« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-24 14:55:25
Temat: soczewica, ser pleśniowy lazurczy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
bardzo często jem makarony z sosami serowymi, najczęściej pleśniowy (bez
śmietany, sam jogurt naturalny lub mleko) a ostatnio polubiłam soczewicę z
cebulką czosnkiem i ziemniakiem dla smaku (zawinięte w naleśniki)
Czy to tłuczące?moja druga połowa musi uważać na kilogramy a ja chętnie
robiłabym te dania częściej :)
BTW, ma ktoś pod rękę tabelę co ile ma kalorii?:)
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-24 14:57:50
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurmufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:
> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
> bardzo często jem makarony z sosami serowymi, najczęściej pleśniowy (bez
> śmietany, sam jogurt naturalny lub mleko) a ostatnio polubiłam soczewicę z
> cebulką czosnkiem i ziemniakiem dla smaku (zawinięte w naleśniki)
Sery, niestety, wszystkie są tuczące. Soczewica też wydaje mi się dość
pożywna, ale rzadko jadam więc nie wnikałam.
Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz szczegóły?
Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-24 15:08:41
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurDnia Mon, 24 Apr 2006 16:57:50 +0200, notujaca napisał(a):
> mufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:
> Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz szczegóły?
> Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?
jasne!
szklanka soczewicy ( odmiana zielona)
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 kapelusze obgotowanych prawdziwkow (ja robiłam bez tego)
2 duze cebule
2 lyzki oleju
jajo na twardo
jajo surowe
majeranek
sol
peprz
soczewcie oplukac, zalac goraca woda, moczyc 2h, odcedzic, zalac goraca
woda i zagotowac (az troche zmieknie), odcedzic
posiekana cebulke zeszklic
jajko na twardo rozgniesc
soczewice, grzyby (jesli sa), ziemniaki - zemlec - ja zmiażdżyłam tubą od
malaksera ;-)
wymieszac z cebulka, przyprawami (do smaku) i jajem
dodałam jeszcze do cebulki czosnku bo dla mnie czosnek jest obowiązkowy w
większości dań i danie nie było mulaste ;-)
to jest wogóle przepis na farsz do pierogów natomiast ja wolę
krokiety/naleśniki etc więc zawinęłam w takie naleśnikowe placki :)
mnaimocha!
smacznego~!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-24 15:12:11
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:1xpfwbphucw8x$.1tmpxg51vncd0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 24 Apr 2006 16:57:50 +0200, notujaca napisał(a):
> > mufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:
>
> > Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz
szczegóły?
> > Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?
>
> jasne!
>
> szklanka soczewicy ( odmiana zielona)
> 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
> 3 kapelusze obgotowanych prawdziwkow (ja robiłam bez tego)
> 2 duze cebule
> 2 lyzki oleju
> jajo na twardo
> jajo surowe
> majeranek
> sol
> peprz
>
Wypisz wymaluj nadzienie do pierogów :)))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-24 15:24:47
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurDnia Mon, 24 Apr 2006 17:12:11 +0200, Marek W. napisał(a):
> Wypisz wymaluj nadzienie do pierogów :)))
>
> Marek
bo to *jest* przepis na farsz do pierogów :-P
a dobre są takie pierogi?
bo ja jakoś nie mogę się przekonać :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-24 18:25:11
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:tu8w6vdcmsk8$.g69lvy70qhdu$.dlg@40tude.net...
> bo to *jest* przepis na farsz do pierogów :-P
> a dobre są takie pierogi?
> bo ja jakoś nie mogę się przekonać :)
Bardzo dobre. Tylko ten ziemniak nie wiem po co, chyba żeby więcej było
farszu.
IMO - nie dawać ziemniaka.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-24 19:32:21
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2j568$fkt$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:tu8w6vdcmsk8$.g69lvy70qhdu$.dlg@40tude.net...
>
> > bo to *jest* przepis na farsz do pierogów :-P
> > a dobre są takie pierogi?
> > bo ja jakoś nie mogę się przekonać :)
>
> Bardzo dobre. Tylko ten ziemniak nie wiem po co, chyba żeby więcej było
> farszu.
> IMO - nie dawać ziemniaka.
>
Oj ziemniak tylko po to zeby farsz miał bardziej zwarta konsystencje :))
ale na dobra sprawe to wystarczy soczewica, cebulka przysmazona, duuuzo
pieprzu,
i jest pyycha :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-24 20:12:50
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:e2j970$ete$1@news.lublin.pl...
> Oj ziemniak tylko po to zeby farsz miał bardziej zwarta konsystencje :))
? Ale to po zmieleniu ma bardzo zwartą konsystencję. Nawet za bardzo,
zdarzało mi się rozcieńczać wodą.
Może właśnie wręcz przeciwnie, żeby konsystencja była lżejsza?
Chyba spróbuję z ziemniakiem następnym razem i sprawdzę jak będzie.
> ale na dobra sprawe to wystarczy soczewica, cebulka przysmazona, duuuzo
> pieprzu,
> i jest pyycha :))
Tak :-)
I jeszcze ciasto pierogowe półrazowe z dodatkiem mąki orkiszowej. Mniam.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-25 08:49:54
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurmufaska napisał(a):
> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-25 09:10:42
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurTheli schrieb:
> mufaska napisał(a):
>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>
> Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
>
> th
soczewica niegotowana w worku jutowym jak najbardziej. No i ser dobrze
zamrożony też.
A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |