« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-07 06:45:50
Temat: solanka do wędzeniaJak przygotować solankę do wędzenia ryb słoddkowodnych, jakie składniki
proporcje, czas namaczania, czy rybę trzeba jeszcze przyprawić
Dziękuję za ewentualne porady
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-07 07:26:55
Temat: Re: solanka do wędzenia
Użytkownik "Sławek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> Jak przygotować solankę do wędzenia ryb słoddkowodnych, jakie składniki
> proporcje, czas namaczania, czy rybę trzeba jeszcze przyprawić
> Dziękuję za ewentualne porady
Ja to robie tak, ze po wypatroszeniu swiezo zlowionych
rybek wkladam je do solanki a wieczorkiem wedzimy przy
piwku.:-)
To czas a solanke robie tak, zeby jajeczko wlozone do gara
oderwalo sie od dna na ok 1/3 -2/3 "slupa wody". Stezenie
solanki wskazuje jajko i mozna to sobie "regulowac:-)))
Mozna wrzucic jakis listek ziele ang. i pieprz w ziarnach ale
przypraw bym nie polecal bo smaczku dodaje drewno na
jakim sie wedzi i oczywiscie pod koniec jalowiec:-))
Ziarna pieprzu, ziela i listek troche podgotowac.
jedrus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 09:55:16
Temat: Re: solanka do wędzeniaale jaki czas na maczać ok 1 h, 2, 3....żeby za słone nie było
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 12:25:14
Temat: Re: solanka do wędzeniaSławek wrote:
> Jak przygotować solankę do wędzenia ryb słoddkowodnych, jakie
> składniki proporcje, czas namaczania, czy rybę trzeba jeszcze
> przyprawić Dziękuję za ewentualne porady
My robimy solankę z 1 czubatej łyżki stołowej na 1 litr wody.
Małe rybki (okonie, płotki) moczymy ok. 2 godzin, większe na 4-6 godzin
a takie sporawe nawet na dobę.
Dziś szykujemy do wędzenia dorsze, które jeszcze wczoraj pływały sobie w
Bałtyku:-), namoczymy je wieczorem a wędzić będziemy jutro popołudniu.
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 12:42:27
Temat: Re: solanka do wędzeniaczy przeyprawiacie jeszcze dodatkowo , czy tylko woda z solą i od razu do
wędzenia, czy suszycia ryby przed wędzeniem
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-09 00:26:56
Temat: Re: solanka do wędzeniaUzywaj dobrej wodydo solanki , ta miejska z kranu nie polecam.
Waldemar
"Sławek" <s...@g...pl> wrote in message
news:0b00.000019c7.40c462b2@newsgate.onet.pl...
> czy przeyprawiacie jeszcze dodatkowo , czy tylko woda z solą i od razu do
> wędzenia, czy suszycia ryby przed wędzeniem
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-11 11:47:02
Temat: Re: solanka do wędzeniaSławek wrote:
> czy przeyprawiacie jeszcze dodatkowo , czy tylko woda z solą i od
> razu do wędzenia, czy suszycia ryby przed wędzeniem
Tylko woda i sól, po wyjęciu z solanki osuszamy trochę z wierzchu
papierowym ręcznikiem żeby
nie ociekała wodą
Do wędzenia używamy mieszanki wiórków z olchy, czereśni i jałowca (tego
ostatniego
dajemy tylko trochę), warstwa wiórków ma tak ok 0,5-1 cm.
A tak "toto" wygląda http://mmmki.webpark.pl/wedzarka.html
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-11 11:48:24
Temat: Re: solanka do wędzeniaWaldemar wrote:
> Uzywaj dobrej wodydo solanki , ta miejska z kranu nie polecam.
>
Mamy wodę wodociągową, ale z głębinowego ujęcia także nadaje się
idealnie:-)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |