Data: 2007-07-27 06:52:11
Temat: Re: sernik
Od: ragnarok <r...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
BBjk napisał(a):
> Basia pisze:
>> chcialabym upiec dobry sernik ale szukam wyprobowanego przepisu
>
> Niezawodny, wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński.
> Na kruchym cieście lub nie:
>
> 1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
> dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
> Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
> utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
> połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
> cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
>
> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
> żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk, ani innego krochmalu. Tylko ser,
> jajka, cukier i masło + bakalie.
A poproszę jeszcze informacje:
- ile czasu piec sernik
- jaka temperatura
- która "polka" piekarnika i jakie grzałki
- czy zostawic zostawic do ostygniecia w piecu
- czy łatwo opada...(zebym nie plakal jak klapnie...)
pozdr
r
|