Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sernik
Date: Thu, 26 Jul 2007 21:52:31 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <f8au1s$3ph$1@inews.gazeta.pl>
References: <46a8f21f$0$13855$f69f905@mamut2.aster.pl> <f8at42$srs$1@inews.gazeta.pl>
<1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: aahr89.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1185479554 3889 83.4.199.89 (26 Jul 2007 19:52:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Jul 2007 19:52:34 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 000760-3, 2007-07-26), Outbound message
In-Reply-To: <1...@c...supernews.com>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.5 (Windows/20070716)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299500
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett pisze:
>> 40 dag cukru pudru [...]
>> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
>
> ?? to w koncu ile cukru i jakie proporcje na jedna tortownice o srednicy
> 24 cm?
Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię w
dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
Poszłam zmierzyć: 30 cm.
Zatem 1,50 kg sera na tortownice 30 cm, a na mniejszą podaję z 1 kg sera.
_______________________________
Teraz przepis wklejam dobrze:
Niezawodny, wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński.
Na kruchym cieście lub nie:
1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
__________________________________
Robię to z 1,5 kg sera, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk, ani innego krochmalu. Tylko ser,
jajka, cukier i masło + bakalie.
--
BBjk
|