobno jest wtedy bardziej sprężyste tj - al dente).
> >
> > ukłony
> > --
> > zmora
> >
> >
> Semolina to nie jest maka tylko kasza kukurydziana...
> Pozdrawiam Kasia
Oj przepraszam za pomyłkę oczywiście kasza manna, a nie kukurydziana...
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 17:36:51
Temat: Re: semolina
Użytkownik Kakulka <k...@o...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:5...@n...onet.pl...
> > Semolina to nie jest maka tylko kasza kukurydziana...
> > Pozdrawiam Kasia
>
> Oj przepraszam za pomyłkę oczywiście kasza manna, a nie kukurydziana...
> Kasia
:-O
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 09:44:18
Temat: Re: semolina
Użytkownik "zmora" <z...@w...pl> napisał w wiadomości
news:7269-1074879585@ursus.spray.net.pl...
>
> Użytkownik Kakulka <k...@o...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:5...@n...onet.pl...
> > > Semolina to nie jest maka tylko kasza kukurydziana...
> > > Pozdrawiam Kasia
> >
> > Oj przepraszam za pomyłkę oczywiście kasza manna, a nie kukurydziana...
> > Kasia
>
> :-O
>
>
>
Na włoskich makaronach stoi napisane, że jedynym składnikiem jest "semolina
di grano duro"
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 15:03:25
Temat: Re: semolinaKakulka wrote:
> > Semolina to nie jest maka tylko kasza kukurydziana...
> > Pozdrawiam Kasia
>
> Oj przepraszam za pomyłkę oczywiście kasza manna, a nie kukurydziana...
o rety.
kasza manna to GRYSIK inaczej.
a semolina to JEST maka. konkretnie z pszenicy twardej durum.
ale ciekawa bylam, skad sie mogl wziac twj blad i dogrzebalam sie takiej
informacji:
Po wlosku "semolino" to kasza manna, a "semola" to rodzaj maki.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Inicjatywa Empatia http://empatia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 15:17:45
Temat: Re: semolina> a semolina to JEST maka.
Różnica między kaszą a mąką polega tylko na grubości mielenia. Nie wiem, czy
jest jakaś definicja określająca maksymalną wielkość ziarna mąki, ale
samolina jest chyba bardziej zbliżona do kaszki manny niż do mąki pszennej.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |