Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos beszamelowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos beszamelowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-11 12:25:16

Temat: sos beszamelowy
Od: "niuta" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
starczyło
niuta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-11 12:31:10

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "niuta" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło

masz na mysli 500 g suchych platów lazanii?
jesli chcesz je wszystkie naraz wykorzystac, to sporo tego bedzie...a sosu
to chyba ze 2 litry Ci będą potrzebne;-))

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 12:40:17

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "niuta" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

nie musze wszystkiego zrobic poprostu kupilam paczke i tam tyle bylo robie
pierwszy raz wiec sie nieznam :))))
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nl0kv$ckl$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "niuta" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> > jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> > starczyło
>
> masz na mysli 500 g suchych platów lazanii?
> jesli chcesz je wszystkie naraz wykorzystac, to sporo tego bedzie...a sosu
> to chyba ze 2 litry Ci będą potrzebne;-))
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 13:21:14

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

niuta napisał(a):

> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło

Czesc:-)

ja sos beszamelowy robie tak, i tez do lazani:
biore 1/3 kostki masla i rozpuszczam w garnuszku na malym ogniu do tego
dodaje 3-4 lyzki maki, mieszam aby powstala jednolita masa, pozniej
dodaje ok. 2 szklanek mleka i mieszam, mieszam i mieszam az zrobi sie
gesty... dodaje galke muszkatolowa i vegete i wychodzi pyszny sosik,
starcza mi to na pol paczki lazanii, tej 500 g.
Udanego robienia sosiku zycze, gdy ja jakis czas temu robilam go 1 raz,
zrobily mi sie straszne grudki, ale rozbilam je trzepaczka;-) i wszystko
bylo zjadliwe.
Beata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 13:48:06

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "Vefour" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

maslo rozpuszczasz, dajesz tyle maki (wagowo) ile masla, razem podsmazasz,
az maka ci sie ugotuje (kilka minut - zreszta zalezy jaka ciemny chcesz miec
sos, im dluzej, tym ciemniejszy). Optymlanie jest ochlodzic to roux i dolac
do tego wrzacego mleka, tyle az powstaje dosc gestys sos (gestoscia tez
sterujesz, ale do alsagne raczej geste). Sol, pieprz, g\starta galka
muszkatalowa. Tyle.

Iloscia musisz posterowac, zacznij 30 g maki, 30 g masla plus (stopniowo
dolewane) litr mleka. To jest plynne, zalezy od wszystkieog, temperatury,
mlieka etc etc.

V.



"niuta" <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło
> niuta
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 13:42:35

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "niuta" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło
> niuta
Ja leję sos na wierzchnią warstwę.
Opakowanie 500 to w sam raz na 4 osoby. Nie przejmuj się złośliwcami:))
A sos to oczywiście wg mnie - a ja kuchta nie kucharka:
masełko na patelnię, ze dwie łychy około
zezłocić - na to mąka - na oko
potem zezłocić - do tego mleko chude - uważaj na grudki
gałka muszkatołowa - trochę zetrzeć
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
na koniec winka trochę - ja zawsze białe wytrawne
jak będą grudki to bez paniki - przetrzeć przez sitko
a potem wszystko wylać na przedostatnią wartwę lazanii, przykryć ostanią i
posypać serem (jak kto lubi - można na wierzch sosik i pominąć ser)

A nadzienie do lazanii to juz osobna bajka - tyle tego ile kucharzy.
Joaśka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 13:43:47

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Właśnie przeczytałam, że grupowicze leją sosem po każdej warstwie... hmm..
>pomyślę.
>Joanna
>

eee, juz tu gorsze rzeczy sie dzialy..

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 13:45:16

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:9nqcrh$cke$1@news.tpi.pl...
<ciach ciach>
>
Właśnie przeczytałam, że grupowicze leją sosem po każdej warstwie... hmm..
pomyślę.
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-14 08:43:20

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Właśnie przeczytałam, że grupowicze leją sosem po każdej warstwie... hmm..
> pomyślę.

ja tak. I robię ten sos na sztywno, że widelec stoi. A to dlatego, że
używam normalnego ciasta makaronowego, a nie plastikowych prefabrykatów.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-14 10:06:45

Temat: Re: sos beszamelowy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...

. I robię ten sos na sztywno, że widelec stoi. A to dlatego, że
> używam normalnego ciasta makaronowego, a nie plastikowych prefabrykatów.
> Waldek

rozumiem , ze mowisz o makaronie wlasnej produkcji ?
to podaj jeszcze parametry na sztywny...:)) beszamel, powaznie pytam : ile
czego aby byl, no wiesz jaki ...:))

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Babka (temu) winna
Zrobiłam ciasteczka babuni!
Tona jabłek....
lazania
Pledwiczki w zubrowce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »