« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-11 09:16:48
Temat: siemię lniane i ziarno sezamoweDlaczego w większości przepisów zużyciem siemienia lnianego i ziarna
sezamowego jest napisane, że trzeba je zrumienić na patelni?
Jaki to daje efekt?
Co się stanie jeśli tego nie zrobię?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-11 09:29:15
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe
>Dlaczego w większości przepisów zużyciem siemienia lnianego i ziarna
>sezamowego jest napisane, że trzeba je zrumienić na patelni?
>Jaki to daje efekt?
>Co się stanie jeśli tego nie zrobię?
ja to robie, bo rumiane maja te rzeczy (takze samo cumin - jak
robic chile to zaczac od suchego uprazenia cuminu) dla mnie
wiecej aromatu i jakos ten aromat po pieczeniu/smazeniu/duszeniu
utrzymuja
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 14:49:48
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> mówi:
> Dlaczego w większości przepisów zużyciem siemienia lnianego i ziarna
> sezamowego jest napisane, że trzeba je zrumienić na patelni?
są smaczniejsze/chrupiące/pachnące
spróbuj sezam nieprażony i prażony. to jest duża różnica.
--
wojma:t <w...@o...pl> gramy: 'kobong - chmury nie było'
._.___...andr01d.:::::
_...____.feeling,;:...
http://piksele.vege.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 19:56:02
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe
Użytkownik <w...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:Xns91D1A1140CBB1wojmat@wojmat.widzi.piksele...
> "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> mówi:
>
> > Dlaczego w większości przepisów zużyciem siemienia lnianego i ziarna
> > sezamowego jest napisane, że trzeba je zrumienić na patelni?
>
> są smaczniejsze/chrupiące/pachnące
>
> spróbuj sezam nieprażony i prażony. to jest duża różnica.
Hmm... jest różnica - inaczej smakuje samo ziarno, a inaczej smakuje w
panierce na kotletach już usmażonych.
Ale wyobraź sobie pieczenie ciasta z ziarnem sezamu - przecież to ziarno się
upiecze to po co prażyć?
--
Joanna, co to ostatnio piecze chlebki z ziarnem i się zastanawia, po co
praży?
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-15 08:04:51
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> mówi:
> Ale wyobraź sobie pieczenie ciasta z ziarnem sezamu - przecież to
> ziarno się upiecze to po co prażyć?
ale w środku czy na wierzchu ten sezam?
--
wojma:t <w...@o...pl>
×
you cannot leave TO: field blank
http://wjm.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-15 13:38:36
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe> Hmm... jest różnica - inaczej smakuje samo ziarno, a inaczej smakuje w
> panierce na kotletach już usmażonych.
> Ale wyobraź sobie pieczenie ciasta z ziarnem sezamu - przecież to ziarno
się
> upiecze to po co prażyć?
> --
> Joanna, co to ostatnio piecze chlebki z ziarnem i się zastanawia, po co
> praży?
Joasiu, ziarna roślin oleistych (konopi i sezamowe, siemię lniane oraz
pestki dyni) doskonale nadają się do prażenia. Po wyprażeniu mają
zmieniony, bardziej intensywny zapach i smak, co poprawia ich właściwości
smakowe. Nawet ptaki i ryby to doceniają.
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-15 15:01:47
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe
Użytkownik <w...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:Xns91D25C6CEC1DBwojmat@wojmat.widzi.piksele...
> "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> mówi:
>
> > Ale wyobraź sobie pieczenie ciasta z ziarnem sezamu - przecież to
> > ziarno się upiecze to po co prażyć?
>
> ale w środku czy na wierzchu ten sezam?
>
W środku też.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-15 15:04:00
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a6st5e$rnt$1@sunsite.icm.edu.pl...
>
> Joasiu, ziarna roślin oleistych (konopi i sezamowe, siemię lniane oraz
> pestki dyni) doskonale nadają się do prażenia. Po wyprażeniu mają
> zmieniony, bardziej intensywny zapach i smak, co poprawia ich właściwości
> smakowe. Nawet ptaki i ryby to doceniają.
Dobra to już będę prażyć i nie będę się głupio pytać.
A może za następnym razem kupię sobie ziarno sezamowe już uprażone. Pani ze
sklepu ze zdrową żywnością - takiego, co go koło domu nie zauważyłam, i żeby
tam trafić musiałam o nim w Internecie przeczytać ;-)) - powiedziała, że
bywają już uprażone.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-15 15:24:23
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe> Dobra to już będę prażyć i nie będę się głupio pytać.
> A może za następnym razem kupię sobie ziarno sezamowe już uprażone. Pani
ze
> sklepu ze zdrową żywnością - takiego, co go koło domu nie zauważyłam, i
żeby
> tam trafić musiałam o nim w Internecie przeczytać ;-)) - powiedziała, że
> bywają już uprażone.
Lepsze świeżoprażone ale...
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 11:03:38
Temat: Re: siemię lniane i ziarno sezamowe"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> mówi:
> W środku też.
to w środku przy okazji.
p.s. ugotuj sobie ryż z sezamem do "czegoś". mniam.
--
wojma:t <w...@o...pl> gramy: 'depeche mode - exciter'
WARNING! CHOKING HAZARD: Small parts ^
Not for children under 3 years / | \
http://piksele.vege.pl /__'__\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |