| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-11 12:25:16
Temat: sos beszamelowyjak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
starczyło
niuta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-11 12:31:10
Temat: Re: sos beszamelowy
Użytkownik "niuta" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło
masz na mysli 500 g suchych platów lazanii?
jesli chcesz je wszystkie naraz wykorzystac, to sporo tego bedzie...a sosu
to chyba ze 2 litry Ci będą potrzebne;-))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 12:40:17
Temat: Re: sos beszamelowynie musze wszystkiego zrobic poprostu kupilam paczke i tam tyle bylo robie
pierwszy raz wiec sie nieznam :))))
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nl0kv$ckl$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "niuta" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> > jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> > starczyło
>
> masz na mysli 500 g suchych platów lazanii?
> jesli chcesz je wszystkie naraz wykorzystac, to sporo tego bedzie...a sosu
> to chyba ze 2 litry Ci będą potrzebne;-))
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 13:21:14
Temat: Re: sos beszamelowyniuta napisał(a):
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło
Czesc:-)
ja sos beszamelowy robie tak, i tez do lazani:
biore 1/3 kostki masla i rozpuszczam w garnuszku na malym ogniu do tego
dodaje 3-4 lyzki maki, mieszam aby powstala jednolita masa, pozniej
dodaje ok. 2 szklanek mleka i mieszam, mieszam i mieszam az zrobi sie
gesty... dodaje galke muszkatolowa i vegete i wychodzi pyszny sosik,
starcza mi to na pol paczki lazanii, tej 500 g.
Udanego robienia sosiku zycze, gdy ja jakis czas temu robilam go 1 raz,
zrobily mi sie straszne grudki, ale rozbilam je trzepaczka;-) i wszystko
bylo zjadliwe.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 13:48:06
Temat: Re: sos beszamelowymaslo rozpuszczasz, dajesz tyle maki (wagowo) ile masla, razem podsmazasz,
az maka ci sie ugotuje (kilka minut - zreszta zalezy jaka ciemny chcesz miec
sos, im dluzej, tym ciemniejszy). Optymlanie jest ochlodzic to roux i dolac
do tego wrzacego mleka, tyle az powstaje dosc gestys sos (gestoscia tez
sterujesz, ale do alsagne raczej geste). Sol, pieprz, g\starta galka
muszkatalowa. Tyle.
Iloscia musisz posterowac, zacznij 30 g maki, 30 g masla plus (stopniowo
dolewane) litr mleka. To jest plynne, zalezy od wszystkieog, temperatury,
mlieka etc etc.
V.
"niuta" <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło
> niuta
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 13:42:35
Temat: Re: sos beszamelowy
Użytkownik "niuta" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nkvv1$5vk$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi saos beszamelowy do lazani np. mam jej 500g. tak aby mi
> starczyło
> niuta
Ja leję sos na wierzchnią warstwę.
Opakowanie 500 to w sam raz na 4 osoby. Nie przejmuj się złośliwcami:))
A sos to oczywiście wg mnie - a ja kuchta nie kucharka:
masełko na patelnię, ze dwie łychy około
zezłocić - na to mąka - na oko
potem zezłocić - do tego mleko chude - uważaj na grudki
gałka muszkatołowa - trochę zetrzeć
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
na koniec winka trochę - ja zawsze białe wytrawne
jak będą grudki to bez paniki - przetrzeć przez sitko
a potem wszystko wylać na przedostatnią wartwę lazanii, przykryć ostanią i
posypać serem (jak kto lubi - można na wierzch sosik i pominąć ser)
A nadzienie do lazanii to juz osobna bajka - tyle tego ile kucharzy.
Joaśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 13:43:47
Temat: Re: sos beszamelowy
>Właśnie przeczytałam, że grupowicze leją sosem po każdej warstwie... hmm..
>pomyślę.
>Joanna
>
eee, juz tu gorsze rzeczy sie dzialy..
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 13:45:16
Temat: Re: sos beszamelowy
Użytkownik "Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:9nqcrh$cke$1@news.tpi.pl...
<ciach ciach>
>
Właśnie przeczytałam, że grupowicze leją sosem po każdej warstwie... hmm..
pomyślę.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-14 08:43:20
Temat: Re: sos beszamelowy
> Właśnie przeczytałam, że grupowicze leją sosem po każdej warstwie... hmm..
> pomyślę.
ja tak. I robię ten sos na sztywno, że widelec stoi. A to dlatego, że
używam normalnego ciasta makaronowego, a nie plastikowych prefabrykatów.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-14 10:06:45
Temat: Re: sos beszamelowy
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
. I robię ten sos na sztywno, że widelec stoi. A to dlatego, że
> używam normalnego ciasta makaronowego, a nie plastikowych prefabrykatów.
> Waldek
rozumiem , ze mowisz o makaronie wlasnej produkcji ?
to podaj jeszcze parametry na sztywny...:)) beszamel, powaznie pytam : ile
czego aby byl, no wiesz jaki ...:))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |