Data: 2007-07-26 19:52:31
Temat: Re: sernik
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett pisze:
>> 40 dag cukru pudru [...]
>> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
>
> ?? to w koncu ile cukru i jakie proporcje na jedna tortownice o srednicy
> 24 cm?
Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię w
dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
Poszłam zmierzyć: 30 cm.
Zatem 1,50 kg sera na tortownice 30 cm, a na mniejszą podaję z 1 kg sera.
_______________________________
Teraz przepis wklejam dobrze:
Niezawodny, wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński.
Na kruchym cieście lub nie:
1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
__________________________________
Robię to z 1,5 kg sera, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk, ani innego krochmalu. Tylko ser,
jajka, cukier i masło + bakalie.
--
BBjk
|