« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-26 19:25:02
Temat: sernikchcialabym upiec dobry sernik ale szukam wyprobowanego przepisu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-26 19:36:38
Temat: Re: sernikBasia pisze:
> chcialabym upiec dobry sernik ale szukam wyprobowanego przepisu
Niezawodny, wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński.
Na kruchym cieście lub nie:
1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk, ani innego krochmalu. Tylko ser,
jajka, cukier i masło + bakalie.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-26 19:45:14
Temat: Re: sernikBBjk wrote:
> 40 dag cukru pudru [...]
> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
?? to w koncu ile cukru i jakie proporcje na jedna tortownice o srednicy
24 cm?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-26 19:52:31
Temat: Re: sernikMagdalena Bassett pisze:
>> 40 dag cukru pudru [...]
>> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
>
> ?? to w koncu ile cukru i jakie proporcje na jedna tortownice o srednicy
> 24 cm?
Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię w
dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
Poszłam zmierzyć: 30 cm.
Zatem 1,50 kg sera na tortownice 30 cm, a na mniejszą podaję z 1 kg sera.
_______________________________
Teraz przepis wklejam dobrze:
Niezawodny, wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński.
Na kruchym cieście lub nie:
1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
__________________________________
Robię to z 1,5 kg sera, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk, ani innego krochmalu. Tylko ser,
jajka, cukier i masło + bakalie.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-26 22:30:46
Temat: Re: sernikBBjk wrote:
> Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię w
> dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
> Poszłam zmierzyć: 30 cm.
Swietnie, akurat taka mam. U nas pojawil sie Farmer's Cheese, ktory jest
bardzo zblizony do twarogu, bardziej mialki, ale do sernika to chyba
dobrze. Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa zamiast
ucierac w makutrze? Nie mam makutry! a tak bym chciala miec prawdziwa
makutre...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-26 22:34:27
Temat: Re: sernikwzcoraj robilam babeczki czekoladowe na 40 osob w malych foremkach
muffinowych. Te babeczki mialy nadzienie wlasnie z tego twarogu
farmerskiego z koglem moglem, takiego troche jak na sernik, ale bez
ucierania. Wlewa sie te serowa mase w srodek czekoladowej babeczki. Po
upieczeniu serowa czesc sie troche zapada, ale jest bardzo smaczna. Czy
robilas cos takiego?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-27 05:10:23
Temat: Re: sernikMagdalena Bassett pisze:
> Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa zamiast
> ucierac w makutrze? Nie mam makutry! a tak bym chciala miec prawdziwa
> makutre...
Imho wszystko możesz, co możesz - a jeśli zmielisz 2x, efekt będzie
zbliżony do makutrowego. Zresztą masz na pewno rozmaite malaksery itp,
jeśli będziesz dodawać po troszkę przygotowanych składników, w tym ser
już zmielony i miksować, powinno być ok. Że piany z białek nie można
miksować z resztą składników sernika, bo wszystko w diabły pójdzie, nie
muszę mówić - tylko wymieszać delikatnie.
Ps. Sernik dość znacznie rośnie podczas pieczenia, może troszkę
wylecieć, jeśli tortownica nie ma wysokich brzegów. W takim przypadku
dobrze dać ciut mniej wszystkiego.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-07-27 05:14:07
Temat: Re: sernikMagdalena Bassett pisze:
> wzcoraj robilam babeczki czekoladowe na 40 osob w malych foremkach
> muffinowych. Te babeczki mialy nadzienie wlasnie z tego twarogu
> farmerskiego z koglem moglem, takiego troche jak na sernik, ale bez
> ucierania. Wlewa sie te serowa mase w srodek czekoladowej babeczki. Po
> upieczeniu serowa czesc sie troche zapada, ale jest bardzo smaczna. Czy
> robilas cos takiego?
Nie.
Pomijając rożne inne aspekty, sama myśl o przyjęciu dla 40 osób napawa
mnie dreszczem, bynajmniej nie radosnego podniecenia.
--
BBjk, co to nie lubi zgromadzeń nijakich
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-07-27 05:49:20
Temat: Re: sernik"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13ai84nmpflfc99@corp.supernews.com...
> BBjk wrote:
> > Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię w
> > dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
> > Poszłam zmierzyć: 30 cm.
>
>
> Swietnie, akurat taka mam. U nas pojawil sie Farmer's Cheese, ktory jest
> bardzo zblizony do twarogu, bardziej mialki, ale do sernika to chyba
> dobrze. Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa zamiast
> ucierac w makutrze? Nie mam makutry! a tak bym chciala miec prawdziwa
> makutre...
>
> MB
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13ai84nmpflfc99@corp.supernews.com...
> BBjk wrote:
> > Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię w
> > dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
> > Poszłam zmierzyć: 30 cm.
>
>
> Swietnie, akurat taka mam. U nas pojawil sie Farmer's Cheese, ktory jest
> bardzo zblizony do twarogu, bardziej mialki, ale do sernika to chyba
> dobrze. Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa zamiast
> ucierac w makutrze? Nie mam makutry! a tak bym chciala miec prawdziwa
> makutre...
>
> MB
Makutra:
http://sklep.holkap.pl/product/1189.html
http://chomik.pl/kamionka.htm
Aktualne i różne rozmiary
http://radiozet.allegro.pl/showcat.php?id=26022&orde
r=t&view=gtext
Moździeż - niezwykle przydatne narzędzie:
http://www.ceneo.pl/604203
Takich jest trzy rozmiary - warto wszystkie kupić:
http://www.ecospa.pl/porcelanowy-mozdzierz-tluczkiem
-p-114.html
Tu są dwa:
http://www.fide.pl/pl/silit/
http://tonkin.pl/catalog/product_info.php?products_i
d=1148
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-07-27 05:59:10
Temat: Re: sernik
"Sokolnik" <s...@o...pl> wrote in message
news:f8c12k$8eb$1@atlantis.news.tpi.pl...
Mam w Izabelinie komplet trzech makutr z porcelany elektrotechnicznej
wykonane w Boguchwale koło Rzeszowa - moze by zrobili...
Fakt, ze podobne zakłady w Bochni też robią...
Pozdrowienia od Panslavisty. Może już nie będziesz na mnie taka zła?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |