Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia solanka do wędzenia

Grupy

Szukaj w grupach

 

solanka do wędzenia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-07 06:45:50

Temat: solanka do wędzenia
Od: "Sławek" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak przygotować solankę do wędzenia ryb słoddkowodnych, jakie składniki
proporcje, czas namaczania, czy rybę trzeba jeszcze przyprawić
Dziękuję za ewentualne porady

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-07 07:26:55

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "jedrus" <j...@n...psst.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sławek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości

> Jak przygotować solankę do wędzenia ryb słoddkowodnych, jakie składniki
> proporcje, czas namaczania, czy rybę trzeba jeszcze przyprawić
> Dziękuję za ewentualne porady

Ja to robie tak, ze po wypatroszeniu swiezo zlowionych
rybek wkladam je do solanki a wieczorkiem wedzimy przy
piwku.:-)
To czas a solanke robie tak, zeby jajeczko wlozone do gara
oderwalo sie od dna na ok 1/3 -2/3 "slupa wody". Stezenie
solanki wskazuje jajko i mozna to sobie "regulowac:-)))
Mozna wrzucic jakis listek ziele ang. i pieprz w ziarnach ale
przypraw bym nie polecal bo smaczku dodaje drewno na
jakim sie wedzi i oczywiscie pod koniec jalowiec:-))
Ziarna pieprzu, ziela i listek troche podgotowac.

jedrus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 09:55:16

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "sławek" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

ale jaki czas na maczać ok 1 h, 2, 3....żeby za słone nie było


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 12:25:14

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "gdaMa" <g...@w...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sławek wrote:
> Jak przygotować solankę do wędzenia ryb słoddkowodnych, jakie
> składniki proporcje, czas namaczania, czy rybę trzeba jeszcze
> przyprawić Dziękuję za ewentualne porady

My robimy solankę z 1 czubatej łyżki stołowej na 1 litr wody.
Małe rybki (okonie, płotki) moczymy ok. 2 godzin, większe na 4-6 godzin
a takie sporawe nawet na dobę.

Dziś szykujemy do wędzenia dorsze, które jeszcze wczoraj pływały sobie w
Bałtyku:-), namoczymy je wieczorem a wędzić będziemy jutro popołudniu.

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 12:42:27

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "Sławek" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy przeyprawiacie jeszcze dodatkowo , czy tylko woda z solą i od razu do
wędzenia, czy suszycia ryby przed wędzeniem


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-09 00:26:56

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "Waldemar" <resling@_NO_SPAM_earthlink.net> szukaj wiadomości tego autora

Uzywaj dobrej wodydo solanki , ta miejska z kranu nie polecam.

Waldemar

"Sławek" <s...@g...pl> wrote in message
news:0b00.000019c7.40c462b2@newsgate.onet.pl...
> czy przeyprawiacie jeszcze dodatkowo , czy tylko woda z solą i od razu do
> wędzenia, czy suszycia ryby przed wędzeniem
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-11 11:47:02

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "gdaMa" <g...@w...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sławek wrote:
> czy przeyprawiacie jeszcze dodatkowo , czy tylko woda z solą i od
> razu do wędzenia, czy suszycia ryby przed wędzeniem

Tylko woda i sól, po wyjęciu z solanki osuszamy trochę z wierzchu
papierowym ręcznikiem żeby
nie ociekała wodą
Do wędzenia używamy mieszanki wiórków z olchy, czereśni i jałowca (tego
ostatniego
dajemy tylko trochę), warstwa wiórków ma tak ok 0,5-1 cm.
A tak "toto" wygląda http://mmmki.webpark.pl/wedzarka.html
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-11 11:48:24

Temat: Re: solanka do wędzenia
Od: "gdaMa" <g...@w...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar wrote:
> Uzywaj dobrej wodydo solanki , ta miejska z kranu nie polecam.
>

Mamy wodę wodociągową, ale z głębinowego ujęcia także nadaje się
idealnie:-)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

hare kriszna :)
Kraków- chrzciny w lokalu
gdzie znaleźć kilka produktów do japońskiej kuchni?
Kotlety z mortadeli?
[ot] białka i tłuszcze:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »