Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia soczewica, ser pleśniowy lazur

Grupy

Szukaj w grupach

 

soczewica, ser pleśniowy lazur

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-24 14:55:25

Temat: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: mufaska <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
bardzo często jem makarony z sosami serowymi, najczęściej pleśniowy (bez
śmietany, sam jogurt naturalny lub mleko) a ostatnio polubiłam soczewicę z
cebulką czosnkiem i ziemniakiem dla smaku (zawinięte w naleśniki)

Czy to tłuczące?moja druga połowa musi uważać na kilogramy a ja chętnie
robiłabym te dania częściej :)

BTW, ma ktoś pod rękę tabelę co ile ma kalorii?:)

pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-24 14:57:50

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

mufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:

> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
> bardzo często jem makarony z sosami serowymi, najczęściej pleśniowy (bez
> śmietany, sam jogurt naturalny lub mleko) a ostatnio polubiłam soczewicę z
> cebulką czosnkiem i ziemniakiem dla smaku (zawinięte w naleśniki)

Sery, niestety, wszystkie są tuczące. Soczewica też wydaje mi się dość
pożywna, ale rzadko jadam więc nie wnikałam.

Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz szczegóły?
Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-24 15:08:41

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: mufaska <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 24 Apr 2006 16:57:50 +0200, notujaca napisał(a):
> mufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:

> Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz szczegóły?
> Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?

jasne!

szklanka soczewicy ( odmiana zielona)
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 kapelusze obgotowanych prawdziwkow (ja robiłam bez tego)
2 duze cebule
2 lyzki oleju
jajo na twardo
jajo surowe
majeranek
sol
peprz

soczewcie oplukac, zalac goraca woda, moczyc 2h, odcedzic, zalac goraca
woda i zagotowac (az troche zmieknie), odcedzic

posiekana cebulke zeszklic

jajko na twardo rozgniesc

soczewice, grzyby (jesli sa), ziemniaki - zemlec - ja zmiażdżyłam tubą od
malaksera ;-)

wymieszac z cebulka, przyprawami (do smaku) i jajem

dodałam jeszcze do cebulki czosnku bo dla mnie czosnek jest obowiązkowy w
większości dań i danie nie było mulaste ;-)

to jest wogóle przepis na farsz do pierogów natomiast ja wolę
krokiety/naleśniki etc więc zawinęłam w takie naleśnikowe placki :)
mnaimocha!

smacznego~!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-24 15:12:11

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:1xpfwbphucw8x$.1tmpxg51vncd0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 24 Apr 2006 16:57:50 +0200, notujaca napisał(a):
> > mufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:
>
> > Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz
szczegóły?
> > Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?
>
> jasne!
>
> szklanka soczewicy ( odmiana zielona)
> 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
> 3 kapelusze obgotowanych prawdziwkow (ja robiłam bez tego)
> 2 duze cebule
> 2 lyzki oleju
> jajo na twardo
> jajo surowe
> majeranek
> sol
> peprz
>

Wypisz wymaluj nadzienie do pierogów :)))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-24 15:24:47

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: mufaska <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 24 Apr 2006 17:12:11 +0200, Marek W. napisał(a):

> Wypisz wymaluj nadzienie do pierogów :)))
>
> Marek

bo to *jest* przepis na farsz do pierogów :-P
a dobre są takie pierogi?
bo ja jakoś nie mogę się przekonać :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-24 18:25:11

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:tu8w6vdcmsk8$.g69lvy70qhdu$.dlg@40tude.net...

> bo to *jest* przepis na farsz do pierogów :-P
> a dobre są takie pierogi?
> bo ja jakoś nie mogę się przekonać :)

Bardzo dobre. Tylko ten ziemniak nie wiem po co, chyba żeby więcej było
farszu.
IMO - nie dawać ziemniaka.

--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-24 19:32:21

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2j568$fkt$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:tu8w6vdcmsk8$.g69lvy70qhdu$.dlg@40tude.net...
>
> > bo to *jest* przepis na farsz do pierogów :-P
> > a dobre są takie pierogi?
> > bo ja jakoś nie mogę się przekonać :)
>
> Bardzo dobre. Tylko ten ziemniak nie wiem po co, chyba żeby więcej było
> farszu.
> IMO - nie dawać ziemniaka.
>

Oj ziemniak tylko po to zeby farsz miał bardziej zwarta konsystencje :))

ale na dobra sprawe to wystarczy soczewica, cebulka przysmazona, duuuzo
pieprzu,

i jest pyycha :))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-24 20:12:50

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:e2j970$ete$1@news.lublin.pl...

> Oj ziemniak tylko po to zeby farsz miał bardziej zwarta konsystencje :))

? Ale to po zmieleniu ma bardzo zwartą konsystencję. Nawet za bardzo,
zdarzało mi się rozcieńczać wodą.
Może właśnie wręcz przeciwnie, żeby konsystencja była lżejsza?
Chyba spróbuję z ziemniakiem następnym razem i sprawdzę jak będzie.

> ale na dobra sprawe to wystarczy soczewica, cebulka przysmazona, duuuzo
> pieprzu,
> i jest pyycha :))

Tak :-)
I jeszcze ciasto pierogowe półrazowe z dodatkiem mąki orkiszowej. Mniam.


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-25 08:49:54

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

mufaska napisał(a):
> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?

Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-25 09:10:42

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Theli schrieb:
> mufaska napisał(a):
>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>
> Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
>
> th
soczewica niegotowana w worku jutowym jak najbardziej. No i ser dobrze
zamrożony też.

A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Łopatka bez doglądania- dłuuugie
Czy Panslavista to nie jest gorsza wersja Łosia?
Jeszcze inny zakwas
Tuman...
Pytanie o schabowy raz jeszcze (wybaczcie niewiedzę)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »