Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia lazania

Grupy

Szukaj w grupach

 

lazania

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-11 10:43:54

Temat: lazania
Od: "cinas" <c...@k...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

jak sie robi lazanie? mam juz lazanie-makaron z czym to sie podaje slyszalam
ze z miesem mielonym ale jak ?
pomozcie
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-11 10:51:27

Temat: Re: lazania
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>W naczyniu zarodopornym ukladasz warstwami na zmiane (liczac od dolu) gesty
>sos beszamelowy, wolowe miesko mielone podsmazone z cebulka, czosnkiem,
>pomidorkami oraz przyprawami (to ma byc taka gesta masa), makaron, sos
>beszamelowy, miesko..

a nie wyjdzie to za suche??? ja pomidorow wrzucam DUZO, a pieke
dluzej niz 45 minut, w mniej nagrzanym piekarniku. Zrobilam
ogromne w niedziele. zdecydowanie lepsze na drugi dzien, kiedy
dorzucilam nastepna warstwe zoltego sera do zapieczenia

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 10:54:47

Temat: Re: lazania
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


cinas <c...@k...prv.pl> wrote in message
news:9nkq4h$a82$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi lazanie? mam juz lazanie-makaron z czym to sie podaje
slyszalam
> ze z miesem mielonym ale jak ?
> pomozcie

W naczyniu zarodopornym ukladasz warstwami na zmiane (liczac od dolu) gesty
sos beszamelowy, wolowe miesko mielone podsmazone z cebulka, czosnkiem,
pomidorkami oraz przyprawami (to ma byc taka gesta masa), makaron, sos
beszamelowy, miesko..... na sama gora na platy makaronu nakladasz drobno
zmielony ser zolty zmieszany na gesto (na pake) z jogurtem. Calosc do
piekarnika na okolo 45 min ok. 180 ^oC (termoobieg). Smacznego...
Najlepiej piec w malych zarodopornych miseczkach ktore podajesz po jedna na
glowe. Jezeli pieczesz w duzym naczyniu (do podzialu) to po wyjeciu z
piekarnika przed podzieleniem musisz poczekac z 10 min - bo inaczej moze sie
rozciapac...

Pozdrawiam,

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 11:15:22

Temat: Re: lazania
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Vefour wrote:
>
> poszukaj na www, mase przpiesow - od tradycyjnego beszamelowo miesnego do
> roznych dziwacznych wynalazkow. Z ciekawych patentow to sprobuj to zrobic w
> takiej prostokatnej formie na ciasta - if pasuje do Twego makaronu
> wielkoscia, jest to bardzo efektywne, bo masa na boki sie nie rozlazi. No i
> zuywaj dobrego sera - w zaleznosci od wersji mozzarelli lub parmezanu, albo
> zmieszanych.
>
> Ostatnie - niektorzy wola lekko nadgotowac gotowe platy ciasta, zwlaszcza
> te, ktore ida na dol i na wierzch, gdyz sos nie zawsze wystarcza, aby
> zmiekly dostatecznie w zapiekaniu. Kwestia doboru sosu i czasu w piekarniku.

robię w formie lasaniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym
młodym goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na
wierzch mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to.
Aha. Zamiast płyt używam normalnego ciasta makaronowego. Sos mięsny już
opisywałem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 11:54:02

Temat: Re: lazania
Od: "niuta" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

gdzies czytalam ze robi sie takze z sosem boloński z pieczarkami robil ktos
taki?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B9DF24A.2B829394@zedat.fu-berlin.de...
> Vefour wrote:
> >
> > poszukaj na www, mase przpiesow - od tradycyjnego beszamelowo miesnego
do
> > roznych dziwacznych wynalazkow. Z ciekawych patentow to sprobuj to
zrobic w
> > takiej prostokatnej formie na ciasta - if pasuje do Twego makaronu
> > wielkoscia, jest to bardzo efektywne, bo masa na boki sie nie rozlazi.
No i
> > zuywaj dobrego sera - w zaleznosci od wersji mozzarelli lub parmezanu,
albo
> > zmieszanych.
> >
> > Ostatnie - niektorzy wola lekko nadgotowac gotowe platy ciasta,
zwlaszcza
> > te, ktore ida na dol i na wierzch, gdyz sos nie zawsze wystarcza, aby
> > zmiekly dostatecznie w zapiekaniu. Kwestia doboru sosu i czasu w
piekarniku.
>
> robię w formie lasaniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
> beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym
> młodym goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na
> wierzch mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to.
> Aha. Zamiast płyt używam normalnego ciasta makaronowego. Sos mięsny już
> opisywałem.
>
> Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 11:57:49

Temat: Re: lazania
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:72rrpt0an1eg6vm126m1sml2t6m3vaodj7@4ax.com...
>
> >
> >W naczyniu zarodopornym ukladasz warstwami na zmiane (liczac od dolu)
gesty
> >sos beszamelowy, wolowe miesko mielone podsmazone z cebulka, czosnkiem,
> >pomidorkami oraz przyprawami (to ma byc taka gesta masa), makaron, sos
> >beszamelowy, miesko..
>
> a nie wyjdzie to za suche??? ja pomidorow wrzucam DUZO, a pieke
> dluzej niz 45 minut, w mniej nagrzanym piekarniku. Zrobilam
> ogromne w niedziele. zdecydowanie lepsze na drugi dzien, kiedy
> dorzucilam nastepna warstwe zoltego sera do zapieczenia

Mnie zawsze wychodzi OK, nawet zbyt mokre - dla tego sugerowalem, zeby po
wyjeciu z piekarnika odczekac 10 minut - wtedy jest idealna. Wiesz... trudno
slowem pisanym okreslic konsystencje sosow. Trzeba po prostu metoda prob i
bledow, na intuicje, albo podpatrzyc jak ktos robi.
Na drugi dzien faktycznie jest jeszcze lepsza :-)

M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 11:59:35

Temat: Re: lazania
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


niuta <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:9nku4e$i3c$1@news.tpi.pl...
> gdzies czytalam ze robi sie takze z sosem boloński z pieczarkami robil
ktos
> taki?

Mozna eksperymentowac do woli...

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 12:02:12

Temat: Re: lazania
Od: "Setsuna" <m...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


"cinas" <c...@k...prv.pl> wrote in message
news:9nkq4h$a82$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi lazanie? mam juz lazanie-makaron z czym to sie podaje
slyszalam
> ze z miesem mielonym ale jak ?
> pomozcie
> ania
>
>
Osobiscie przepadam za 5-cio serowa, ale wtedy potrzeba do tej lasagni serow
fontina, romano i ricotta, niestety nie wiem czy je mozna w Polsce dostac...
Ale jest naprawde palce lizac!

Setsuna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 12:04:30

Temat: Re: lazania
Od: "Vefour" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

poszukaj na www, mase przpiesow - od tradycyjnego beszamelowo miesnego do
roznych dziwacznych wynalazkow. Z ciekawych patentow to sprobuj to zrobic w
takiej prostokatnej formie na ciasta - if pasuje do Twego makaronu
wielkoscia, jest to bardzo efektywne, bo masa na boki sie nie rozlazi. No i
zuywaj dobrego sera - w zaleznosci od wersji mozzarelli lub parmezanu, albo
zmieszanych.

Ostatnie - niektorzy wola lekko nadgotowac gotowe platy ciasta, zwlaszcza
te, ktore ida na dol i na wierzch, gdyz sos nie zawsze wystarcza, aby
zmiekly dostatecznie w zapiekaniu. Kwestia doboru sosu i czasu w piekarniku.

Rgds,

V.



"cinas" <c...@k...prv.pl> wrote in message
news:9nkq4h$a82$1@news.tpi.pl...
> jak sie robi lazanie? mam juz lazanie-makaron z czym to sie podaje
slyszalam
> ze z miesem mielonym ale jak ?
> pomozcie
> ania
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 12:06:10

Temat: Re: lazania
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>"...chodzi mi o to, aby jezyk gietki
>powiedzial wszystko, co pomysli glowa.
>Czasem byl jak piorun jasny predki,
>a czasem smetny jako piesn stepowa..."
>
>NieszNiesz !!

to ja prosze o jedna piesn stepowa.moze byc z bulka

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pledwiczki w zubrowce
Czy macie slabosc do...
do siostry Niesz z Francji (OT)
offtopicowi zboczency
Potrawa zostala podana!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »