| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-11 12:06:34
Temat: Re: lazaniajeszcze dwa pytanka
jak robicie soa beszamelowy i czy w piekarniku pieczecie pod przykrciem czy
bez
Użytkownik "Marek Lang" <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9nkue2$1h4q$1@news2.ipartners.pl...
>
> niuta <n...@p...onet.pl> wrote in message
> news:9nku4e$i3c$1@news.tpi.pl...
> > gdzies czytalam ze robi sie takze z sosem boloński z pieczarkami robil
> ktos
> > taki?
>
> Mozna eksperymentowac do woli...
>
> Marek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-11 12:18:45
Temat: Re: lazaniaMarek Lang <m...@h...com> a écrit dans le message :
9nkuap$1h3l$...@n...ipartners.pl...
>
ciach
> Wiesz... trudno slowem pisanym okreslic konsystencje sosow. >
> M
>
Protestuje goraco !
"...chodzi mi o to, aby jezyk gietki
powiedzial wszystko, co pomysli glowa.
Czasem byl jak piorun jasny predki,
a czasem smetny jako piesn stepowa..."
NieszNiesz !!
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 12:19:09
Temat: Re: lazania
> Osobiscie przepadam za 5-cio serowa, ale wtedy potrzeba do tej lasagni
serow
> fontina, romano i ricotta, niestety nie wiem czy je mozna w Polsce
dostac...
nie mozna;-(((a juz na pewno nie w malych miastach, tu to moge sobie goude,
morski, familijny albo krolewski kupic i ze 3 rodzaje plesniowych i eta wsio
;-(((
mam pudlo lazanii, moze z krajowym serem cos wymodze...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 12:29:36
Temat: Re: lazania
niuta <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:9nkurt$o2i$1@news.tpi.pl...
> jeszcze dwa pytanka
> jak robicie soa beszamelowy i czy w piekarniku pieczecie pod przykrciem
czy
> bez
Nie pamietam dokladnie proporcji beszamelu - zasmazka z masla i maki, mleko,
woda biale wino, sol, pieprz, ew moze byc kostka rosolowa... Pieczenie bez
przykrycia - serek z wierzchu powinien sie ladnie zapiec...
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 12:37:08
Temat: Re: lazania
>
> Nie pamietam dokladnie proporcji beszamelu - zasmazka z masla i maki, mleko,
> woda biale wino, sol, pieprz, ew moze byc kostka rosolowa... Pieczenie bez
> przykrycia - serek z wierzchu powinien sie ladnie zapiec...
wody nie trzeba, wina można dać. Kostki rosołowej nie należy. Ja dodaję
jeszcze (oprócz soli) duużo parmezanu oraz gałkę muszkatołową.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 12:48:31
Temat: Re: lazaniasorry za tak troche(glupkowate) pytania ale robie lazanie pierwszy raz i
chciala bym aby mi sie udala
wiec mam jeszcze pytanko czy moge ja upiec w korytku (formie do ciasta0 czy
musi to byc zaroodporne?
Użytkownik "Vefour" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9nl113$6sk$1@news.onet.pl...
> maslo rozpuszczasz, dajesz tyle maki (wagowo) ile masla, razem podsmazasz,
> az maka ci sie ugotuje (kilka minut - zreszta zalezy jaka ciemny chcesz
miec
> sos, im dluzej, tym ciemniejszy). Optymlanie jest ochlodzic to roux i
dolac
> do tego wrzacego mleka, tyle az powstaje dosc gestys sos (gestoscia tez
> sterujesz, ale do alsagne raczej geste). Sol, pieprz, g\starta galka
> muszkatalowa. Tyle.
>
> V.
>
>
> "niuta" <n...@p...onet.pl> wrote in message
> news:9nkurt$o2i$1@news.tpi.pl...
> > jeszcze dwa pytanka
> > jak robicie soa beszamelowy i czy w piekarniku pieczecie pod przykrciem
> czy
> > bez
> > Użytkownik "Marek Lang" <m...@h...com> napisał w wiadomości
> > news:9nkue2$1h4q$1@news2.ipartners.pl...
> > >
> > > niuta <n...@p...onet.pl> wrote in message
> > > news:9nku4e$i3c$1@news.tpi.pl...
> > > > gdzies czytalam ze robi sie takze z sosem boloński z pieczarkami
robil
> > > ktos
> > > > taki?
> > >
> > > Mozna eksperymentowac do woli...
> > >
> > > Marek
> > >
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 13:03:23
Temat: Re: lazania
niuta <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:9nl1al$i7k$1@news.tpi.pl...
> sorry za tak troche(glupkowate) pytania ale robie lazanie pierwszy raz i
> chciala bym aby mi sie udala
> wiec mam jeszcze pytanko czy moge ja upiec w korytku (formie do ciasta0
czy
> musi to byc zaroodporne?
Moze byc korytko, tylko wysmaruj cos, zeby nie przywieralo... Czy na pudelku
makarinu ktory kupilas nie ma przepisu (czasami jest)?
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 13:06:37
Temat: Re: lazanianie nie bylo przepisu
Użytkownik "Marek Lang" <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9nl25n$1jtd$1@news2.ipartners.pl...
>
> niuta <n...@p...onet.pl> wrote in message
> news:9nl1al$i7k$1@news.tpi.pl...
> > sorry za tak troche(glupkowate) pytania ale robie lazanie pierwszy raz i
> > chciala bym aby mi sie udala
> > wiec mam jeszcze pytanko czy moge ja upiec w korytku (formie do ciasta0
> czy
> > musi to byc zaroodporne?
>
> Moze byc korytko, tylko wysmaruj cos, zeby nie przywieralo... Czy na
pudelku
> makarinu ktory kupilas nie ma przepisu (czasami jest)?
>
> M
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 13:17:01
Temat: Re: lazania
Krysia Thompson wrote:
>
> to ja prosze o jedna piesn stepowa.moze byc z bulka
>
Hej tam gdzies znad Czarnej Wody
Wsiada na kon kozak mlody
Czule zegna sie z dziewczyna
Jeszcze czulej z Ukraina
Hej hej hej sokoly...
/ spiewane z buzia zapchana bulka wedle zyczenia ;o) /
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 13:40:33
Temat: Re: lazaniacinas napisał(a):
> jak sie robi lazanie? mam juz lazanie-makaron z czym to sie podaje slyszalam
> ze z miesem mielonym ale jak ?
Wyczytalam wszystkie przepisy jakie Ci podono i smielo podaje swoj;-), lazania
jest sprawdzana wielokrotnie na gosciach, przyszlym mezu i calej plejadzie
znajomych;-). Oto przepis:
sos czerowny:
miesko mielone ok. 30-40 dkg wrzucam na rozgrzany tluszcz na patelnie i
podsmazam, do tego dodaje odrobine wody i cebulke pokrojona w kostke i dusze,
wczesniej sole, pieprze, przyprawuje wedle uznania, nastepnie wrzucam to do
garnka i dolewam ze 2-3 szklanki wody i zagotowuje, dodajac wczesniej
malysloiczek koncentratu pomidorowego i oregano i mam sos czerwony, wody moze
byc mniej, ale ja lubie mokra lazanie, wiec daje wiecej... pozniej robie sos
beszamelowy (bialy): 1/3 kastki masla rozpuszczam w garnuszku do tego dodaje 3-4
lyzki maki i ok. 2 szklanki mleka i wszystko mieszam, mieszam i mieszam tak by
sie zrobila ladna jednolita i gesta masa, dodaje vegete i galke muszkatolowa i
... biore naczynie zaroodporne, kiedys najpierw wylewalam sos bialy, ale mi sie
przypalalo, ostatnio wylalam sos czerowny na spod i bylo oki. Sos czerowny,
makaron, sos bialy makaron, sos czerowny, makaron, sos czerowny makaron... itd.
a na wierzch starty ser zolty, pioke tak dlugo az poczuje zapach lazanii, a nie
spalenizny;-). A powazniejac ok. 40-50 minut to trwa.
To tyle ze mnie na dzis, chyba sama pojde zrobic lazanie;-)
Pozdrawiam lazaniowo
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |