Data: 2007-07-27 07:03:02
Temat: Re: sernik
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ragnarok pisze:
> A poproszę jeszcze informacje:
> - ile czasu piec sernik
z 1 kg sera około godzinę, z więcej - więcej, trzeba sprawdzać
patyczkiem. Jak się nie obkleja ciastem, sernik gotowy. Uważać, by nie
przepiec, bo będzie zbyt kruszący się i suchy.
> - jaka temperatura
początkowo 200, potem redukuję do 180. Bez termoobiegu.
> - która "polka" piekarnika i jakie grzałki
druga od dołu, grzałki góra i dół, później, jak zaczyna się góra
rumienić, zostawiasz sam dół, bo wierzch ma tendencję do zbytniego
brązowienia.
> - czy zostawic zostawic do ostygniecia w piecu
lepiej zostawić, bo manipulacje mogą spowodować klapnięcie. Otworzyć
drzwiczki, jak stygnie.
> - czy łatwo opada...(zebym nie plakal jak klapnie...)
łatwo, ale to nie powód do tragedii i nie ma wpływu na smak. Troszkę
klapnie, ale nie powinien wiele. Zaraz po upieczeniu okrój brzegi ostrym
nożem, wtedy jeśli klapnie, to równomiernie na całej powierzchni. Nie
klapią te z dodatkiem rozmaitych serniksów itp. proszków z krochmalem,
typu budynie, ale te dodatki znacząco obniżają smak i delikatność.
--
BBjk
|