« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-07-27 06:52:11
Temat: Re: sernikBBjk napisał(a):
> Basia pisze:
>> chcialabym upiec dobry sernik ale szukam wyprobowanego przepisu
>
> Niezawodny, wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński.
> Na kruchym cieście lub nie:
>
> 1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
> dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
> Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
> utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
> połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
> cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
>
> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
> żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk, ani innego krochmalu. Tylko ser,
> jajka, cukier i masło + bakalie.
A poproszę jeszcze informacje:
- ile czasu piec sernik
- jaka temperatura
- która "polka" piekarnika i jakie grzałki
- czy zostawic zostawic do ostygniecia w piecu
- czy łatwo opada...(zebym nie plakal jak klapnie...)
pozdr
r
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-07-27 07:03:02
Temat: Re: sernikragnarok pisze:
> A poproszę jeszcze informacje:
> - ile czasu piec sernik
z 1 kg sera około godzinę, z więcej - więcej, trzeba sprawdzać
patyczkiem. Jak się nie obkleja ciastem, sernik gotowy. Uważać, by nie
przepiec, bo będzie zbyt kruszący się i suchy.
> - jaka temperatura
początkowo 200, potem redukuję do 180. Bez termoobiegu.
> - która "polka" piekarnika i jakie grzałki
druga od dołu, grzałki góra i dół, później, jak zaczyna się góra
rumienić, zostawiasz sam dół, bo wierzch ma tendencję do zbytniego
brązowienia.
> - czy zostawic zostawic do ostygniecia w piecu
lepiej zostawić, bo manipulacje mogą spowodować klapnięcie. Otworzyć
drzwiczki, jak stygnie.
> - czy łatwo opada...(zebym nie plakal jak klapnie...)
łatwo, ale to nie powód do tragedii i nie ma wpływu na smak. Troszkę
klapnie, ale nie powinien wiele. Zaraz po upieczeniu okrój brzegi ostrym
nożem, wtedy jeśli klapnie, to równomiernie na całej powierzchni. Nie
klapią te z dodatkiem rozmaitych serniksów itp. proszków z krochmalem,
typu budynie, ale te dodatki znacząco obniżają smak i delikatność.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-07-27 17:46:16
Temat: Re: sernikMagdalena Bassett napisał(a):
> BBjk wrote:
>> Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię
>> w dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
>> Poszłam zmierzyć: 30 cm.
>
>
> Swietnie, akurat taka mam. U nas pojawil sie Farmer's Cheese, ktory jest
> bardzo zblizony do twarogu, bardziej mialki, ale do sernika to chyba
> dobrze. Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa zamiast
> ucierac w makutrze? Nie mam makutry! a tak bym chciala miec prawdziwa
> makutre...
Równie dobrze wychodzi z sera przetartego 2x przez drobne sito z siatką
metalową lub żyłkową.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-07-27 19:07:48
Temat: Re: sernik
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:f8db9q$26f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Magdalena Bassett napisał(a):
> > BBjk wrote:
> >> Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię
> >> w dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
> >> Poszłam zmierzyć: 30 cm.
> >
> >
> > Swietnie, akurat taka mam. U nas pojawil sie Farmer's Cheese, ktory jest
> > bardzo zblizony do twarogu, bardziej mialki, ale do sernika to chyba
> > dobrze. Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa zamiast
> > ucierac w makutrze? Nie mam makutry! a tak bym chciala miec prawdziwa
> > makutre...
>
> Równie dobrze wychodzi z sera przetartego 2x przez drobne sito z siatką
> metalową lub żyłkową.
> pozdr. Jerzy
Makutra przydaje się nie tylko do sernika...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-08-04 20:58:53
Temat: Re: sernik - udal sie!Magdalena Bassett wrote:
> BBjk wrote:
>
>> Sera! 1,5 kg sera miało być, pomyłka w druku. Z półtora kg sera robię
>> w dużej tortownicy, ale nie pamiętam jej średnicy.
>> Poszłam zmierzyć: 30 cm.
>
>
>
> Swietnie, akurat taka mam. U nas pojawil sie Farmer's Cheese, ktory jest
> bardzo zblizony do twarogu, bardziej mialki, ale do sernika to chyba
> dobrze. Czy moge zmielic ser w maszynce do mielenia miesa
W koncu ser zmielilam w malakserze, a reszte wedlug przepisu, tez
robilam w duzej tortownicy. Troche oklapl, ale nie bardzo, pomysl z
okrojeniem ostrym nozem jest swietny, i rzeczywiscie wierzch jest rowny.
Dalam na wierzch troche bitej smietany i poziomki, zabralam na "First
Friday", co-miesieczne party naszego kola znajomych. Zniknal
blyskawicznie, i bardzo byl chwalony. Opowiadalam im juz wczesniej o
grupie kuchennej, i zlecili powiedziec autorowi przepisu, ze byl pyszny,
wiec powtarzam.
Dzieki za przepis na pyszny sernik.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-08-04 21:54:44
Temat: Re: sernik - udal sie!Magdalena Bassett pisze:
> Opowiadalam im juz wczesniej o
> grupie kuchennej, i zlecili powiedziec autorowi przepisu, ze byl pyszny,
> wiec powtarzam.
Miło, że smakował.
Ja to tylko kontynuatorka tradycji, a autor przepisu zniknął w pomroce
czasu minionego.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-08-05 19:07:25
Temat: Re: sernik - udal sie!BBjk napisał(a):
> Magdalena Bassett pisze:
>> Opowiadalam im juz wczesniej o grupie kuchennej, i zlecili powiedziec
>> autorowi przepisu, ze byl pyszny, wiec powtarzam.
>
> Miło, że smakował.
> Ja to tylko kontynuatorka tradycji, a autor przepisu zniknął w pomroce
> czasu minionego.
Musiał być znany skoro moja mama robiła identyczny sernik, czasami
dodawała łyżkę kaszy manny jak ser był zbyt mokry.
Autor chyba nazywał sie Kuchnia Polska.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-08-05 19:18:35
Temat: Re: sernik - udal sie!Jerzy Nowak pisze:
> Musiał być znany skoro moja mama robiła identyczny sernik, czasami
> dodawała łyżkę kaszy manny jak ser był zbyt mokry.
> Autor chyba nazywał sie Kuchnia Polska.
Nie wykluczam, choć nie sprawdzałam. Taki sernik robiło się u nas "od
zawsze", a pierwszy własnoręczny zrobiłam chyba w okolicach V klasy
podstawówki.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-08-06 09:50:04
Temat: Re: sernik - udal sie!
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f957ov$3i2$1@inews.gazeta.pl...
>
> Nie wykluczam, choć nie sprawdzałam. Taki sernik robiło się u nas "od
> zawsze", a pierwszy własnoręczny zrobiłam chyba w okolicach V klasy
> podstawówki.
pacz pan, jaka pojentna i chentna
kicia.miau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-08-06 09:52:39
Temat: Re: sernik - udal sie!
"kicia" <k...@x...pl> wrote in message
news:f96r5j$o83$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:f957ov$3i2$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Nie wykluczam, choć nie sprawdzałam. Taki sernik robiło się u nas "od
> > zawsze", a pierwszy własnoręczny zrobiłam chyba w okolicach V klasy
> > podstawówki.
>
>
> pacz pan, jaka pojentna i chentna
>
> kicia.miau
Dżudża się sprzykrzyła?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |