« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-12 21:40:30
Temat: Re: sernik na zimnoRuua wrote:
> jak zrobic bez zelatyny?
>
>
a w czym ci zelatyna przeszkadza?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-12 21:41:04
Temat: sernik na zimnojak zrobic bez zelatyny?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 21:42:34
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik Ruua napisał:
> jak zrobic bez zelatyny?
Bardzo prosto. Ser, masło, żółtka utarte z cukrem. Bakalie.
Często robiłam taki sernik, zawsze bez żelatyny i zawsze był dobry.
Żelatyna była jedynie w galaretce, wylewanej na poziomki ułożone na
wierzchu, ale może się obejść bez tego.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 21:43:47
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik "hgfh" <h...@N...pl> napisał w wiadomości
news:cn3ap8$m3b$1@atlantis.news.tpi.pl...
> a w czym ci zelatyna przeszkadza?
nie jadam zmielonych kosci. wiec jak - da sie bez? np. z pektyna?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 21:47:32
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cn3atu$3pj$1@inews.gazeta.pl...
> Bardzo prosto. Ser, masło, żółtka utarte z cukrem. Bakalie.
ser bialy czy homogenizowany? ile tych jajek i cukru? zupelnie masla nie
dodajesz?
> Żelatyna była jedynie w galaretce, wylewanej na poziomki ułożone na
> wierzchu, ale może się obejść bez tego.
do tego kupilam pektyne w proszku - dodaje sie ja do soku z kartonu i
wychodzi galaretka:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 21:51:12
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik Ruua napisał:
>>Bardzo prosto. Ser, masło, żółtka utarte z cukrem. Bakalie.
>
>
> ser bialy czy homogenizowany?
Biały, musi byc bardzo dobry i świeży, mielę go. Około kilograma na
większą tortownicę.
>ile tych jajek i cukru?
6 zółtek z dużych jaj. Białek nie daje się. Z cukrem problem, bo ja na
oko. Myślę, że koło szklanki, niewielkiej.
> zupelnie masla nie dodajesz?
Z czego wnosisz? ;)
Kostkę.
> do tego kupilam pektyne w proszku - dodaje sie ja do soku z kartonu i
> wychodzi galaretka:)
To na sernik ułóż owoców ile wlezie i zalej galaretką z pektyny, do
sernika nie dawaj jej, calkiem nie ma potrzeby.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 21:55:31
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cn3be8$3pj$2@inews.gazeta.pl...
> pa, BasiaBjk
dzieeeeki:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 21:57:59
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik Ruua napisał:
> dzieeeeki:)
Ależ proszę :)
Do masy serowej daj otartą skórkę z wyszorowanej cytryny, rodzynki,
orzechy, lepsze laskowe od włoskich mz, wanilię. Całośc wyłóż na
biszkopt ok. dwucentymetrowej grubości, jesli nie chce Ci się go piec,
na biszkopty z Jarosławia (San - chyba zwie się fabryka) i daj do
lodówki na kilka godzin.
--
pa, BasiaBjk
PS. Gdzie się kupuje pektynę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 22:03:32
Temat: Re: sernik na zimnoUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cn3br5$amq$1@inews.gazeta.pl...
> PS. Gdzie się kupuje pektynę?
ja dzis kupilam w wola parku w wwie - tam jest sklep ze zdrowa zywnoscia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 22:58:48
Temat: Re: sernik na zimnoOn Fri, 12 Nov 2004 23:03:32 +0100, Ruua <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl>
wrote:
: Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
: news:cn3br5$amq$1@inews.gazeta.pl...
:
: > PS. Gdzie się kupuje pektynę?
:
: ja dzis kupilam w wola parku w wwie - tam jest sklep ze zdrowa zywnoscia.
ooo, a w ktorym koncu mniej-wiecej?
kasica
--
"Lepsza w domu swiekra z zezem, niz tu jajko z majonezem"
- W.Szymborska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |